Pirul-tarator este o planta perena care creste mai ales in locuri lasate in paragina, care nu au fost prasite sau pe cele cultivate dar rau intretinute, pe pajisti sau la marginea drumurilor. Apare in diferite regiuni ale lumii, in Europa, Asia, Australia si America. In popor pirul-tarator este cunoscut si cu numele de pir, chir, ragalie sau albei. Ca specie face parte din familia Poaceae sau Poacee si are denumirea stiintifica de Agropyron repens.
Aceasta planta rezistenta poate ajunge la inaltimea de 80 cm, are radacina taratoare, cu numeroase noduri pe suprafata ei si ramificatii ce se intind destul de adanc in pamantul afanat. La fiecare nod a radacinei cresc mici frunzisoare tari si albicioase ce sunt numite teci. Din radacina se dezvolta tulpina dreapta cu multe noduri, intre acestea ea fiind goala la interior.
De-a lungul tulpinei apar frunzele ce o inconjoara si se aseamana cu cele de iarba. Caracteristica principala a acestei plante dupa care poate fi usor recunoscuta este spicul ce se dezvolta in varful tulpinei si care poate masura cca. 10 cm. Pe spic apar spiculete mici in nuante de culori verzui, dispuse de-a lungul lui, pe doua randuri uniform aranjate. Perioada de inflorire a pirului-tarator este in lunile iunie-august.
Din punct de vedere terapeutic de la aceasta planta se recolteaza radacina care are proprietati medicinale. Desi planta este considerata o buruiana totusi iata ca radacina ei o incadreaza in grupul plantelor medicinale.
Radacina se recolteaza in lunile de toamna sau primavara, se spala in jet de apa si se pune la zvantat, apoi se curata de partile nefolositoare (de partile aeriene ale sale, sau cele patate si alterate) si se pune la uscat pe cale naturala, in strat subtire, in locuri curate, bine aerisite si ferite de razele puternice ale soarelui. Radacina buna este cea care are o nuanta de culoare asemanatoare paiului – crem sau galbuie – gustul dulceag, iar suprafata lucioasa si neteda.
Radacina de la pirul-tarator este apreciata pentru proprietatile sale diuretice de aceea se foloseste in tratamentul reumatismului, afectiunilor tractului gastro-intestinal, in ameliorarea inflamatiilor intestinale si urinare. Exista in compozitia ei cateva elemente active foarte importante ca de exemplu: fier, silicati, substante saponine, flavonoide, glicozide, cumarine, ulei esential, polimeri de fructoza si altele.
In medicina traditionala se utilizeaza decoctul din radacina care ajuta in tratamentul gutei, reumatismului, la detoxifierea organismului, scaderea colesterolului din sange, la vindecarea anumitor boli de piele si reducerea postatei marite. In vremuri de demult rizomii erau macinati si folositi in amestec cu faina de grau la prepararea painii. De asemenea pirul-tarator era amestecat in furaje pentru a fi dat ca hrana cailor.