Aqua Cycling, fitness și dezintoxicare în apă – Beneficii asupra sănătății organismului

0
673

Aqua Cycling se referă la o activitate sportivă în apă, dar nu este vorba despre înot. Este un concept care a apărut și în țara noastră, prin care se poate îmbunătăți forma fizică pedalând în apă. Se aseamănă puțin cu agua aerobic, pentru că se bazează cam pe aceleași principii. În Aqua Cycling se folosesc biciclete speciale, care sunt în apă, în piscină. Apa din piscină nu este rece, este caldă și are efect relaxant. Acest sport poate fi făcut de către orice persoană, indiferent de vârstă, pentru că nu necesită foarte mult efort din partea acesteia, iar riscul de accidentare este redus. Apa ajută la preluarea presiunii care apare la spate și articulații. Împactul asupra articulațiilor nu este deloc mare, deci acestea nu vor fi nicidecum afectate. Apa preia aproximativ 90% din greutatea corpului, iar flotabilitatea va reduce șocul transmis prin articulații, oase sau ligamente. Nu există riscul să apară vreu disconfort, edem sau senzație de durere în timpul antrenamentului.

blankDe ce este recomandat să faci Aqua Cycling?

 • Pentru că acest concept de fitness are numeroase beneficii asupra sănătății organismului.
 • Corpul uman are 60% apă, acest lucru poate fi și el o explicație a faptului că apare o senzație confortabilă atunci când se stă în apă.
 • Prin această activitate de fitness îți menții forma fizică și tonusul muscular. Efectul este foarte bun asupra musculaturii, deoarece se pedalează împotriva apei.
 • Exercițiile au și un efect foarte bun asupra sistemului limfatic, deoarece se generează un masaj natural (prin pedalare împotriva apei și mișcările musculare) astfel se intensifică circulația limfatică.
 • Apa fiind mai densă ca aerul va exercita o presiune hidrostatică asupra corpului când acesta intră în apă. Astfel efectele sunt de îmbunătățire a circulației sangvine, limfatice și de creștere a respirației profunde. Apa are un efect de compresie asupra corpului, asupra pielii, mușchilor, cavității toracice, etc. Corpul este mai ușor în apă, musculatura va fi mai solicitată pentru că trebuie să împingă și greutatea apei, iar în plus se face și un masaj limfatic (mai ales la nivelul picioarelor care pedalează). În timpul antrenamentului brațele se pot ține și ele cufundate în apă (prin schimbarea poziției bicicletei) și astfel masajul se face și asupra acestora.
 • Prin pedalatul în apă se modelează picioarele, acestea devin mai frumoase, mai armonioase, fără aspectul de ,,coajă de portocalăˮ.
 • Prin antrenament regulat se tonifică musculatura coapselor, gambelor, feselor, taliei, abdomenului, umerilor și a bicepșilor femurali. Pielea devine mai tonifiată, iar musculatura mai dezvoltată.
 • Pentru cei care au timp liber, acesta este un mod foarte distractiv de a face sport și de a obține în timp silueta dorită.
 • Se poate slăbi eficient deoarece se ard foarte multe calorii. Specialiștii spun că se pot arde peste 600 de calorii dacă se pedaleaă timp de 60 de minute în apă. În plus are loc și o detoxifiere a organismului, ceea ce este foarte important pentru sănătatea acestuia.
 • Pedalatul în apă nu are un impact negativ asupra articulațiilor, poate fi practicat și de persoanele care suferă de artrită sau au un anumit grad de obezitate. Pedalatul poate fi eficient în calmarea durerilor de artrită și în combaterea obezității.
 • Ajută în relaxare și în combaterea insomniei.
 • Se pot reduce acumulările de grăsime de pe burtă, astfel treptat se consolidează musculatura și zona abdominală.
 • Poate îmbunătăți rezistența organismului și activitatea cardiovasculară.
 • Poate ajuta în recuperarea organismului după un alt antrenament (ex. maraton) deoarece prin flotabilitatea apei se mișcă mai bine articulațiile. În plus are loc și o corectare a posturii corpului, o îmbunătățire a flexibilității și o relaxare a musculaturii.
 • Prin masajul asupra membrelor inferioare se poate arde celulita, se îmbunătățește aspectul pielii, elasticittea și fermitatea acesteia.
 • Se aseamănă foarte puțin cu pedalatul pe uscat, comparativ cu acesta este mult mai interesant.
Citește și:  Ce implica arta oratorie si cum se poate stapani?

Un astfel de antrenament se face pe categorii de participanți și pe nivele de intensitate. Dacă se alege un antrenament de tip cardio, de intensitate mai mare, avantajul este de a obține o excelentă tonfiere a corpului. Pentru realizarea lui se folosește un echipament special care constă din următoarele piese: un costum de baie stretch (sau un costum de baie simplu), un prosop și încălțăminte specială pentru pedalatul în apă. Această activitate sportivă se mai numește și hydrorider.

Cei care au încercat un astfel de antrenament au spus că au trăit o experiență minunată. Antrenamentul este excelent, exercițiile sunt sigure, au efect benefic asupra organismului și ajută la menținerea sănătății.

Video:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.