Asfodela (Asphodelus albus), planta folosita in scop terapeutic

0
707
Asfodela (Asphodelus albus), planta folosita in scop terapeutic

Asfodela este o planta perena a carei radacina era folosita cu mult timp in urma drept leguma dar si ca antidot contra muscaturilor de sarpe si scorpion. De asemenea radacina de asfodela era apreciata si din punct de vedere terapeutic, fiind folosita in diferite preparate ce tin de medicina populara in tratamentul unor boli si afectiuni.

Asfodela creste in regiunile de coasta de la Marea Mediterana si este cunoscuta si cu numele popular de asfodila. Ca specie are denumirea stiintifica de Asphodelus albus si apartine de familia Asphodelaceae.

Radacina are un continut de substante active din care fac parte si alcaloizii insa proprietatiile acestora inca nu sunt stabilite cu exactitate, ceea ce face ca planta sa nu fie deloc utilizata pentru uz intern ci doar pentru uz extern. Radacina de asfodela este un bun remediu pentru anumite afectiuni ale pielii, ajuta la indepartarea pistruilor prin decolorarea acestora si la tonifierea pielii.

Asfodela

Aceasta planta erbacee creste si in pasunile de la poalele Muntilor Alpi. Desi este considerata de multi o buruiana ea impresioneaza prin inflorescenta sa deosebita cu mici flori albe foarte frumoase. Conform unor credinte populare asfodela este consideara un simbol al vietii de dupa moarte. Comparativ cu alte plante medicinale asfodela este rezistenta la temperaturi scazute (dar nu la ger) si nu se transforma in cenusa la foc.

Citește și:  Stiati ca ceaiul de busuioc combate raceala si amelioreaza durerile de gat?

Iarna partea aeriana a plantei se usuca si apoi in anul urmator chiar in prima luna de primavara se dezvolta iar. Desi prima data planta a aparut in zona mediteraneana, in prezent este raspandita in toate partile Europei si chiar in intreaga lume. Are rizomul cu multi tuberculi lungi si subtiri, de la care se dezvola un manunchi de frunze alungite si subtiri si tulpina foarte lunga, de forma unei tije simple, lipsita complet de frunze, de culoare verde care poate ajunge si la 1 m.

In varful tulpinei apare inflorescenta alungita alcatuita din numeroase flori mici cu petale albe, pe fiecare petala cu o dunga distinctiva galbena, cu 6 stamine si antere portocalii. Fructele sunt de forma unor capsule ce adapostesc multe seminte mici negricioase. Perioada de infloriere este in lunile mai-iunie.

Asfodela nu este o planta consumata de animalele ierbivore, ea trece drept o buruiana si pentru acestea. Avand in vedere faptul ca radacina este comestibila, contine amidon si are anumite proprietati medicinale (emoliente, tonice, afrodisiace, diuretice), multi o considera o planta medicinala, iar pe de alta parte datorita aspectului sau frumos o cultiva in gradini ca planta ornamentala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.