Efectele benefice ale cuprului pentru organism

0
5917
Efectele benefice ale cuprului pentru organism

Inca din cele mai vechi timpuri cuprul a fost considerat un tonic general pentru organism si in urma studiilor facute cercetatorii au descoperit efectele sale terapeutice. Expertii in medicina chiar au dovedit ca are efect in reducerea febrei. De asemenea cuprul protejeaza impotriva germenilor, reduce inflamatia si are o influenta pozitiva asupra potentei.

In India Antica acest element era folosit in tratamentul unor afectiuni ale pielii si ochilor. Existau multe preparate medicinale care contineau cupru cunoscute de medici si folosite pentru diferite tratamente. In Grecia antica cuprul era folosit pentru vindecarea vanatailor si ranilor. Medicii tibetani il foloseau in tratamentul febrei, a bolilor de plamani si afectiunilor inflamatorii.

Efectele benefice ale cuprului in organismul omului

  • Cuprul ajuta la formarea cartilajului daca este asociat cu zincul.
  • Are efect in controlul nivelului de colesterol.
  • Ajuta la consolidarea sistemului imunitar.
  • Un rol important il are in procesul de intarire a sistemului osos.
  • Daca este folosit alaturi de vitamine, aminoacizi, poate ajuta in sinteza de colagen, mielina si melanina. Avand in vedere acest efect el contribuie la formarea de proteine, celule, tesuturi, celule rosii din sange, deci a hemoglobinei, imbunatateste functia glandei tiroide si ajuta la mentinerea starii de sanatate a sistemului cardiovascular. Colagenul este o proteina care face pielea frumoasa si supla. Cu multi ani in urma Cleopatra purta bratari de cupru, considerand acest metal ca fiind foarte pretios si de ajutor pentru frumusetea sa.
  • Cuprul este recomandat in tratamentul anemiei, bolilor renale, arsurilor, traumatismelor severe, in reducerea inflamatiilor si cazuri de boli gastro-intestinale.
  • Indeplineste rol de antioxidant, ajuta la prevenirea procesului de imbatranire prematura a organismului. Este recomandat atat femeilor cat si barbatilor care au varsta peste 55 de ani.
  • In anumite tari tratamentul cu cupru ajuta in cazuri de poliartrita, epilepsie, fracturi de oase, holera si alte boli. Sarurile de cupru in organism au efect de combatere a ciupercilor, bacteriilor, a pojarului si virusurilor.
  • Cuprul are efect bacteriologic, el este folosit in multe tari ale lumii pentru a purifica apa.
  • De asemenea este utilizat in tratamentul unor inflamatii ale ochilor si gurii.
  • Cuprul calmeaza durerile si ajuta in procesul de prevenire a infectiilor.
  • Monezile de cupru ajuta la normalizarea temperaturii ridicate, in febra. Se pune o moneda de cupru pe piele si in 8 ore temperatura se normalizeaza. De asemenea monezile de cupru au rol in tratamentul sinuzitei, otitei medii, traheobronsitei.
  • Tratamentul de 20 minute cu monezi de cupru puse la tampla ajuta la reducerea durerilor de cap.
  • Cuprul calmeaza sistemul nervos si ajuta persoanele care sufera de insomnie.
  • O moneda de cupru plasata in spatele urechii ajuta in imbunatatirea auzului.
Citește și:  Cum iti poti mentine atitudinea si starea de spirit pozitiva?

Atentie – lipsa cuprului din organism o perioada lunga de timp la persoanele care sufera de malnutritie sau au o dieta neechilibrata poate avea efecte secundare – duce la osteoporoza, cardiomiopatie, dermatita, artrita, depresie, diabet zaharat, probleme de crestere la copii, anemie, caderea parului sau cresterea precoce a parului alb. Foarte important este sa stim ca si excesul de cupru face rau la sanatate.

Cuprul si suplimentele de minerale si vitamine trebuie administrate la recomandarea unui medic. De asemenea in tratamentul sau prevenirea unor boli medicul recomanda purtarea unor bratari de cupru. Mai ales persoanele care fumeaza au o deficienta mare de cupru in organism, de aceea ele trebuie sa consume alimente care au in compozitia lor si acest mineral.

Conform medicilor organismul uman are nevoie zilnic, in mod normal de 2-3 mg de cupru. O persoana care are o dieta corecta si este sanatoasa nu trebuie sa ia suplimente de cupru. Este destul daca se continua cu o alimentatie corecta care sa contina si alimente de tipul – ficat, carne (de vita, de miel), faina de ovaz, produse lactate, galbenus de ou, legume, fasole, mazare, nuci, ciuperci, avocado, macese, drojdie de bere, plante medicinale (coada-soricelului, maghiran, sunatoare), castraveti, crustacee, caracatita, stridii – care sunt surse importante de cupru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.