Mainile si picioarele reci sunt o problema care poate sa apara la multi dintre noi desi de cele mai multe ori nu dam foarte mare importanta la astfel de simptome. La unele persoane poate fi doar o indispozitie stresanta care apare ocazional, intr-o anumita perioada a anului, insa la altele poate fi considerata o afectiune avand in vedere faptul ca dureaza din copilarie. Cert este ca astfel de simptome nu trebuie ignorate deoarece se pot datora unor boli foarte grave care necesita un tratament rapid, la timp, pentru a se restabili starea de sanatate.
Principalele cauze pentru maini si picioare reci
Problemele circulatiei sangelui ce sunt provocate de afectiunile coronare. Frigul ce afecteaza corpul in sezonul rece duce la contractia vaselor de sange si deci la senzatia de maini si picioare reci. De regula acest sentiment se datoreaza problemelor circulatorii sau hormonale (la femei).
Fumatul este un factor cauzator des intalnit, tutunul ingreuneaza circulatia periferica. De asemenea consumul de cafea poate deveni un factor important daca este in exces pentru ca are cofeina si provoaca constrictia vaselor de sange. Anumite tratamente administrate o perioada indelungata de timp pentru tratamentul unor afectiuni sau boli.
Anumite boli grave precum este Sindromul Raynaud si ateroscleroza dau astfel de simptome la pacienti. Activitatea intensa ce implica lucrul cu utilaje care vibreaza. Stresul intens afecteaza negativ sanatatea. Un ritm stresant de viata si anxietatea pot dauna respiratiei, duc la cresterea frecventei cardiace si pot afecta circulatia fluxului de sange la maini si picioare.
Remedii naturiste pentru maini si picioare reci
Ulei de scortisoara in amestec cu ulei de migdale – Se face masaj la maini si picioare cu un amestec din uleiuri vegetale: 5 linguri de ulei de migdale si o picatura de ulei de scortisoara. Fiecare deget se maseaza incet, delicat, timp de cateva minute. Senzatia va fi placuta, de relaxare si caldura.
Ginkgo Biloba – Acest supliment alimentar este foarte bun pentru creier, stimuleaza buna functionare a acestuia dar si pentru circulatia sanguina a extremitatilor. De asemenea Ginkgo Biloba contribuie la reducerea efectului de imbatranire prematura a celulelor si deci a organismului.
Consumul de lichidele este foarte important pentru sanatate – Se bea in fiecare zi 2 litri de apa, supe, ceaiuri din plante medicinale pentru stimularea circulatiei sangelui si incalzirea corpului.
Merele – Aceste fructe contin pectina si deci ajuta la stimularea circulatiei sanguine si scaderea colesterolului.
Ardei iuti sau chili – Aceste mirodenii sunt remedii naturiste foarte bune pentru stimularea circulatiei sangelui. Se pot folosi ardei proaspeti sau uscati, se piseaza si se amesteca o cantitate mica cu o crema de maini sau de picioare care se gaseste in comert. Se maseaza usor pielea mainilor si a picioarelor si astfel corpul se va incalzi, circulatia sangelui va fi stimulata si imbunatatita foarte repede.
Hreanul – Se amesteca hrean ras cu faina de porumb si putina apa, se aplica sub forma de cataplasme pe picior, se acopera cu o folie de plastic, apoi cu un prosop si se sta cateva ore. Daca tratamentul se realizeaza inainte de somn se poate sta toata noaptea. Rezultatele vor fi foarte bune mai ales daca acest tratament se face 3 zile la rand.
Vitamina B3 – Aceasta substanta numita si niacina se gaseste in multe legume si carnuri. Are efect de imbunatatire a circulatiei sanguine dar, de prevenire a bolilor cardiovasculare si a cresterii nivelului de colesterol. Dieta trebuie sa contina alimente bogate in vitamina B3 si anume: carne de pui fara grasime si pielita, macrou, ton, dovlecei, varza, ciuperci si conopida.
Bai calde in care se adauga cateva picaturi de uleiuri de plante – Se folosesc uleiuri de brad, molid, pin de munte, piper, ienupar, ghimbir, camfor, salvie, rozmarin, cimbru, lavanda. Sunt suficiente doar cateva picaturi din aceste uleiuri esentiale in apa de baie. Tratamentul se face in fiecare zi, de doua ori, se sta cu picioarele in apa timp de 10 minute. La final se sterg picioarele cu un prosop moale si se protejeaza cu sosete.
Baile calde cu infuzie de rozmarin – Acesta este un remediu extraordinar pentru maini si picioare reci.
Bai calde cu frunze de castan – Se pun doua maini de frunze de castan la 4 litri de apa clocotita, se fierbe timp de 30 de minute, apoi se strecoara si cand apa este suportabil de calda se fac bai la maini si picioare. Acest tratament ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui, se face in fiecare luna, cate 1-2 saptamani.
Baile calde si reci sunt un bun remediu pentru maini si picioare reci – Jeturile alternative de apa rece si apa calda ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine in vasele capilare.
Ghimbirul – Acest condiment este foarte bun pentru a scapa de senzatia de maini si picioare reci. Puterea lui de incalzire este cunoscuta de mult timp in medicina traditionala populara. Este suficient sa se realizeze un amestec din radacina de ghimbir rasa pe razatoare si faina de boabe de mustar (in proportie de 1:1) si sa se aplice sub forma de cataplasme pe picioare si astfel senzatia de rece si amorteala va disparea. Infuzia din radacina de ghimbir este la fel de eficienta: se taie o felie de radacina si se pune la 1 litru de apa clocotita, se lasa la infuzat timp de 15 minute, apoi se strecoara si se bea. Efectul acestei bauturi este excelent, de incalzire si relaxare.
Tinctura de castane – Acest preparat se realizeaza din castane maruntite si alcool, timpul de macerare este de 14 zile. Tinctura se strecoara si se pastreaza intr-un borcan inchis ermetic. Pentru imbunatatirea circulatiei se fac masaje cu tinctura de castane incepand de la degetele picioarelor spre genunchi, la fel se procedeaza si cu mainile, de la degete spre incheietura lor.
Zeama acra de varza murata – Se bea in fiecare zi cate un pahar de zeama acra de varza murata pentru stimularea circulatiei sangelui. Acest tratament este recomandat persoanelor care sunt friguroase, iar eficienta lui consta in faptul ca zeama acra de varza are un continut semnificativ de vitamine.
Ceaiurile din plante medicinale – Se prepara ceaiuri din diferite plante si anume: salvie, paducel, rozmarin, traista-ciobanului, coada-soricelului, papadie, anason, sunatoare, vasc, coada-calului, menta – toate au efect bun asupra circulatiei sanguine. Plantele se folosesc in cantitate mica si in amestec.
Alte remedii simple care se pot aplica acasa
Nu este indicat sa se poarte sosete care strang prea tare picioarele deoarece va fi afectata circulatia sanguina periferica. Trebuie redus consumul de cofeina si tutun deoarece provoaca constrictia vaselor sanguine si ingreunarea circulatiei la maini si picioare. Daunele tutunului asupra vaselor de sange sunt foarte mari. Mai mult decat atat fumul de tigara contribuie la reducerea numarului de celule rosii din sange si cresterea dioxidului de carbon.
In anotimpul de iarna mainile trebuie protejate de frig cu manusi, iar picioarele cu cizme imblanite si doua randuri de sosete groase daca este nevoie. De asemenea obiectele reci nu trebuie atinse cu mana direct ci acoperita cu manusi. Gimnastica zilnica ajuta la imbunatatirea circulatiei periferice.
Masajul zilnic la maini si picioare dar si baile calde ajuta la incalzirea acestora si imbunatatirea circulatiei sangelui la extremitati. Un stil de viata sedentar nu este benefic pentru sanatate. Daca la munca se sta mult timp pe loc sunt necesare pauze scurte si putina miscare, iar apoi dupa terminarea lucrului este ideal sa se faca miscare in aer liber, o plimbare pe jos este foarte buna pentru stimularea circulatiei.