Ai grija de ficatul tau! Nu-i da cat poate duce!

0
381
Ai grija de ficatul tau! Nu-i da cat poate duce!

Ficatul este principalul organ al metabolismului, sau am putea spune ca reprezinta un adevarat ,,laborator” al organismului. Aceasta nu inseamna ca nu ar putea sa sufere. In mod normal el functioneaza bine daca nu este ingreunat, insa in momentul in care il fortam sa lucreze in mod excesiv, cum s-ar spune ,,ii dam cat poate duce sau chiar mai mult” va reactiona si cu siguranta mai devreme sau mai tarziu afectiunile vor aparea, bolile hepato-biliare se vor manifesta prin simptomele lor, datorita slabirii functiilor sale.

Este destul de usor sa ne imbolnavim ficatul

Excesele pe care le facem ne afecteaza ficatul si in acest sens ne referim la mesele copioase pe care le avem la petreceri, la sarbatori, mancarurile foarte gustoase dar si foarte grase la care nu putem renunta usor, sedentarismul, etc. Cu totii suntem tentati sa mancam dulciuri in exces, gustari care contin multi aditivi si conservanti, fripturi, cartofi prajiti in uleiuri si alte preparate pe baza de grasimi animale.

Alcoolul este bun pentru organism in cantitate mica, insa daca se depaseste limita de un pahar de vin rosu care este recomandat in diete cu siguranta ficatul nostru va fi ,,suparat”, el fiind destul de tare stresat. Excesul de carne, cartofi prajiti in ulei, deserturi foarte dulci cu diferite creme, alcoolul, cafeaua in cantitate mare, toate sunt o incarcatura pentru ficat, un stres pentru acesta.

Foarte important este sa ne mentinem greutatea corpului in limitele normale. Cea mai cunoscuta afectiune a ficatului care apare la majoritatea persoanelor ce consuma mancare grasa si sunt sedentare este steatoza hepatica. Aceasta poate afecta in special oamenii care sufera si de alte boli grave ca de exemplu: diabet, obezitate, boli cardiovasculare. De asemenea consumatorii de alcool pot face steatoza hepatica.

Pentru a afla daca ficatul functioneaza normal si daca sufera sau nu de anumite afectiuni mai mult sau mai putin grave este recomandat un consult medical. Astfel se pot face o serie de teste utile: albumina, bilirubina, timpul de coagulare a sangelui, enzime hepatice, teste hepatice, fibroelastografia. Mergeti la medic si faceti aceste teste deoarece de multe ori simptomele cauzate de anumite afectiuni si boli grave de la nivelul ficatului nu se manifesta imediat, ci in faza avansata, cand tratamentul pentru vindecare este mai complicat.

ficat gras

Steatoza hepatica non alcoolica este principala boala de care sufera oamenii in prezent, ea fiind cauzata de o incarcare cu grasimi a ficatului. In majoritatea cazurilor pacientii de acest fel sufera si de diabet sau obezitate.

Alimentatia echilibrata saraca in grasimi este solutia pentru a avea un ficat sanatos. Recomandat este sa se consume in special fructe de padure, portocale, broccoli, varza, ardei iute, usturoi, tumeric, ceai verde, avocado, grapefruit, nuci si alte asemenea alimente de provenienta bio care ajuta la mentinerea sanatatii ficatului.

Citește și:  Cancerul - o afectiune severa

Avand in vedere faptul ca ficatul este un organ care are nevoie de caldura nu trebuie sa-i oferim alimente sau bauturi prea reci. Cel mai bine este ca mancarea sa fie calda, dar nu fierbinte, iar alimentele sa le mancam incet, sa le mestecam bine pentru a ajuta digestia. De asemenea este indicat sa fie evitate pe cat posibil alimentele prea acre, prea picante, prea dulci sau prea sarate.

Cei care sufera de leziuni hepatice trebuie sa renunte o perioada la fructe, mai ales la pere. Daca aceste suferinte nu sunt grave pot servi afine, coacaze si mere in cantitati mici. Alcoolul si fumatul fac rau la ficat, mai ales la cei care nu se pot lauda cu o sanatate buna a acestuia.

Cerealele trebuie sa faca parte din dieta deoarece acestea sunt usor de digerat si sanatoase pentru intreg organismul. Se pot manca cereale precum sunt: graul, orzul, orezul, porumbul, ovazul, secara si meiul. Consumul de carne este bine sa fie limitat deoarece in general grasimile si proteinele ingreuneaza sistemul hepato-biliar. Este indicat sa se manance in special carne slaba de vita si carne de pasare.

De regula grasimile fac rau organismului insa cele de calitate, din uleiuri vegetale, trebuie sa faca parte din dieta. Uleiul de masline, uleiul de in si in general uleiurile vegetale presate la rece sunt sanatoase. Semintele de floarea-soarelui si migdalele sunt recomandate, in schimb ficatul tolereaza mai greu alunele si fructele caju.

Fiecare persoana trebuie sa se gandeasca la sanatatea ficatului. Astfel ea trebuie sa fie atenta sa nu-l streseze cu o alimentatie prea grasa, cu prajeli, prea multe proteine sau suplimente de aminoacizi. Consumul de medicamente in cantitate mare este o alta cauza a imbolnavirii ficatului. Conservele, alimentele incompatibile, zaharul, dulceata concentrata, cafeaua in exces, mancarea excesiv de rece, de calda, de picanta, acra sau dulce trebuie evitate si astfel se mentine sanatatea ficatului.

Legumele pot fi consumate crude sau fierte in aburi. Nu este bine ca alimentele sa fie prajite in uleiuri sau grasimi, mai bine este sa fie preparate in aburi. Cele mai bune plante, fructe si condimente care ajuta in sustinerea functiei ficatului sunt: coriandrul, chimenul, mararul, maghiranul, rozmarinul, cimbrul, tumericul, merele si fructele de padure.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.