Atunci cand este vara, toata lumea si in special femeile adora sa adopte o alta culoare pentru piele. Daca nu esti bronzat vara, inseamna ca nu intri in ritm.
Un bronz frumos poate veni intotdeauna cu priviri invidioase din partea celor care au avut nenorocul de a nu merge intr-o vacanta pe litoral sau in alte locuri si poate veni si cu arsuri solare, adevarate neplaceri la nivelul epidermei indiferent ca sunt grave sau nu.
Tocmai de aceea este indicat pe timp de vara sa folosim crema pentru protectie chiar si cand iesim pe strada. Fie ca vedem la stiri, auzim printre cunoscuti sau pur si simplu simtim pe pielea noastra, arsurile solare sunt foarte greu de impiedicat atunci cand ne dorim un bronz natural, rapid si intens, ele fiind cele mai intalnite probleme de catre dermatologi pe timpul sezonului cald.
Cum ne protejam pielea de arsuri solare?
Specialistii recomanda folosirea cremelor de protectie solara cu grad ridicat SPF mai ales pentru primele expuneri la soare. Indicata mai este de asemenea si folosirea cremei cu 30 de minute inainte de expunerea la soare, pentru ca aceasta sa poata actiona la timp. Substanta activa din crema trebuie sa patrunda in piele inaintea razelor de soare.
Foarte important atunci cand ne expunem la soare este si actiunea de prevenire a arsurilor solare pe buze. Ele sunt primele afectate negativ si trebuie constant sa folosim un balsam de protectie. Si cum soarele puternic vine odata cu insolatia, trebuie sa avem grija sa purtam mereu o palarie sau o sapca si chiar ochelari de soare.
Si ochii sunt afectati intr-un mod tragic dupa o indelungata expunere la soare. Si cu siguranta cu totii stim ca o crema impotriva arsurilor solare, mai ales pe plaja, trebuie aplicata din doua in doua ore, iar in cazul in care intram in apa des, trebuie aplicata de fiecare data cand iesim sau sa incercam macar sa folosim o crema sau un ulei ce sunt rezistente la apa.
Ce facem in cazul arsurilor solare?
Primul lucru pe care trebuie sa-l facem daca simtim ca pielea ne-a fost afectata este sa ne indepartam de soare, evitam cat de mult sa mai stam in bataia razelor. Altfel efectele asupra pielii ar fi dezastruoase, iar arsurile solare devin mai intense, desi multe persoane considera ca daca deja au probleme, acestea nu se mai pot inrautati. Gresit! Starea organismului se inrautateste simtitor si uimitor daca prelungim expunerile la soare si nu numai ca vom avea dureri/ usturimi/ mancarimi de piele, vom avea si diverse reactii, de frisoane, de caldura puternica, de voma chiar, in unele cazuri grave si ameteli.
Dupa cum bine spun si specialistii, bronzul acopera defectele pielii, dar poate si sa-i dauneze acesteia, iar daca exageram, ne putem pricopsi cu multe boli la nivelul epidermei, boli care incep cu arsurile solare. Un al doilea pas ar fi cu siguranta un dus racoritor, insa nu cu apa rece, ci cu apa semi calda, care calmeaza pe moment pielea, intr-un mod instant.
Aloe Vera este indicata (mai ales sub forma de gel) dupa acel dus racoritor, impreuna cu alte creme create special pentru calmarea arsurilor solare sau daca nu le avem pe toate acelea la indemana putem folosi ce avem prin casa si anume produsele naturale, desi despre acestea vom discuta ulterior. In cazul unor expuneri excesive la soare pielea are nevoie de hidratare. Trebuie sa ne asiguram ca folosim cat mai multe produse in acest sens.
Spre exemplu, untul de cocos este ideal pentru cazuri de acest gen. Si cum spuneam putin mai inainte, arsurile solare nu le simtim numai pe piele, ci ne afecteaza si organismul, dandu-ne simptome neplacute. Un Paracetamol este indicat in acest caz sau chiar o Aspirina, insa cu atentie, deoarece medicul este singurul eligibil sa recomande aceste masuri. Daca situatia pare sa nu se amelioreze sau apar tot felul de besicute albe sau chiar rani in unele zone, trebuie cu siguranta consultat medicul.
Tratamente la indemana chiar in casa ta
Cateva tratamente naturiste pentru tratarea arsurilor solare, cum spuneam putin mai devreme, care sunt la indemana oricui in casa, ar fi otetul, ceaiurile, laptele, iaurtul, smantana, aloe vera, faina de orez, bicarbonatul de sodiu, castravetii, cartofii, mierea de albine, rosiile etc. Sa vedem cum actioneaza cateva dintre ele.
Spre exemplu, amidonul de porumb poate fi amestecat cu apa, iar solutia se pulverizeaza pe intregul corp si, de asemenea, o baie de o jumatate de o ora in cada, unde a fost dizolvata o cana cu amidon de porumb sau in combinatie cu bicarbonat, poate face minuni.
Otetul (mai ales cel de lavanda si cel din petale de trandafir), fie ca este aplicat direct pe piele, printr-o compresa sau prin pulverizare sau amestecat cu apa la o baie calduta, de asemenea da rezultate foarte bune. Laptele, iaurtul, smantana, aplicate direct pe piele, hidrateaza si calmeaza in acelasi timp.
Uleiurile esentiale, in special cel de musetel si cel de lavanda, au efectele cele mai dorite. Fie se pulverizeaza pe piele, amestecate anterior cu apa, fie se adauga aproximativ 12 picaturi in apa de baie. Castravetii rasi amestecati cu lapte sunt un remediu excelent pentru arsurile solare, cat si cartofii rasi. Si mustarul este un bun unguent pentru pielea afectata, cat si rosiile sau sucul de rosii amestecat cu lapte batut, iar altele ar mai fi: untul de cacao, ouale, infuziile, capsunile, muraturile etc.
Desi tratamentele pentru arsurile solare sunt diverse, cel mai indicat este sa fim suficient de constienti pentru a nu ajunge la acestea. Avand in vedere ca pe piata exista o gama suficient de variata ce ne poate proteja de soare, de ce sa nu profitam de ea, atat timp cat produsele sunt si pentru buzunarele mai pline si pentru cele mai goale.