Endocardita infecțioasă – Mod de manifestare, îngrijire și particularități

0
607
Endocardita infecțioasă – Mod de manifestare, îngrijire și particularități

Endocardita infecțioasă reprezintă localizarea unei infecții septice a nivelul endocardului valvular sau parietal, cu leziuni vegetative sau ulcero-vegetative, din care apar embolii în cele mai variate teritorii viscerale și periferice. Boala poate evolua acut (endocardita malignă) sau subacut (endocardita lentă).

Repausul la pat este necesar pentru menajarea inimii și asigurarea circulației, pentru prevenirea emboliilor pornite din valvulele cu leziuni vegetative sau ulcero-vegetative care se pot rupe ușor din endocard dacă bolnavul nu respectă odihna până la normalizarea probelor de laborator.

Ecocardiografia este una din probele care pune în evidență vegetațiile valvulare. Endocardita infecțioasă este produsă de diferiți streptococi, stafilococi, pneumococi, bacili, candida, dar uneori aceștia rămân neindentificați de aceea recoltările și însămânțările hemoculturilor trebuie repetate la 2-4 ore.

Pentru a ține sub control endocardita infecțioasă sunt necesare periodic (și chiar zilnic) analiza de urină, sedimentul urinar, probele funcționale hepatice, în vederea depistării eventualelor embolii din rinichi și ficat. Alimentația bolnavului trebuie să fie mixtă, hiposodată, echilibrată, moderat hipercalorică, bogată în vitamine și proteine.

Citește și:  Vinul rosu e bun pentru sanatate, dar consumat cu moderatie!

Tratamentul medicametos cu antibiotice se aplică în funcție de antibiograma care se face în acest scop. În cazuri foarte grave, când tratamentul nu ajută, este necesară intervenția chirurgicală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.