Endocardita infecțioasă – Mod de manifestare, îngrijire și particularități

0
199

Endocardita infecțioasă reprezintă localizarea unei infecții septice a nivelul endocardului valvular sau parietal, cu leziuni vegetative sau ulcero-vegetative, din care apar embolii în cele mai variate teritorii viscerale și periferice. Boala poate evolua acut (endocardita malignă) sau subacut (endocardita lentă).

Endocardita infecțioasă, Foto: slideshare.net
Endocardita infecțioasă, Foto: slideshare.net

Repausul la pat este necesar pentru menajarea inimii și asigurarea circulației, pentru prevenirea emboliilor pornite din valvulele cu leziuni vegetative sau ulcero-vegetative care se pot rupe ușor din endocard dacă bolnavul nu respectă odihna până la normalizarea probelor de laborator. Ecocardiografia este una din probele care pune în evidență vegetațiile valvulare. Endocardita infecțioasă este produsă de diferiți streptococi, stafilococi, pneumococi, bacili, candida, dar uneori aceștia rămân neindentificați de aceea recoltările și însămânțările hemoculturilor trebuie repetate la 2-4 ore.

Endocardita infecțioasă, infecție septică
Endocardita infecțioasă, infecție septică la nivelul endocardului

Pentru a ține sub control endocardita infecțioasă sunt necesare periodic (și chiar zilnic) analiza de urină, sedimentul urinar, probele funcționale hepatice, în vederea depistării eventualelor embolii din rinichi și ficat. Alimentația bolnavului trebuie să fie mixtă, hiposodată, echilibrată, moderat hipercalorică, bogată în vitamine și proteine.
Tratamentul medicametos cu antibiotice se aplică în funcție de antibiograma care se face în acest scop. În cazuri foarte grave, când tratamentul nu ajută, este necesară intervenția chirurgicală.

Video – Endocardita infecțioasă: 

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ