Infectii ale rinichilor

0
681
Infectii ale rinichilor

Infectiile rinichilor sunt deobicei consecinta netratarii sau tratarii necorespunzatoare a infectiilor tractului urinar. Cea mai frecventa sursa a acestor necazuri este bacteria Escherichia coli, denumita si colibacil.

Una din cele mai des intalnite infecti ale rinichiului este pielonefrita. Pielonefrita reprezinta o infectie acuta a tesutului functional a rinichiului (parenchim), a cavitatii rinichiului (bazinet) sau a uretrelor. Frecventa cea mai mare al acestei infectii a rinichilor se inregistreaza in cazul reprezentantelor de sex feminin cu varsta pana in 30 de ani.

Asa cum am precizat anterior cauza cea mai des intalnita in generarea acestei infectii a rinichiului, pielonefrita, este determinata de infectia cu bacteria coli a tractului urinar. Insa pe langa aceasta bacterii mai exista si altele care genereaza aceasta afectiune. Desigur incidenta este mult mai redusa.

Dintre acestea amintim bacteria Proteus, bacterie care determina secretia unei enzime. Acesta enzima este responsabila de formarea de calculi renali, popular denumite „pietre la rinichi”. Mecanismul formarii acestor „pietre” este destul de simplu: datorita acestei enzime se schimba pH urinei, transformand pH-ul acid al urinei, in alcalin fapt care declanseaza formarea pietrelor.

Deosebit de periculoase sunt infectiile cu stafilococi, care „migreaza” cu ajutorul sangelui din diverse parti ale corpului deja infectate si determina aparitia de abcese renale.

Simptologia acestei infectii ale rinichilor, respectiv pielonefrita, cuprinde:

  • Dureri acute in partea inferioara a spatelui, mai precis in dreptul rinichiului afectat.
  • Febra cu valori cuprinse intre 39-40 de grade Celsius, insotita de frisoane.
  • Senzatie de arsura la urinare.
  • Urinari frecvente si reduse cantitativ.
  • Stare generala alterata, senzatie de „fara vlaga”.
  • Greturile si voma se manifesta in cazurile cronice netratate corespunzator sau deloc. De asemenea in aceste cazuri diareea poate sa se declanseze.
  • Urina este tulbure, de culoare inchisa si urat mirositoare

In cazul in care pielonefrita nu este tratata corespunzator sau deloc vor aparea complicatiile, care se vor manifesta sub forma unui abces la nivelul rinichiului afectat sau atrofierea rinichiului.

probleme are rinichilor

Nu se stiu cu exactitate cauzele care determina infectia la nivelul rinichiului generand aceasta boala. Insa se presupune ca pilonefrita ar fi cauzata de:

  • Calculi urinar in bazinet sau ureter: acest calcul sau „piatra”,cum este denumita popular, impiedica scurgerea urinei creand astfel un mediu favorabil inmultirii si raspundirii bacteriei.
  • Malformatie la nivelul uretelor si a vezicii. Acest fapt determina „revarsarea” urinei continuta de acesta catre rinichi.
Citește și:  Cine a inventat vaccinarea pentru prevenirea epidemiilor si care este istoricul acesteia?

Ceea ce trebuie sa retineti dvs este faptul ca pielonefrita nu poate fi etichetata ca fiind caracteristica persoanelor cu probleme renale. Ci orice persoana care printr-o conjuctura contacteaza anumite bacterii generatoare de infectii urinare si nu le trateaza la timp sau corespunzator va suferi in final de diverse forme ale infectiilor rinichilor.

In mometul in care semnalati prezenta simptomelor prezentate mai sus este obligatoriu a va prezenta la medic. Acesta dupa ce a va face un consult general va va da sa faceti o serie de investigatii precum:

  • Examenul citobacteorologic al urinei (ECBU). Aceasta analiza consta in examinarea in laborator al unui esantion de urina proaspat recoltata si determinarea cauzei infectiei. Dupa determinarea sursei se vor efectua teste asupra bacteriei pentru a se determina antibioticul la care infectia raspunde cel mai bine.
  • Leucocitoza: aceasta analiza se efectuaza pentru a se determina cat de serioasa este inflamatia.
  • Analize pentru determinarea: cilindrilor leucocitari, hematuriei, ureea, creatinina, etc.
  • Urocultura este o analiza de laborator obligatorie.

Tratamenul consta in administrarea de antibiotice injectabile, fie intramuscular, fie intravenos timp de cateva zile, urmat de administrarea pe cale orala de antibiotice timp de doua, trei saptamani.

In urma aplicarii tramanetului, in primul rand febra va ceda, temperatura corpului revenind la valori normale, durerile treptat se estompeaza pana va disparea definitiv. In urma analizei de urina se constata ca bacteriile care au generat boala au fost eliminate. Din pacate recidivele sunt frecvente, in special in cazul persoanelor care nu respecta anumite norme de igiena, alimentatie, etc, permitand reinfectarea tractului urinar si retransmiterea infectiei catre rinichi.

In cazuri deosebit de rare se apeleaza la interventie chirurgicala. Mai exact este vorba de situatiile in care rinichiul sau mai exact ureterul este blocat de un calcul.

Aceasta infectie a rinichiului, denumita pielonefrita se poate preveni destul de simplu. Si anume prin tratarea tractului urinar atunci cand este atacat si infectat de diverse bacterii, in special bacicoli. Este mult mai usor si sanatos sa previi decat sa vindeci!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.