Am scăpat de diverticuloză cu ajutorul unei alimentații bogate în fibre

0
7790
Am scăpat de diverticuloză cu ajutorul unei alimentații bogate în fibre

Știați că diverticuloza este o boală care apare la peste 50% dintre persoanele ce au vârsta peste 70 de ani, dar și la 10% dintre cei cu vârsta peste 40 de ani? Este vorba despre apariția diverticulilor colonici (cu diametrul de 5 mm sau chiar mai mult), în zona mucoasei intestinului gros.

O femeie de 50 de ani a reușit să învingă această boală fără prea multe medicamente.

,,În urmă cu 5 ani am avut grave probleme de sănătate. Iată ce mi s-a întâmplat: într-o zi cand veneam de la serviciu am simțit o durere ascuțită în partea dreaptă, chiar aproape de șold. Senzația era apăsătoare, iar în zona stomacului aveam crampe abdominale puternice. Nu am avut o astfel de durere niciodată, de aceea m-am îngrijorat, bănuiam că ceva nu este în regulă cu starea mea de sănătate.

M-am gândit ca am o infecție genitală sau un chist ovarian, de aceea am decis să fac un control ginecologic. In urma controlului medical mi s-a spus că sunt destul de bine, că nu am de ce să-mi fac griji din acest punct de vedere. Medicul m-a sfătuit să merg la un specialist gastroenterolog deoarece s-ar putea să sufăr de o boală digestivă sau alte probleme de sănătate precum sunt: boala celiacă, boala Crohn, ulcer, etc.

Era foarte posibil să fie așa, mai ales că duceam o viată stresantă, obositoare, care mă termina din punct de vedere fizic și psihic. Am făcut câteva investigații paraclinice la medic, care țin de colonoscopie sau radioimagistică, în scopul depistării unei eventuale boli intestinale, mai ales că simptomele pe care le aveam – durere, balonare și crampe abdominale – puteau trăda o astfel de problemă de sănătate.

Pentru că aveam o vârstă destul de înaintată, am fost sfătuită să accept un examen de screening pentru depistarea cancerului de colon. In cele din urmă am aflat că nu sufăr de această boală gravă, dar am diverticuloză. Această boală ce apare de-a lungul colonului, pe peretele muscular colonic imi dădea simptomele de durere și crampe abdominale, deoarece diverticulii erau destul de mari și se manifestau în locul respectiv, îmi provocau infecție și inflamarea țesutului.

Citește și:  Noua Dieta Beverly Hills

diverticuloză

L-am întrebat pe medic de ce am făcut această boală. El mi-a spus că astfel de probleme pot să apară din cauza unor infecții, alimentației necorespunzătoare, lipsei de fibre în dietă, aportului de grăsimi, consumului excesiv de carne, deshidratării organismului, unor boli ale colonului, boli ale țesutului conjunctiv, sau factorii genetici.

Deoarece boala nu era in fază critică (nu aveam sângerare), nu era necesară intervenția chirurgicală. Medicul mi-a recomandat un tratament medicamentos antispastic și antibiotic. Am luat metronidazol și mai târziu ciprofloxacin. Trebuia să am o alimentație bogată în fibre, să iau suplimente de Metamucil și un laxativ Nomacol. Nu aveam voie sa consum: produse de patiserie, macaroane, orez alb, cartofi prăjiți, piure instant, chips-uri, dulciuri, cafea, cereale rafinate, spagheti, pâine albă, carne, grăsimi.

Dupa 4 ani de combinații de alimente, medicamente și exerciții fizice, am decis sa țin o dietă strictă. Între timp durerea profundă s-a diminuat, s-a transformat într-o durere surdă, iar simptomele de crampe și balonare s-au ameliorat și ele. Am eliminat pe cât posibil carbohidrații, consumam doar foarte puțini, dieta mea era bogată în fibre, fructe și legume proaspete.

Această alimentație era cea corectă, corespunzătoare unui stil de viață sănătos. Pentru a-mi crește aportul de fibre în organism am consumat: orez brun, pâine din cereale integrale, paste, mazăre, fasole, năut, linte, sfeclă, sparanghel, varză, nap, porumb, iaurt cu tărâțe de grâu sau de ovăz. Zilnic trebuia să beau macar 2 litri de apă deoarece alimentația mea era bogată în fibre.

Cu un astfel de regim alimentar am scăpat de simptomele bolii în câteva luni de zile. În prezent mă simt mai bine, acest lucru se datorează desigur faptului că mănânc doar ceea ce trebuie, pentru a-mi menține sănătatea.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.