Ai stări de amețeală și slăbiciune generală când stai mult în poziție verticală? Este posibil să suferi de hipotensiune ortostatică, de reducerea tensiunii arteriale sistolice. Această stare se datorează problemelor sistemului nervos simpatic. Hipotensiunea arterială ortostatică se manifestă frecvent odată cu înaintarea în vârstă.
Medicii explică modul de producere a acestor simptome și semnele declanșării hipotensiunii arteriale ortostatice. Datorită poziției verticale, o cantitatea mare de sânge (de 500-1000 ml) trece în vasele organelor interne și în vasele membrelor inferioare și astfel scade întoarcerea sângelui către inimă, iar umplerea ventriculară este redusă. Ca urmare a acestor procese scade debitul cardiac și implicit scade tensiunea arterială.
Organismul încearcă să compenseze aceste modificări hemodinamice prin acte reflexe, prin activarea sistemului nervos simpatic, pentru a crește rezistența vasculară periferică și mărirea debitului cardiac, a întoarcerii sângelui către inimă. În cazul în care este o insuficiență a sistemului nervos simpatic, un eșec a actului reflex, se va produce hipotensiune arterială ortostatică.
Principalele cauze ale hipotensiunii arteriale ortostatice sunt bolile sistemului nervos autonom. Din păcate astfel de boli duc la tulburări vegetative severe, la îmbolnăvirea unor organe (intestin, vezică, etc). Medicii spun despre bolile degenerative ale sistemului nervos care sunt foarte grave, despre demență, boala Parkinson și altele.
Orice persoană care are simptome de amețeli, sincopă, hipotensiune ortostatică mai ales cănd își schimbă poziția corpului trebuie să meargă la medic pentru a primi un tratament. Acesta va face un consult medical amănunțit și analize pentru a depista și alte cauze care ar putea produce astfel de stări. Va ține seama de administrarea în exces a unor medicamente pentru tratamentul altor boli, de tulburările endocrine, gastro-intestinale, ale debitului cardiac, etc.
În general hipotensiunea arterială ortostatică este însoțită de stări de slăbiciune generală, greață, oboseală, slăbiciune în picioare, dureri de cap, tulburări de vedere, dureri de umăr și de gât, dispnee. Astfel de stări sunt accentuate de statul prea mult timp în picioare, în poziție verticală, de creșterea temperaturii corpului și de stres. Scăderea bruscă a tensiuni arteriale este gravă deoarece aceasta este asociată cu boli grave (ca de exemplu: maladia Parkinson, demența, atrofia sistemică mutiplă, diabetul, amiloidoza, neuropatii vegetative).
Pentru prevenirea hipotensiunii arteriale ortostatice se recomandă evitarea stresului, a schimbării bruște a poziției corpului, a tusei, a statului timp îndelungat în picioare, a exercițiilor fizice exagerate, a tratamentelor cu medicamente în doze mari, a aportului mare de sare și lichide.
Factori de risc ai producerii hipotensiunii arteriale ortostatice sunt medicamentele antidepresive (care se iau frecvent de către oameni), medicamentele diuretice, pentru tratamentul bolii Parkinson, a hiperplaziei benigne de prostată. De asemenea, pentru prevenirea scăderii bruște a tensiunii arteriale este indicat să nu se mănânce foarte mult, mai bine puțin și des, să se evite consumul de alcool și carbohidrați în exces.