Am rau de miscare?

0
251
Am rau de miscare

Fie ca ne referim la situatiile in care ne plimbam cu barca, cu vaporul, fie la cele in care calatorim foarte mult cu masina sau cu avionul, raul de miscare poate fi o adevarata corvoada pentru orice persoana, chiar daca nu vrea sa admita faptul ca are rau de miscare. In orice caz, simptomele ar trebui sa le dea serios de gandit, sa le ridice cateva semne de intrebare si sa se intrebe daca nu cumva, in secunda urmatoare, greata si starea de indispozitie nu se vor transforma in situatii deloc placute.

Tocmai de aceea, trebuie sa intelegem raul de miscare, in ciuda faptului ca multi nu-l trateaza ca atare, sau cel putin, au impresia ca-l trateaza ca atare. Pe langa faptul ca raul de miscare ne poate provoaca o stare generala proasta, simptomele se pot prelungi pana la 3 zile chiar si dupa ce cauza directa nu mai poate actiona.

Curios este de urmarit faptul ca acele persoane care au rau de miscare nici macar nu-si dau seama de acest lucru, si daca, totusi, banuiesc, nu il iau in seama, crezand ca, intr-un final, totul va trece de la sine. E adevarat, situatia se simplifica, insa nu trebuie sa ignoram ca oricand se poate complica, ajungandu-se chiar si la probleme de alta natura, coroborate cu o stare generala de sanatate precara.

Mai mult decat atat, unora li se fac rau chiar si atunci cand vizioneaza un film ori se joaca pe calculator. Desi corpul lor nu inregistreaza nicio miscare directa, mai cu seama din realitatea apropiata, ochiul percepe miscare ca pe o miscare ce are sau poate avea o actiune directa asupra corpului. Prin urmare, se poate spune ca raul de miscare se petrece strict la nivelul psihicului, de aici aparand si simptome fizice, cum ar fi greata si varsaturile, transpiratiile reci, culoarea palida a pielii, indispozitiile, dar si durerile de cap foarte intense.

E drept ca pentru unele persoane, raul de miscare se manifesta usor, adica toate aceste indispozitii pot fi evitate prin diferite tehnici, cum ar fi asezarea intr-un loc din care miscarea este perceputa de corp altfel, cum ar fi la orizontala, ori pur si simplu, intr-un loc mai ferit de senzatia de miscare.

De pilda, daca o persoana calatoreste cu trenul, este indicat sa nu priveasca pe geam, intrucat privirea si corpul ei vor avea aceleasi perceptii, prin urmare si semnele raului de miscare vor fi mai intense. Pe de alta parte, altora privitul pe geam le face mai bine, in special atunci cand merg cu masina personala. Motivul invocat de ei este tocmai siguranta pe care privitul pe geam le-o dadea corpului lor.

rau de miscare

Oricum, raul de miscare apare cu precadere la copiii de pana in varsta de 12 ani, dar si la batrani. Totodata, trebuie sa stim ca la copiii de pana in 2 ani, nu apare. In ceea ce-i priveste pe cei de peste 5 ani, raul de miscare se manifesta mult mai brutal, in general, in functie de starea generala de sanatate a acelui copil, de vulnerabilitatile pe care si le-a dezvoltat pana la acea varsta, dar si de alimentatia pe care a avut-o in acea zi.

Citește și:  Tipuri de eruptii cauzate de bolile infectioase

De pilda, greata, urmata de varsaturi, apare mult mai usor dupa o masa care a continut alimente usoare, dar nu tocmai potrivite, cum ar fi iaurtul, merele, gustarile de fast food s.a.m.d. De fapt, parintii ar trebui sa stie ca atunci cand copiii lor pleaca intr-o calatorie, cu trenul, cu masina personala, cu un microbuz sau chiar cu avionul, si alimentatia trebuie sa fie pe masura, chiar daca nu am identificat pana la acel moment ca cel mic ar avea rau de miscare.

Pentru adulti, dar si pentru copiii care au rau de miscare, sunt benefice si unele medicamente, cu conditia ca acestea sa fie administrate inainte de plecarea intr-o calatorie. Astfel, greata si varsaturile pot fi evitate cu succes. De pilda, daca sititi ca aveti rau de miscare si urmeaza sa calatoriti cu avionul, ar fi indicat sa stati langa aripi.

Pe de alta parte, daca urmeaza sa calatoriti cu vaporul, incercati sa priviti spre orizont, sa va ganditi la cu totul altceva si sa nu incercati, in acelasi timp, sa va ganditi la absolut nimic referitor la vapor. Nu va veti uita in jos si daca veti sta in cabina, cautati locurile care va vor da senzatia de stabilitate, ca si cum ati fi pe pamant.

Aceste locuri, intr-un vapor, sunt de regula situate in centrul vaporului. Plus, nu trebuie sa va agitati, sa va miscati capul, membrele inferioare sau superioare, sa fugiti sau sa tipati, intrucat mai mult rau va veti cauza. Apoi, incercati sa luati cat mai mult aer curat, sa va oxigenati sangele corespunzator si sa nu mancati.

Multi dintre oamenii care au rau de miscare au tendinta sa caute o activitate de facut, cum ar fi cititul, privitul la televizor sau chiar jucatul pe telefonul mobil. Nimic mai gresit, incercati sa evitati toate aceste activitati aparent benefice. De asemenea, veti evita sa consumati bauturi sau mancare, desigur, doar in calatoriile de scurta durata.

De fapt, mesele bogate nu sunt recomandate, cum spuneam, aproape in niciun fel de calatorie. Si totusi, daca nu am putut evita semnele raului de miscare, ce putem face sa ne revenim? Incercati, inainte de toate, sa nu va agitati si sa nu va pierdeti cumpatul. Luati o inghititura de apa minerala si apoi, respirati aerul proaspat. Daca simptomele nu incep sa dispara in intensitate, va veti aseza pe orizontala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.