Plante medicinale – Paducel

0
721
Plante medicinale - Paducel

Sunt cunoscute doua specii medicinale de paducel: Crataegus oxya si Crataegus monogyna – sunt arbori spinosi sau arbusti, destul de mult raspanditi prin cranguri, tufarisuri, poiene, pasuni si margini de padure, de la campie pana in zonele de munte.

Aceste specii medicinale sunt diferite de alte specii de paducel datorita unor caractere ale fructelor si a florilor. Florile de la speciile medicinale au in centrul lor numeroase stamine, doua stile (Crataegus oxya) si respectiv un singur stil (Crataegus monogyna). Acest stil creste din ovarul aflat in fundul cupei florii. Sepalale si coditele nu au peri, fructele au culoare rosie (dar nu un rosu foarte inchis sau negru), au in varf restul stilelor, unul sau doua (caracteristic fiecareia din cele doua specii).

Recoltarea si uscarea paducelului

La paducel este indicat sa se recolteze florile singure, frunzele singure sau florile cu frunzele alaturate, de asemenea si fructele. Intotdeauna recoltarea trebuie sa se faca cand s-a ridicat roua, pe timp uscat si insorit.

In luna aprilie si mai se culeg florile, la inceputul infloririi, se rup singure cu codite de aproximativ 1 cm, sau se rup impreuna cu frunzele alaturate de pe aceeasi ramurica, a carei lungime trebuie sa fie doar de 1 cm. Florile si frunzele se pun la uscat la umbra, se asaza in strat subtire, in locuri uscate. Din 5 kg de flori sau flori cu frunze recoltate se obtine 1 kg de produs uscat, care se ambaleaza in pungi de hartie.

Cand sunt uscate, florile au culoarea crem, mirosul aromat si frunzele sunt de culoare verde. Daca se recolteaza frunze singure, acestea se rup imediat dupa inflorire sau pana in luna iunie-iulie. Trebuie alese doar frunzele intregi si sanatoase. Prin uscare, se obtine 1 kg produs uscat din 3 kg frunze proaspete.

Se ambaleaza in saci de hartie. In cazul fructelor, acestea se culeg fara codite in lunile septembrie, octombrie sau chiar noiembrie, dupa ce au culoare rosie. Fructele se usuca la soare, fiind intinse intr-un strat subtire. Dupa uscare acestea au suprafata zbarcita, gust dulceag, culoarea cafenie-roscata, in interior galbena-roscat. Din 3 kg de fructe proaspete se obtine dupa uscare 1 kg de fructe uscate.

paducel

Preparatele din paducel

Infuzia – se obtine astfel: se pun 3 lingurite de flori la un pahar de apa, timp de 10 ore, apoi se filtreaza. Lichidul se da deoparte, apoi planta ramasa se opareste cu o cana de apa clocotita si se raceste. Dupa racire se strecoara, apoi se combina cele doua lichide, rezultand o infuzie cu bune efecte interne si externe.

Siropul – se asaza intr-un bocan, alternand un strat de flori proaspete tocate marunt si un strat de miere, se tine inchis ermetic si la intuneric timp de 1-2 luni, apoi se strecoara continutul. Siropul obtinut, luat cate o lingurita de 3-4 ori/ zi, are efect calmant pentru sistemul nervos si psihic, este tonic cardiac.

Citește și:  Iarba de grâu – Cel mai bun medicament dăruit de natură

Tinctura – este cel mai indicat preparat, deoarece are cel mai bun efect terapeutic. Se pun 10 linguri planta maruntita la macerat in ½ l alcool de 70 grade, timp de 14 zile, intr-un borcan inchis foarte bine. Apoi se filtreaza, obtinandu-se tinctura care are culoare inchisa si se pune in sticlute. Se ia o lingurita tinctura de 3 ori/ zi, cu putina apa.

Pulberea – se obtine din flori uscate macinate. Se ia o lingurita de 3 ori/ zi. Se tine cateva minute sub limba, apoi se inghite, se bea apa. Este indicata in boli hepatice, ulcer gastric si gastrita hiperacida.

Tratamente cu paducel in diferite boli

Scade colesterolul – se ia pulbere de paducel 3 lingurite/ zi, timp de 7 saptamani (cu 7 zile pauza). S-a constatat de catre medici o reducerea a colesterolului cu 40%, cat si tratarea arteritei.

Aritmia cardiaca – o lingurita de tinctura de 4 ori/ zi, la sase ore, timp de 5 luni. Are efecte foarte bune in stabilizarea, reglarea ritmului cardiac.

Hipertensiune – o lingurita de tinctura diluata in ¼ pahar apa de 3-4 ori/ zi, timp de 12 saptamani (se face pauza 14 zile). Acest preparat scade si stabilizeaza tensiunea arteriala, avand un continut de flavonoide (cu efecte benefice pentru sistemul cardiovascular). Tratamentul este indicat in sezonul cald, este si mai eficient asociat cu o alimentatie cu multe cruditati, vegetariana.

Nevroze – se bea infuzie din acesta planta medicinala, 3 pahare/ zi, cu 15 min inainte de a manca. Este un foarte bun calmant, fiind recomandat in starile de anxietate, nevroze si atacurile de panica.

Anghina pectorala, ischemia sau insuficienta cardiaca – o lingurita mica (5 ml) tinctura de flori de paducel, timp de 6 luni, de 4 ori/ zi. Are efect benefic in activitatea muschiului cardiac, ajuta irigarea cu sange la nivelul inimii, previne infarctul.

Umflarea picioarelor, urinari nocturne – se administreaza o lingurita tinctura de paducel de 4 ori/ zi, timp de 2 luni. Tratamentul ajuta bolnavii cardiaci care au urinari nocturne, picioare si maini umflate, simptomele dispar complet sau se amelioreaza foarte mult.

Tulburari caracteristice menopauzei – se ia o lingurita de tinctura de 3 ori/ zi, cure de o luna (cu 4 zile pauza), se consuma alimente lacto-vegetariene, cruditati. Tratamentul da rezultate in cazurile de palpitatii, bufeuri, stari de nervozitate si neliniste.

Preparatele farmaceutice care se obtin din produsele recoltate de la paducel au efecte benefice in tratarea bolilor de nervi si de inima.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.