Cum pot fi prevenite alergiile de iarna?

0
155
Cum pot fi prevenite alergiile de iarna

Exista un spectru larg de alergeni care afecteaza anumite persoane in perioada de primavara sau vara, dar si in momentul cand intra in contact cu diferite animale – caini, pisici. Desi perioada cea mai dificila pare sa fie primavara exista anumiti oameni pentru care prima zapada poate fi inceperea unei perioade de noi alergii.

Cei care sufera de alergii de iarna sunt una din categoriile nefericite de oameni deoarece ei pot fi alergici la frig (pot avea urticarie la rece, dermatita la rece), sau alergici la blana, etc.

Alergia la frig

Sunt persoane care au reactii alergice cutanate la frig. Una dintre acestea este urticaria la rece care se recunoaste prin blandele (unele puriginoase) si roseata de pe suprafata pielii. Aceasta poate fi ereditara sau dobandita de regula de persoanele tinere cu varsta de 18-25 ani. Interesant la aceasta afectiune este ca simptomele nu apar la rece ci in momentul cand pielea se incalzeste.

De exemplu, persoana sta o perioada afara si apoi intra in casa si astfel dupa 20 minute apare urticaria pe piele. Exista anumite simptome normale care apar atunci cand pielea suporta schimbari bruste de temperatura, insa acestea sunt diferite de cele din cazul urticariei. Simptomele care apar in cazuri normale sunt de inrosire a pielii si de mancarime si trec de cele mai multe ori in cel mult o jumatate de ora.

Persoana alergica la frig are uneori anumite umflaturi in jurul ochilor sau buzelor, care dispar repede sau din contra trec destul de greu. Astfel de simptome apar si pe maini la simpla scaderea a temperaturii, in contact cu apa rece, cu gheata, cu bauturile reci, cu aerul conditionat sau vremea rece. Pentru a nu aparea astfel de probleme este recomandat sa se evite hipoterma zilnic si expunerea la rece. De asemenea, medicii pot prescrie tratamente cu medicamente antialergice. Urticaria trece in doua saptamani sau o luna si este amplificata de vant si umezeala.

Urticaria la rece este cauzata si de o anumita proteina din organism care este activata la frig. In acest caz se aplica tratamente recomandate de medicii specialisti imunologi, alergologi, dermatologi.

alergiile de iarna

Dermatita la rece apare mai ales pe zonele pielii expuse la frig, la ger – maini, fata, urechi. Acestea se inrosesc si apar mancarimi, pielea se usuca si apar pete usor maronii-rosii solzoase. Medicii prescriu in acest caz medicamente care imbunatatesc circulatia periferica dar si un complex de vitamine A, E, C, PP. Tratamentul se face timp de doua saptamani si in mod normal boala dispare in absenta hipotermiei.

Citește și:  Prevenirea este cel mai bun remediu în cazul bolilor renale – Află de ce sunt asociate cu bolile sistemice și ce complicații pot da

Uneori boala poate tine chiar o luna. In anumite cazuri medicii recomanda si alte tratamente pe baza de unguente care au rol in vindecarea ranilor, in calmarea durerilor sau mancarimilor, preintampinarea infectiilor, sau preparate antihistaminice profilactice. Alimentatia trebuie sa fie variata, bazata si pe acizi grasi care mentin elasticitatea pielii, iar corpul hidratat cu ceaiuri, sucuri naturale de fructe si apa plata.

Alergia la blana

Se poate intampla ca blana sa provoace intoleranta individuala la om. Uneori iarna vedem pe strada persoane care au cate un guler de blana foarte frumos si stranuta in mod constant, au nasul umflat, il sufla foarte des, au ochii rosii si dau vina pe frig, pe gerul iernii sau pe o stare de rau provocata de raceala.

Chiar se poate intampla sa ia medicamente pentru raceala sau gripa. In acest moment primul nostru gand este ca au sistemul imunitar scazut, insa in realitate ele sufera de o banala alergie la blana de fapt la substantele chimice care sunt folosite in prelucrarea si finisarea acesteia. Conform specialistilor se pare ca formaldehida sau colorantii care sunt folositi in industria blanurilor provoaca des alergii la unele persoane.

De asemenea, exista persoane alergice la parul de blana, la lana, ceea ce ii face sa consulte un alergolog. In cazuri mai grave apar simptome de genul: lacrimare, senzatie de mancarime, umflarea nasului, tempertaura ridicata sau umflarea unor organe interne. In astfel de situatii medicul prescrie medicamente antibiotice, suplimente antialergice, dar si creme hormonale care ajuta in tratamentul eruptiilor cutanate ale pielii inrosite.

Cand alergia este provocata de substante chimicale (folosite in procesul de finisare a blanii), atunci poate aparea si toxicitatea si deci este necesar eliminarea acestora din organism pentru a preveni efectele lor asupra corpului. In caz contrar poate sa apara acnee sau alte complicatii mai rar intalnite.

Cel mai simplu mod de a scapa de aceasta alergie este de a evita si elimina astfel de haine din casa si de a cumpara altele. Intotdeauna este mai usor sa previi o alergie decat sa o vindeci. Totusi se poate intampla ca sa nu stii daca esti alergic la blana sau piele. Insa sa alegi un lucru de calitate poate fi destul de usor facut, sa iei intotdeauna o haina de blana sau piele care are un finisaj bun cu substante chimice bune, nu ieftine si puternice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.