Beneficiile plantei oregano – Proprietăți de promovare a sănătății

0
79

Oregano este un condiment binecunoscut și folosit mai ales în gastronomia mediteraneană. Italienii îl folosesc în mod frecvent la pizza. Oregano are uleiuri esențiale – limonen, cariofilenă, carvacrol, pinem, timol, ocimenă. Valoarea sa nutrițională deosebită este dată și de vitamine (A, niacină, acid folic, C, E, K) și minerale (magneziu, fosfor, potasiu, calciu, mangan și fier).

Beneficiile plantei oregano pentru sănătate

Proprietăți antiinflamatorii

Oregano are acid rozmarinic cu acțiune antiinflamatoare. Oregano este eficient în tratamentul unor afecțiuni precum este astmul alergic, artrita reumatoidă, acneea, durerea de dinți, durerea musculară și psoriazisul.

Uleiul de oregano combate inflamațiile, erupțiile cutanate ale pielii și chiar poate calma simptomele unor boli dermatologice cum este psoriazisul. Acest ulei are efect antiseptic și se aplică direct pe piele.

Proprietăți antimicrobiene

Această plantă a fost folosită și de Hipocrate ca antiseptic pentru distrugerea bacteriilor MRSA. Unele studii ale cercetătorilor arată că uleiul esențial de oregano este un agent antibacterian natural care inhibă Staphylococcus aureus sau bacteria MRSA. Despre această bacterie se spune că apare și în spitale, ea este cauza infecțiilor rănilor, provoacă puroi și abcese. Infecțiile apar și din cauza unui sistem imunitar slăbit.

Oregano ajută și în tratamentul acneei, planta fiind eficientă în combaterea bacteriei care dezvoltă această afecțiune. Un studiu de pe NCBI arată că uleiul de oregano are activitate anti-acnee. Cercetătorii spun despre două bacterii care sunt asociate acneei și anume: Propionibacterium acnes și Staphylococcus epidermidis. Aceste bacterii sunt rezistente la antibiotice, dar pot fi combătute cu emulsie de oregano și cimbru.

Uleiurile esențiale de oregano pot inhiba și creșterea bacteriilor E.coli și salmonella.

Oregano combate giardioza intestinală

Oregano are proprietăți antioxidante și antibacteriene, este un condiment foarte bun pentru combaterea infecțiilor bacteriene și parazitare, ajută chiar și în tratamentul giardiozei intestinale.

Această infecție intestinală este frecvent întâlnită la oameni și este produsă de protozoare flagelate. Studiile cercetătorilor arată că extractul de oregano poate combate giardioza, datorită prezenței compușilor fenolici pe care îi are.

Uleiul de oregano susține și imunitatea organismului, ajută în combaterea infecțiilor tractului respirator, infecțiilor tractului urinar și gastrointestinal.

Proprietăți analgezice

Apa de gură care conține ulei de oregano are timol, care reduce durerile de dinți, protejează gingiile și are acțiune antibacteriană.

Uleiul de oregano este eficient în combaterea durerilor de gât, a bronșitei, problemelor digestive, sinuzitei și gripei. El este indicat și pentru uz extern, în micoza pielii și a unghiilor, în cazuri de eczeme, dureri reumatice și psoriazis.

Citește și:  Ce fel de preparate sunt medicamentele homeopatice? Află tot ce trebuie să știi despre homeopatie

Proprietăți antioxidante

Proprietățile benefice ale oreganului asupra organismului rezultă și din faptul că această plantă are o cantitate semnificativă de antioxianți puternici. Oregano are viamine A, C și E dar și acid rozmarinic, beta-cariofilenă, zinc și seleniu.

Oregano are un antioxidant extraordinar numit carvacrol. Un alt compus din oregano este fenolul care și el are efect antioxidant. Experții consideră că acești antioxidanți au și proprietăți analgezice și antiinflamatorii și luptă împotriva virusurilor și bacteriilor, previn îmbolnăvirea organismului. Cea mai mare concentrație de antioxidanți se găsește în uleiul de oregano.

Antioxidanții protejează celulele organismului de atacul nociv al radicalilor liberi și previn îmbătrânirea prematură a corpului. Antioxidanții scad și riscul de probleme cauzate de stresul oxidativ, cum sunt bolile cardiovasculare, cancerul și bolile degenerative ale sistemului nervos.

Proprietăți anticancerigene

Există studii ale cercetătorilor care arată că oregano scade riscul de dezvoltare a cancerului. Plante precum oregano și cimbru conțin compuși anti-cancer care luptă împotriva dezvoltării tumorilor. În opinia cercetătorilor, compușii aromatici precum timol, carvacrol și timohidrochinona au proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și antibacteriene. Acești compuși aromatici apar în plante din familia Lamiaceae, în cimbru și oregano, care oferă beneficii sănătății oamenilor.

Cimbrul are timohidrochinonă cu proprietăți anticancerigene. Oregano și cimbru au timol și carvacrol – care sunt monoterpene fenolice – cu proprietăți antibacteriene, antiinflamatorii, antioxidante, antitumorale și antispasmolitice, arată un studiu din 2021.

Oregano are un compus numit carnasol, care – potrivit cercetătorilor – dă rezultate pozitive în tratamentul unor boli grave, precum cancerul de sânge, cancerul de piele, cancerul de colon, cancerul de sân și cancerul de prostată. Oregano are compuși fitochimici ce pot încetini creșterea celulelor canceroase.

Carnasolul are multe efecte chimiopreventive, arată studiile oamenilor de știință. Este un compus care previne activarea agenților cancerigeni, inhibă procesele inflamatorii și îmbunătățește activitățile enzimelor de detoxifiere. Carnasolul inhibă proliferarea celulară și dezvoltarea tumorii. Acest compus apare și în rozmarin.

Oregono reduce nivelul de zahăr din sânge

Anumite condimente reduc nivelul de zahăr din sânge. Oamenii care suferă de diabet sau de un nivel de zahăr ridicat în sânge folosesc astfel de condimente, care sunt produse naturale ce oferă și alte beneficii pentru organism. Un astfel de condiment este și oregano care are efect bun în scăderea nivelului de zahăr din sânge și deci este bun în prevenirea diabetului.

Alte condimente care au această proprietate sunt scorțișoara, salvia, cuișoarele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.