Durerile de spate pot apărea în diferite forme și pot fi o cauză frecventă a incapacității de muncă. Una dintre cele mai cunoscute este durerea de lumbago sau durerea de mijloc. Aceasta apare la nivelul taliei, în partea stângă sau în partea dreaptă, ori în ambele părți. Poate fi numită durere lombosacrată dacă iradiază în partea de jos a coloanei vertebrale.
Durerea de sciatică poate iradia de-a lungul membrului inferior. În partea superioară a taliei și la baza cefei apar durerile dorsale corespunzătoare toracelui. Durerea de ceafă poate fi cauzată de oboseală, de încordările frecvente la care a fost supus gâtul sau de o înțepeneală a cefei. Durerile de spate pot fi persistente, cu caracter pulsatil, la mișcări, ascuțite, cu senzații de furnicături, cu hipersensibilitate a pielii, cu înțepeneală la mișcări, cu senzație de greutate și amorțeală.
Durerile apar datorită suprasolicitării și deteriorării, dar și din cauza îmbolnăvirii. Prin contracțiile spastice ale mușchilor, prin compresiunile nervilor și alte solicitări ale țesuturilor se ajunge la suferințe dureroase. În cazuri de fracturi osoase, deteriorări ale cartilajelor, fracturi, solicitări repetate și forțate, suferințe ale nervilor și hernie a discurilor intervertebrale se produce deteriorarea țesuturilor, distrugerea acestora și apariția durerii.
În ceea ce privește îmbolnăvirea corpului, se pot produce afecțiuni ale coloanei vertebrale, ale articulațiilor, discurilor intervertebrale, ligamentelor, oaselor, mușchilor și simptomele sunt de durere. Astfel de stări de durere apar datorită infecțiilor, inflamațiilor sau unor tumori. Intensitatea durerilor poate fi mărită de accidente, traume, șocuri emoționale, stres, postură greșită a corpului și alimentație necorespunzătoare.
Durerile de spate apar din cauza suprasolicitărilor mecanice dar și din cauza stării de sănătate a corpului, eforturilor fizice mari pe care le facem și indispoziției emoționale ce se poate manifesta prin spasme și simptome de acest gen. Stresul emoțional afectează negativ organismul. Pentru refacerea organismului după astfel de evenimente stresante este important ca dieta să fie sănătoasă. Stilul de viață poate duce la epuizarea organismului, de aceea este bine să nu se facă excese, să se trăiască echilibrat.
Durerea este simțită în momentul în care creierul o conștientizează. Reprezintă și un mod de protecție împotriva rănilor, un semnal de alarmă, o modalitate de a face ceva în scopul opririi acțiunii care a produs-o. Durerea este provocată în special de deteriorarea țesuturilor și intensificată de frigul sau căldura excesivă, de zgomotul puternic, de lumina intensă, de presiunea și întinderea prea mare.
Aștepți mereu ca durerea să treacă de la sine? Având în vedere multitudinea de cauze care pot produce durerea, este dificil să pui singur diagnosticul. De ce este bine să mergi la medic? Unele dureri de spate sunt greu de tratat, ele pot dura și 4-5 zile, vindecarea nu se face imediat. Este necesar să mergi la medic deoarece poate exista o leziune la nivelul coloanei vertebrale care să necesite imobilizare. De asemenea poate fi o hernie de disc care afectează măduva spinării, produce comprimarea acesteia, leziuni ale nervilor și perturbarea funcționării organelor interne.
O durere de spate îți poate crea stări de frică și anxietate, îți poate da senzația că ești bolnav. În anumite cazuri chiar poți suferi de anumite afecțiuni și boli grave. De exemplu, infarctul miocardic are ca simptome durerea intensă în piept. Această durere iradiază de-a lungul brațului sau spre mandibulă și baza gâtului. În plus apar și semne clare, ca de exemplu: amețeală, senzație de greață, frig, leșin, dispnee, palpitații la inimă.
Care dureri de spate necesită îngrijiri de specialitate?
În general se merge la medic dacă durerile de spate sunt persistente și însoțite de alte simptome. De exemplu dacă apare incotinența urinară, pierderea controlului intestinului, amorțeli în zona anusului, a organelor genitale, senzație de slăbiciune generală și mai ales în membrele inferioare, senzație de cedare a brațului, atrofierea mușchilor, sensibilitate în anumite regiuni ale corpului, se poate vorbi despre situații care necesită consultație medicală.
Alte semne de boală sunt: scăderea apetitului alimentar, stările febrile, prezența erupțiilor la nivelul pielii, transpirații în timpul nopții, cefalee, sensibilitate la lumină, stări de greață și vărsături, stare de somnolență și de slăbiciune în organism, scăderea în greutate.
Durerile persistente și care devin chiar mai intense ziua sau noaptea pot semnala anumite afecțiuni. Febra poate fi un simptom de gripă mai ales dacă este însoțită de dureri în tot corpul. În plus pot să apară frisoane, transpirații nocturne și alte simptome ale acestei afecțiuni. Când durerea la nivelul spatelui este intensă și însoțită și de o durere abdominală poate fi vorba despre o pancreatită.
În cazuri grave are loc creșterea presiunii în pancreas, apariția inflamațiilor severe (din cauza consumului excesiv de alcool) sau a distrugerii peretelui duodenului (datorită instalării ulcerului duodenal perforat). Ulcerul gastric și cel duodenal produc simptome de durere de spate ce pot varia în funcție de tipul de băuturi și alimente consumate.
În cazul în care apar dureri la nivelul umărului, frisoane, stări febrile și dureri abdominale poate fi vorba despre afecțiunile colecistului. Îmbolnăvirea rinichilor poate provoca dureri intense. Dacă se formează calculi sau infecții la rinichi va fi perturbată funcția acestor organe și primele semne vor fi de greață și dureri în partea inferioară a spatelui. Dacă durerile sunt greu de suportat și iradiază spre regiunea inghinală poate fi vorba despre blocarea ureterului de către un calcul renal.
În caz de infecție urinară apar și stări febrile, dureri în partea inferioară a spatelui și în zona abdominală. Durerile difuze la nivelul spatelui apar și din cauza crampelor uterine, durerilor menstruale, tensiunii premenstruale, sarcinii, bolilor inflamatorii pelvine, infecțiilor trompelor uterine, infecțiilor uterului, în general datorită afecțiunilor ginecologice.
Leziunile coloanei vertebrale, ale coastelor, ale membrelor, tasarea vertebrelor, leziunile discurilor intervertebrale pot da dureri insuportabile și necesită tratament medical. Coccidinia este o afecțiune la noadă sau la coccis care se manifestă prin dificultate la ședere, amorțeală și dureri în zona coccisului. Comprimarea nervilor sau a rădăcinilor nervoase de la nivelul canalului vertebral poate da dureri ale căror intensitate variază în funcție de localizarea comprimării și traseul nervului.
Numeroase probleme ale spatelui apar din cauza suprasolicitării spatelui, a musculaturii, tendoanelor, ligamentelor. Suprasolicitarea articulațiilor mai ales la nivelul coloanei vertebrale poate da dureri intense de spate. Durerea apare la nivelul articulației lezate și este agravată de anumiți factori: obezitate, anumite mișcări ale spatelui, frig, etc. Durerile de spate pot fi un simptom al afecțiunilor mușchilor spatelui, al leziunilor musculare ce au rezultat în urma efortului puternic realizat, a congestiei sau scăderii circulației locale, a fibrozării sau tensiunii musculare inegale.
Mici leziuni osoase, fisuri pot da stări dureroase până la vindecarea acestora. Scolioza, spondiloza, osteofitele și spondilita sunt afecțiuni datorate deformării coloanei vertebrale, îmbătrânirii corpului și se manifestă prin durere. Coloana vertebrală poate fi afectată și de alte boli care sunt de natură inflamatorie – artrita reumatoidă, spondilita anchilozantă – care dau simptome de durere la nivelul spatelui.
Având în vedere numeroasele cauze ale durerilor de spate se înțelege de ce este important să nu aștepți ca durerea să-ți treacă de la sine și să mergi la un consult medical. Durerile de spate pot semnala clar că ceva nu este în regulă, că există anumite cauze care le-au declanșat, unele chiar destul de grave. Mergi la medic, află care sunt acestea și urmează un tratament corespunzător pentru vindecarea lor.