Acidul alfa-lipoic – cel mai bun antioxidant pentru organism

0
128
Acidul alfa-lipoic, Foto: diyhealth.com

Acidul alfa-lipoic se notează ALA și este considerat cel mai bun antioxidant pentru organism. Acesta este produs în cantități reduse de către organismul nostru, iar întrebuințările sale sunt foarte variate și numeroase.

Acidul alfa-lipoic, Foto: diyhealth.com

Pentru a înțelege de ce este atât de important pentru organism, vom enumera doar câteva dintre bolile la care este folosit în tratament pe cale orală. Dintre acestea fac parte: diabetul zaharat de tip 1, diabetul zaharat de tip 2, cataracta, retinopatia, neuropatia vegetativă cardiacă, boala Lyme, cancerul, HIV, bolile cardiovasculare, neuropatia periferică, glaucomul, boala Wilson, bolile hepatice, demența, acidoza lactică, sindromul oboselii cronice.

Acidul alfa-lipoic se poate folosi pe cale intravenoasă. Are efect în eliminarea glucozei, îmbunătățirea rezistenței la insulină, poate fi un bun remediu în tratamentul intoxicațiilor cu ciuperca Amanita, în mialgii, neuropatii, parestezii, nefropatii și alte afecțiuni conexe ale diabetului. Este un bun adjuvant în procesele biochimice pentru producerea energiei, este un antioxidant intracelular foarte bun, ajută în terapia antitumorală, reduce nivelul glicemiei și fluctuațiile acesteia, susține ficatul în steatoză, menține integritatea vaselor capilare, intensifică metabolismul lipidic, scade nivelul de colesterol din sânge, îmbunătățește efectul vitaminelor E, C, al glutationului și coenzimei Q10. Acidul alfa-lipoic ajută la reducerea căderii părului, este antivomitiv, stimulează regenerarea țesuturilor, inhibă replicarea virală, inhibă absorbția metalelor grele în organism, are rol în biosinteza leucitinei, valinei și izoleucinei.

Citește și:  Dieta cu masline, secretul femeilor italiene pentru a-si pastra frumusetea si silueta

Principalele funcții ale acidului alfa-lipoic sunt: de antioxidant și în producerea de energie. Este prezent în mitocondriile celulelor organismului și este numit antioxidant-coenzimă. Este considerat cel mai impresionant antioxidant pentru organism deoarece este deosebit de eficient, traversează ușor bariera de sânge-creier și în acest fel are rolul de a proteja creierul. Poate combate atacul radicalilor liberi, crește absorbția de vitamina C la nivel intracelular, dar și de coenzima Q10 și glutation.

Acest antioxidant este foarte important și pentru ficat, il protejează de daunele oxidative. Poate fi folosit și în prevenirea diabetului zaharat de tip 1 și 2, dar și în scop terapeutic pentru aceste sindroame metabolice. Studiile a arătat că acidul alfa-lipoic asigură protecția vezicii biliare și a rinichilor. Inhibă stresul oxidativ care poate afecta aceste organe. Acidul alfa-lipoic crește sinteza de oxid nitric în peretele vascular mai ales dacă este combinat cu L-carnitina și astfel reduce tensiunea arterială sistolică. Are efect bun asupra trigliceridelor, protejează inima și vasele de sânge.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.