Afla care sunt principalele boli ce pot duce la infertilitate

0
217
Afla care sunt principalele boli ce pot duce la infertilitate

Infertilitatea la femeie reprezinta incapacitatea acesteia de a ramane insarcinata dupa un an de incercari, mai ales daca varsta ei este peste 35 de ani, sau imposibilitatea acesteia de a duce sarcina pana la capat. Exista mai multe cauze care pot duce la intarzierea aparitiei sarcinii si anume: varsta, fumatul, stresul, alcoolul, poluarea mediului, alimentatia nesanatoasa, stilul de viata necorespunzator si bolile cronice.

Femeile care isi doresc sa fie mame trebuie sa stie ca exista o serie de afectiuni si boli care, daca nu sunt tratate corespunzator si la timp, pot provoca infertilitatea.

Cauzele infertilitatii sunt:

  • infectiile genitale: uterine, cervico-genitale, ovariene, tubare;
  • boli metabolice, hipertiroidism, diabet zaharat;
  • dezechilibru hormonal;
  • tulburari psihice si de nervi;
  • blocarea trompelor uterine;
  • tulburati de ovulatie;
  • endometrioza;
  • infectii cu Clamydia sau cu gonococ;
  • ovare polichistice;
  • fibron uterin.

Varsta este un prim factor care poate reduce sansa de a ramane insarcinata, de a concepe si de a duce sarcina la bun sfarsit. Dupa varsta de 35 de ani, fertilitatea femeiii incepe sa scada si astfel sansele de a concepe un copil sunt mai mici. Specialistii spun ca dupa aceasta varsta creste intensitatea de distrugere a cromozomilor si de aceea scade si fertilitatea.

Endometrioza este un proces patologic prin care tesutul mucoasei uterine sau asa numitul tesut endometrial incepe sa creasca in afara locatiei sale obisnuite. Deci, tesutul cavitatii uterine poate creste in mod anormal, extrauterin, in alte locatii. Astfel de tesuturi pot sa apara pe ovare, perimetru pelvin, ligamente largi, septul rectovaginal, ligamente uterosacrale, vezica urinara si alte zone.

O astfel de boala numita endometrioza pelvina poate sa apara mai ales la femeile cu varsta pana in 30 de ani si duce la infertilitate. Poate fi descoperita datorita durerii care apare in timpul ciclului menstrual, sau in timpul contactului sexual. De asemenea identificarea ei se face atunci cand o femeie isi doreste un copil si sarcina nu apare, cand are sangerari intermenstruale sau dureri cronice in zona pelvina.

Infertilitatea este provocata de insuficienta estrogenica, hiperprolactinemie, insuficienta progesteronica, afectarea captarii si implantarii oului, perturbari de ovulatie, nerecunoasterea sarcinii de catre organism. Aceasta boala poate fi identificata si tratata laparascopic de catre medicul specialist sau prin interventia chirurgicala in cazuri mai grave.

Infectia cu Chlamydia ori cu gonococ se pot transmite prin actul sexual neprotejat de la persoana infectata la cea sanatoasa. In general astfel de infectii nu produc simptome imediate care sa le tradeze prezenta si de aceea afectiunea poate sa fie descoperita destul de tarziu. Acest lucru poate produce distrugerea orificiilor tubare, poate afecta mucoasa tubara, perturba captarea si migrarea oului si deci se poate ajunge la infertilitate.

Citește și:  Află concret cum se manifestă Hiv/Sida

Daca apar simptome de boli inflamatorii, infectii urinare, cervite mucopurulente, salpigite, se poate depista la timp infectia cu Chlamydia si astfel germenul poate fi distrus prin tratament antibiotic.

Infertilitatea inexplicabila este considerata de specialistii in domeniul medical ca fiind de tip psihosomatic. In acest caz boala este cauzata de factori psihologici si tratamentul este complicat. La unele cupluri tratamentul recomandat de medic a dat rezultate in timp, la altele insa a fost recomandat sa se aplice fertilizarea in vitro.

Fibronul uterin poate duce la infertilitate. Este asimptomatic si doar in momentul in care este destul de mare produce simptome de tipul: dureri pelvine, hemoragii uterine, tulburari de tranzit intestinal, afectiuni urinare. Fibronul uterin afecteaza fertilitatea la femeie.

Obezitatea este un alt factor care poate intarzia aparitia sarcinii. Capacitatea unei femei de a concepe este afectata de cantitatea mare de grasime din corpul acesteia. Bulimia dar si anorexia sunt factori care pot duce la infertilitate. De asemenea o dieta stricta pe care o urmeaza o femeie poate sa ii afecteze sanatatea reproductiva. Dezechilibrul de estrogen afecteaza ciclul de reproducere.

Ovarele polichistice pot avea repercursiuni asupra fertilitatii. Acestea dau simptome clare: amenoree, ciclu menstrual neregulat, obezitate, alopecie, pilozitate in exces. Aceste ovare polichistice cand sunt depistate trebuie imediat tratate, operate, deoarece in caz contrar pot produce alte boli grave si anume: hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare, diabet zaharat, cancer endometrial, obezitate.

Blocarea trompelor uterine apare din cauza infectiilor. Una din cele mai periculoase infectii care provoaca blocarea trompelor uterine este cea cu germenul Chlamydia. Numarul femeilor care au fost diagnosticate cu blocarea trompelor uterine este foarte mare, acest lucru duce desigur la infertilitate.

Tulburarile hormonale pot da probleme de ovulatie si astfel este afectata negativ fertilitatea la femei.

In general bolile infectioase de la nivelul organelor genitale sunt cauze ale infertilitatii. Astfel de boli sunt numite boli inflamatorii pelvine si una din ele apare la trompele uterine si este salpingita.

Stilul de viata al unei femei indeplineste un rol important pentru mentinerea sanatatii reproductive. Astfel daca o femeie se expune timp indelungat la substante toxice, produse chimice, radiatii, temperaturi ridicate, cu siguranta aparitia sarcinii va fi intarziata, va avea probleme cu fertilitatea, iar in cazul in care reuseste sa ramana insarcinata poate exista riscul sa aiba probleme cu sarcina.

Consumul de alcool si fumatul in exces sunt alti factori care contribuie la aparitia infertilitatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.