Sindromul hemolitic uremic, cauza insuficienței renale acute la copii

0
257
Sindromul hemolitic uremic, cauza insuficienței renale acute la copii

Sindromul hemolitic uremic este numit și infecția cu Escheria coli și reprezintă cea mai frecventă cauză a anemiei hemolitice microangiopatice și a insuficienței renale acute la copii. De asemenea, sindromul produce și o scădere a numărului de trombocite (plachete sangvine) în sânge, declanșează trombocitopenia.

Copiii suferă de colită hemoragică (sub această denumire mai este cunoscut sindromul hemolitic uremic) și de aceea pot avea stări de diaree. Medicii spun și despre cazuri în care sindromul nu produce simptome de diaree. Stările sunt de letargie, tulburări hematologice (scăderea numărului trombocitelor), purpura, iritabilitatea, convulsiile, insuficiența renală, ataxia, coma, hemipareza.

Colita în cazul acestui sindrom este produsă de infecția cu Escherichia coli care elimină toxina Shiga, ce afectează celulele endoteliale ale intestinului și ale altor organe. În urma acestui proces are loc balonarea celulelor și coagularea glomerulară localizată, iar rezultatul este insuficiența renală. Sindromul poate să apară și la adulți nu doar la copii. Din păcate numărul de cazuri a crescut în ultimii ani din cauza infecției cu Escherichia coli, cu Streptococcus pneumoniae, datorită administrării unor anumite medicamente (cum este de exemplu ciclosporina).

În cazurile în care bolnavii cu acest sindrom au diaree este posibil ca infecția să fie cu Escheria coli 0157:H7, cu bacterii, cu Salmonella, cu Aeromonas hydrophilia, cu agenți patogeni din familia Pseudomonas sau Bacteroides, sau cu virusul dizenteriei.

e coli

Dacă sindromul nu produce simptome de diaree, factorii care l-au produs pot fi: de tip congenital, virusul gripei, sarcina, vaccinul contra rujeolei, vaccinul contra poliomielitei, vaccinul contra oreionului, tetanosul, chimioterapia, cancerul de pancreas, cancerul de stomac, cancerul de prostată, transplantul de măduvă osoasă, virusul Epstein-Barr, hipertensiunea malignă, boala lupus eritematos sistemic, glomerulonefrita.

Citește și:  Foliculita, infecția rădăcinii firului de păr – Află care sunt factorii favorizanți dezvoltarii bolii și tratamentul recomandat

Potrivit medicilor 80% din cazurile cu sindrom hemolitic uremic sunt produse de infecția cu Escherichia coli 0157:H7, bacterie care nu face parte din microflora intestinlă umană prietenoasă. Infecția apare prin consumul de carne de vită contaminată pentru că bacteria Escherichia coli se găsește în intestinele vacilor sănătoase în procent de 1%.

Bacteria poate să apară în diferite surse alimentare contaminate ca de exemplu: carnea afumată, salata verde, ridichea, carnea de vită gătită insuficient sau prăjită în sânge, mezelul de vițel care a fost fiert insuficient, laptele nepasteurizat, apa contaminată, lacuri sau bălți contaminate cu fecale. Pentru prevenirea contaminării trebuie să se respecte regulile de igienă personală.

La majoritatea pacienților apar simptome de diaree, iar perioada de incubație a bacteriei Escherichia coli este de 3-4 zile. Medicii spun despre producerea gastroenteritei și a diareei hemoragice la astfel de pacienți. Alte simptome sunt de: crampe abdominale, dureri de stomac, stări de nervozitate, stări febrile, trombocitopenie, tulburări neurologice, greață, pierdere în greutate.

Datorită simptomelor pe care le declanșează, sindromul hemolitic uremic poate fi confundat cu apendicita, abdomenul acut, boala intestinală inflamatorie, gastroenterita acută, trombocitopenia, boala lupus, colita. Complicațiile acestei boli sunt: pancreatita, simptomele neurologice locale, tulburările sistemului nervos, colita severă, perforația intestinului, proteinuria, hematuria, hipertensiunea arterială și insuficiența renală cronică.

Video – Sindrom hemolitic uremic:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.