Ce pericole ascunde consumul de aspirină?

0
280
Ce pericole ascunde consumul de aspirină

De cate ori, confruntandu-va cu o durere de cap sau de masea, ati apelat la banala aspirina? Constient sau nu v-ati asumat un mare risc. Acidul acetilsalicilic este probabil cel mai prescris din lume, insa toti cei care ingereaza acest medicament se expun unui mare pericol.

In prezent, sangerarea gastrointestinala cauzata de medicamente este o problema medicala grava. Desi pentru acest lucru pot fi raspunzatoare multe medicamente, majoritatea acestor probleme sunt cauzate de medicamentele pentru artrita si contra durerii. Acestea formeaza o familie de medicamente numite antiinflamatoare nesteroidiene. Denumirea lor poate varia de la tara la tara.

Aspirina este prezenta in multe medicamente care se elibereaza fara reteta si, in multe tari, numarul persoanelor care folosesc zilnic aspirina a crescut alarmant in ultimii ani. De ce?

Lucrarea Harvard Health Letter spunea ca „administrarea cu regularitate a aspirinei iti salveaza viata“. Mentionand mai multe studii din intreaga lume, care au fost repetate de multe ori de atunci, cercetatorii au tras urmatoarea concluzie: „Daca nu este alergica la aspirina, aproape fiecare persoana care a avut vreodata un infarct sau un accident vascular cerebral, care sufera de angina pectorala sau careia i s-a efectuat un by-pass al arterei coronare ar trebui sa ia zilnic intre o jumatate de tableta si o tableta intreaga de aspirina“.

Alti cercetatori sustin ca administrarea de aspirina este folositoare barbatilor peste 50 de ani expusi riscului unui infarct, precum si femeilor expuse acestui risc. Mai mult decat atat, unele studii indica faptul ca administrarea zilnica de aspirina poate reduce riscul aparitiei cancerului de colon si ca dozele mari luate pe o perioada indelungata pot contribui la scaderea glicemiei la diabetici.

Cum actioneaza aspirina pentru a aduce aceste posibile foloase? Desi nu se cunosc toate detaliile, dovezile arata ca aceasta actioneaza asupra plachetelor sanguine facandu-le mai putin lipicioase, impiedicand astfel formarea cheagurilor de sange. Dupa cate se pare, acest lucru nu permite blocarea arterelor mici care merg la inima si la creier, prevenind astfel afectarea organelor vitale.

aspirina

Avand in vedere toate aceste presupuse foloase ale aspirinei, de ce nu apeleaza toti pacientii la aceasta? Un motiv este acela ca sunt multe lucruri care inca nu se cunosc despre aspirina. Nu se stie nici chiar care ar trebui sa fie doza ideala. Recomandarile variaza de la o tableta-standard luata de doua ori pe zi la micuta tableta pentru copii luata la doua zile. Ar trebui oare ca femeile si barbatii sa ia doze diferite? Medicii nu sunt siguri. In timp ce comprimatele cu un invelis rezistent la sucul gastric ar putea fi considerate intr-o oarecare masura folositoare, avantajele comprimatelor de aspirina tamponate sunt inca subiectul unor controverse.

Citește și:  Tratament naturist pe care poți să-l pregătești acasă pentru a reduce riscul adenomului de prostată

Desi, din punct de vedere tehnic, acidul acetilsalicilic este o substanta naturala, — indienii din America extrageau componentele asale din coaja de salcie —, ea are o multime de efecte secundare. Pe langa sangerarile pe care le poate provoca la unele persoane, administrarea ei poate fi insotita de multe alte complicatii, printre care se numara reactiile alergice in cazul celor ce sunt hipersensibili la aspirina. Un alt aspect alarmant este ca administrarea zilnica a aspirinei nu e folositoare tuturor. Exista cazuri – e adevarat ca izolate – care demonstreaza ca administrarea zilnica poate fi chiar mortala, pacientul nestiind ca sufera de hemoragie gastrica.

Totusi, o persoana care este expusa riscului de a avea un infarct sau un accident vascular cerebral ori in cazul careia exista mari factori de risc ar trebui sa ceara sfatul medicului in legatura cu pericolele si foloasele administrarii zilnice. Bolnavul va trebui, bineinteles, sa se asigure ca nu sangereaza, ca nu sufera de intoleranta la acid acetilsalicilic si ca nu are probleme gastrointestinale sau stomacale. Inainte de inceperea tratamentului, ar trebui analizate impreuna cu medicul curant si alte probleme sau interactiuni medicamentoase care ar putea aparea.

Studiile recente au aratat faptul ca acidul acetilsalicilic are efect secundar in unele cazuri asupra rinichilor. Acestia nu vor putea functiona la parametrii normali si vor favoriza absorbtia apei de catre organism, fapt care va duce la imflamarea membrelor inferioare si la cresterea tensiunii arteriale. Diabeticii si cei care se stiu cu tensiune mare vor evita pana la a elemina acidul acetetilsalicilic din propria medicatie deoarece bolile de care sufera deja pot sa fie agravare de consumul aspirinei.

Asa cum s-a mai mentionat mai sus, aspirina si medicamentele din aceeasi familie prezinta riscul major de a produce sangerare. La inceput sangerarea poate fi slaba, neobservabila, iar in timp poate deveni mai abundenta. Si administrarea altor medicamente trebuie analizata cu atentie, indeosebi a altor medicamente antiinflamatoare. Evitati administrarea de medicamente fara un consult medicat de specialitate. Informati-va medicul daca luati vreun medicament fara reteta.

In majoritatea cazurilor, inaintea unei interventii chirurgicale ar fi recomandabila intreruperea medicatiei. Nu trebuie sa uitam ca automedicatia dupa ureche, dupa internet sau alte surse de o credibilitate indoielnica duce fie la agravarea simptomelor existente fie la aparitia altora mult mai grave.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.