Gingivita – Cauze si metode de tratament

1
736
Gingivita – Cauze si metode de tratament

Una din bolile orale care poate sa apara la orice persoana indiferent de varsta este gingivita. Dupa cum era si de asteptat aceasta boala se dezvolta datorita unei igiene orale precare. Prin formarea placii dentare si in scurt timp a tartrului se ajunge la boli gingivale. Saliva, bacteriile si particulele alimentare se aduna in jurul gingiei, a marginii acesteia si duce la formarea de mase bacteriene ce poarta denumirea de placa bacteriana.

Aceasta patrunde intre dinti, se mineralizeaza cu ajutorul elementelor anorganice ale salivei si cauzeaza formarea tartrului dentar, a cavitatilor si cauzeaza distrugerea dintilor, a osului si radacinei dintelui dar si a ligamentelor dentoalveolare. Riscul de aparitie al acestei boli paradontale este mai ridicat la copii, adolescenti si persoanele tinere care au varsta pana in 30 de ani.

Gingivita poate fi cauzata cel mai adesea de fumat, placa dentara, tartru si infectii, insa exista si alti factori ca de exemplu: disfunctiile endocrine, afectiuni cardiovasculare, probleme ale sistemului circulator, boli infectioase, alergii, hipovitaminoza si afectiuni gastro-intestinale. Persoanele care sufera de boli ale ficatului, diabet zaharat, tuberculoza, boli ale vezicii biliare, reumatism, leucemie si alte afectiuni ale diferitelor organe din corp pot suferi de gingivita deoarece acestea contribuie la slabirea organismului si la aparitia inflamatiilor gingiei.

Mai mult decat atat prin igiena orala necorespunzatoare, periajul prea dur al dintilor sau incorect facut si acumularea de microorganisme se dezvolta placa dentara si tartrul, prin deteriorarea mecanica sau chimica a dentitiei si ranirea gingiei, prin alinierea anormala a dintilor sau incorecta a lor, aparitia lor deformata se poate ajunge la gingivita. Copiii pot suferi destul de usor de gingivita daca nu respecta igiena orala corespunzatoare.

In general infectiile gingivale apar cel mai frecvent la adulti si copii. Medicamentele atiepileptice si antihipertensive, lipsa vitaminei C si modificarile hormonale contribuie de asemenea la aparitie gingivitei. Exista si cauze locate care tin de obturatii defectoase la nivelul dintilor, proteze si aparate ortodontice.

Medicii spun ca o gingie sanatoasa trebuie sa fie intr-o nuanta de culoare roz-deschis, sa aiba aderenta pe osul alveolar, textura punctata, sa fie ferma, fara fisuri, sangerare, ulceratii. Gingivita duce la inflamarea severa a gingiilor, respectiv a structurii ce acopera baza dentitiei, evaluata la umflaturi, roseata, sangerare, hipertrofie, ulceratii si diferite leziuni mai mult sau mai putin grave. Alaturi de aceste inflamatii poate sa apara sangerare cu retractie gingivala si in anumite locuri pot fi observate pungi superficiale pline cu puroi.

Gingivita poate fi de trei forme: cararala, ulcerativa sau hipertrofica. De asemenea natura gingivitei poate fi toxica, iritativa sau infectioasa. In momentul in care gingivita se agraveaza duce la aparitia paradontitei, a pungilor purulente si respectiv la pierderea dintilor. Aceasta boala apare la adultii ce nu au respectat igiena orala inca din anii copilariei.

Citește și:  Cancerul osos - cauze, simptome, tratament
gingivita, inainte si dupa
gingivita, inainte si dupa

In functie de cat de severa este gingivita culoarea ei poate fi rosu aprins, roz intens sau rosu violaceu in nici un caz roz deschis (cum trebuie sa fie la persoanele sanatoase). De asemenea respiratia devine urat mirositoare, gingia este sensibila, la periaj sau mestecarea unor alimente poate sangera usor, la palpare gingia este moale, intinsa si lucioasa, poate prezenta ulceratii si leziuni.

Cum prevenim si tratam gingivita?

Prevenirea bolii se face inca de la varsat de 7 ani prin administrarea la copil a unei alimentatii sanatoase – bogata in fructe, legume, zarzavaturi, carne, lactate si mai putine dulciuri. Nu este indicata mestecarea gumei, sugerea degetului sau creionului deoarece pot contribui la aparitia paradontitei.

Gingivita se poate trata cu ulei Tea sau apa de gura Bionet care sunt pe baza de plante medicinale, care au proprietati antiinflamatorii, antimicrobiene si astringente.

Infuzia de plante medicinale ajuta in tratamentul gingivitei si vindecarea gingiilor. Sunt recomandate urmatoarele plante: salvia, musetelul, nalba mare, cimbrisorul. Se pune o lingurita de planta uscata la o cana de apa fierbinte, se lasa la infuzat timp de 10 minute si se clateste gura, fara a inghiti.

Afinele vindeca gingivita. Se pune un pahar de afine la un litru de apa, se fierbe timp de 30 de minute si astfel se obtine un decoct, recomandat in clatirea gurii. Alte fructe care au acelasi efect ca afinele sunt: agrisele, murele, portocalele si coacazele negre. La fel de bun este sucul de dude, sau decoctul de gutui.

Se realizeaza un amestec din suc de lamaie, apa si miere de albine. Acesta este eficient daca se foloseste sub forma de gargara, are efect de reducere a numarului de bacterii.

Ceaiul de plante medicinale poate fi utilizat pentru gargara. Se prepara din tei, nuc, sunatoare, coada-calului, stejar, musetel. Masajul gingiei, a zonei maxilarului inferior si superior cu lamaie sau smirna ajuta in combaterea bacteriilor si infectiilor.

Sanatatea gingiei este mentinuta cu lamaie si vitamina C. Fumatul agraveaza boala. Medicul stomatolog recomanda folosirea periajului corect si in mod regulat, folosirea atei interdentare si a apei de gura (ce contine clorhexidina). El poate aplica un tratament ce consta in detartraj pentru eliminarea tartrului, periaj sau curatarea cu ajutorul unei pulberi abrazive. In rest sanatatea fiecarui pacient depinde de modul in care isi pastreaza igiena bucala corecta.

1 COMENTARIU

  1. pe mine m-a ajutat solute antibacteriana Trachisan. Faceam gargara si mai foloseam propolis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.