Afectiuni specifice vremii iarna – Metode de tratament

0
103
Afectiuni specifice vremii iarna - Metode de tratament

Exista diferite afectiuni specifice vremii iarna care se manifesta prin simptome mai mult sau mai putin grave ce pot fi ameliorate prin diferite metode de tratament ce tin de medicina conventionala sau traditionala.

In timpul iernii se intampla frecvent sa racim, sa ne curga nasul, sa avem dureri de cap, dureri de gat, febra, frisoane, temperatura ridicata etc. In cazul racelilor apare tuse uscata, senzatie de ,,gadilat” in gat, pierderea usoara sau accentuata a vocii, raguseala, sputa eliberata in cantitati mici. Uneori in cazuri mai grave apar stari febrile, fata se inroseste, apar dureri in gat.

Metode de tratament:

  • Uleiul de susan cald ajuta la nas daca se pun cateva picaturi in fiecare nara. De asemenea, se pot freca si talpile inainte de somn cu putin ulei de susan.
  • Ceaiul cald de macese cu lamaie si miere de albine ajuta in tratamentul racelii.
  • Temperatura in camera bolnavului trebuie sa fie de 24-25 grade Celsius si umiditatea aerului de peste 50%.
  • Anumite plante medicinale – radacina de brusture, frunzele de menta, florile de soc si coada soricelului – au proprietati sudorifice si infuzia din aceste plante este recomandata in tratamentul febrei in cazurile de raceala.
  • Cand temperatura corpului este ridicata, se poate utiliza o infuzie din lemn de santal, busuioc si menta – toate in cantitati egale. Se pun 3 lingurite de amestec la o cana de apa fierbinte, se infuzeaza timp de 10 minute, se filtreaza si se bea la fiecare 3 ore.
  • Cand apar dureri de gat, nu se consuma deloc alimente picante deoarece pot irita si mai mult mucoasa sistemului respirator.
  • Cand apar dureri mari de cap, se pot fac inhalatii cu vapori de cuisoare ce se pun in apa fierbinte.
  • Tusea se vindeca cu un decoct ce se bea cu o jumatate de ora inainte de masa. Acesta se realizeaza astfel: se pune o lingura de muguri de pin, un varf de cutit de praf de ghimbir la jumatate cana cu apa. Se lasa o perioada de timp, se filtreaza si se bea.
  • Tusea uscata poate fi ameliorata cu ajutorul unei comprese din seminte de mustar, cuisoare si scortisoara – care se aplica in zona pieptului. De asemenea, o cana de lapte cald cu o jumatate de lingurita de unt topit, un varf de cutit de nucusoara si cateva picaturi de ulei de migdale ajuta in vindecarea tusei. Un bun remediu pentru tusea uscata este ceaiul din lemn dulce cu un varf de cutit de nucusoara.
  • Tusea insotita de durere se trateaza cu ceai din urmatorul amestec: un sfert de lingurita de cuisoare, nucusoare si ghimbir, o radacina de lemn duce sau de nalba mare. Se pune o lingura din acest amestec la 200 ml apa fierbinte, se lasa la infuzat timp de 5 minute, se filtreaza si se bea cu inghitituri mici.
  • Infuzia de oregano si zmeura ajuta in tratamentul tusei, racelii si gripei, are proprietati expectorante si diaforetice. Se pune o lingurita de amestec de oregano si zmeura (in raport de 1:2) la 200 ml apa fierbinte, se infuzeaza timp de o jumatate de ora, se filtreaza si se bea cate 100 ml de 4 ori pe zi. La fel se poate folosi si infuzia din oregano, potbal si zmeura care are acelasi efect.
  • Raceala se trateaza cu ceai de Echinacea si scortisoara (in cantitati egale) indulcit cu miere de albine.
  • In cazuri de raceala se foloseste infuzia cu proprietati diaforetice realizata din urmatorul amestec de plante medicinale: doua parti de flori de soc, respectiv de flori de tei; trei parti de coaja de salcie; o parte flori de musetel. Se infuzeza timp de 15 minute 2 linguri din acest amestec la 1/2 litru apa fierbinte. Se strecoara si se bea cald in timpul zilei.
  • Gripa se vindeca cu ceai de busuioc.
  • Simptomele de gripa si rinita se amelioreaza cu un amestec realizat dintr-o lingura de miere si o lingura de usturoi ras. Se administreaza cate un sfert de lingurita din acest amestec de 2 ori pe zi.
  • Cand persoana bolnava are febra mare, trebuie sa bea ceai la temperatura corpului ei, nu mai mare deoarece ii va face mai mult rau mai ales asupra mucoasei aparatului respirator care este deja iritata. Ceaiul trebuie sa fie atat de cald, incat dupa 20 minute corpul sa transpire excesiv, toxinele daunatoare sa fie eliminate si astfel temperatura corpului sa revina treptat la valorile ei normale.
  • Suplimentele de vitamina C, mineralele si vitaminele in general ajuta in cazuri de afectiuni specifice vremii.
  • Pentru eliminarea toxinelor din organism se bea multa apa cu inghitituri mici, de multe ori pe zi.
  • Eliminarea mucusului din nas se poate face si printr-un exercitiu de respiratie foarte usor. Se inspira aer pe nas si se expira cu putin efort. La inceput este mai greu, se inspira si expira mai lent, apoi se creste treptat ritmul. Se repeta exercitiul de 25 de ori apoi se face o pauza, pentru odihna. Exercitiul se executa dimineata si seara, de fiecare data cate 5 reprize de 25 respiratii, cu pauze intre ele.
Citește și:  Zone reflexogene pentru tratamentul constipației – Care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie să le știți

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.