Ceai din balsam de lămâie – Planta Melissa officinalis care relaxează și susține sistemul nervos

0
72

Planta Melissa officinalis sau balsam de lămâie este cunoscută în medicina populară și cu alte denumiri precum: plantă de miere, balsam de mentă, balsam de albine deliciul inimii. Această plantă medicinală este vizitată des de albine.

Dacă vrei să bei un ceai relaxant, calmant, energizant, care îmbunătățete starea de spirit, atunci alege planta balsam de lămâie. Această plantă este folosită și în scop medicinal. Are frunzele rotunjite, de culoare verde deschis, cu marginile zimțate și neuniforme. Planta este ușor de cultivat în grădină, dar și în ghiveci în balcon sau pe terasă.

Ceaiul de balsam de lămâie este un remediu excelent pentru multe tulburări din organism

Planta conține elemente active foarte importante:

  • citral, geranial, citronelal, vitamine A, B, C
  • polifenoli, magneziu, calciu, cupru, zinc, seleniu, crom, fier, potasiu, mangan
  • substanțe flavonoide, taninuri, rășini, acid rosmarinic, eugenol
  • acid citrat cafeic, terpene, antioxidanți, carotenoide.

Uleiurile esențiale din Melissa officinalis au efect calmant, antiseptic deoarece conțin monoterpene. Planta are și compuși antiinflamatori, care acționează eficient în organism, reduc inflamațiile, edemele, ajută la regenerarea pielii după lovituri sau inflamații.

Ceaiul de Melissa officinalis are numeroase beneficii pentru organism:

  • combate infecțiile cauzate de bacterii
  • calmează durerile din corp, precum durerile de gută
  • alungă stresul, nervozitatea, îmbunătățește funcțiile cognitive și digestia
  • ajută la relaxarea mușchilor, vindecă mușcăturile și rănile
  • calmează durerile de cap și alte simptome care apar la femei în timpul menstruației
  • relaxează vasele de sânge, poate ajuta și în reducerea unor boli cu transmitere sexuală, cum este virusul herpes
  • reduce tensiunea arterială, facilitează detoxifierea organismului
  • ameliorează crizele de anxietate, combate febra.

Acest ceai este recomandat persoanelor care suferă de stres, anxietate, depresie și insomnie. El are efect calmant și ameliorează astfel de probleme. Ceaiul are acțiune benefică asupra sistemului nervos, efect de relaxare și calmare, induce o stare de bine.

Această plantă are efect bun asupra sistemului nervos, deoarece conține polifenoli și vitamine din complexul B (precum B1, B2, B3, B5, B6). Prin acești nutrienți, planta îmbunătățește funcția sistemului nervos, previne dezvoltarea unor boli grave neurodegenerative, precum: Parkinson și Alzheimer. Melissa officinalis are citral ce inhibă colinesteraza – o enzimă ce ajută în tratamentul bolii Alzheimer.

Ceaiul este recomandat și la copii și la adulți pentru că îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare. Melissa officinalis întărește inima și are efect liniștitor.

Planta are proprietăți digestive excelente

Ceaiul promovează și digestia, ajută la eliminarea balonării, flatulenței și altor tulburări intestinale. De asemenea, are și acțiune vitaminizantă, diuretică, detoxifiantă, previne acumularea excesivă de lichide în organism.

Ceaiul tratează indigestia, dispepsia, refluxul acid, crampele de stomac, constipația, arsurile la stomac, sindromul de colon iritabil.

Ceaiul de Melissa officinalis întărește imunitatea organismului

Planta are acid rosmarinic cu proprietăți antioxidante mai intense decât vitamina E. Prin acțiunea sa antioxidantă, planta previne îmbătrânirea prematură a celulelor organismului, combate atacul nociv al radicalilor liberi, scade riscul de boli degenerative.

Citește și:  Top 6 remedii naturiste pentru infectiile tractului urinar

Datorită acidului rosmarinic, acest ceai îmbunătățește calitatea somnului și ajută în tratamentul anxietății.

Melissa officinalis are acțiune benefică asupra pielii

Planta are compuși fenolici care combat infecțiile pielii. Poate ajuta în tratamentul candidozei, a infecțiilor gastrointestinale, infecțiilor tractului urinar, infecțiilor intestinale. Planta distruge diferite bacterii, precum: Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Salmonella Spp. Prin substanțele flavonoide, ceaiul poate reduce fragilitatea capilară. Planta are ulei esențial cu efect bun împotriva gripei, rujeolei, virusului herpes.

Compresele cu ceai de melissa vindecă furunculoza, rănile, procesele inflamatorii din cavitatea bucală.

Ceaiul de Melissa officinalis se realizează ușor acasă: se adaugă 2 lingurițe de frunze uscate de plantă la 500 ml apă clocotită, se lasă la infuziat 5-10 minute, se îndulcește cu miere și se poate bea.

Alte beneficii

Acest ceai stimulează pofta de mâncare și reduce aciditatea stomacului, deci este bun pentru persoanele care suferă de ulcer gastric. Ceaiul este bun și pentru astmatici, pentru că reduce spasmele, calmează tusea, ajută la eliminarea flegmei.

Studiile științifice arată că acest ceai este eficient persoanelor care suferă de insomnie și tulburări de somn. Cauzele principale ale insomniei sunt: durerile severe, stresul, grijile, apatia, anxietatea, depresia, suprasolicitarea intelectuală, tulburările psihice și altele. Acest ceai are efect sedativ și poate ameliora aceste simptome și probleme de sănătate.

O cană de ceai de melissa este indicată seara și adolescenților care sunt pasionați de jocuri pe calculator, care sunt agitați și nu pot să adoarmă. Ceaiul calmează și îmbunătățește calitatea somnului, este eficient în combaterea stresului și a stărilor de nervi. Ceaiul este sănătos și se bea cu o jumătate de oră înainte de culcare. Aroma sa este plăcută, poate combate greața.

Și decoctul de melissa este bun pentru insomnie, este puțin mai concentrat decât ceaiul. Acesta se prepară astfel: se adaugă 2 lingurițe de frunze uscate la 250 ml apă clocotită, se fierbe 3 minute, se lasă apoi la infuzat timp de 5 minute, se strecoară și se bea cu înghițituri mici, pe parcursul a 2-3 ore. Decoctul combate tulburările de somn și oferă o stare de bine.

Acest ceai de Melissa officinalis se poate cumpăra de plafar.

Sirop de Melissa officinalis

Pentru a realiza acest preparat se folosesc următoarele ingrediente:

  • 100 g frunze de melissa
  • 1 kg zahăr
  • 1 litru apă de izvor
  • zeama de la o lămâie.

Se procedează astfel:

  • se pune apa la încălzit într-o oală
  • se spală frunzele de Melissa officinalis cu apă rece
  • când apa este fierbinte se adaugă frunzele plantei și se fierb, apoi se strecoară
  • în apa aromată se adaugă zahărul și se fierbe puțin să se topească
  • când siropul devine gros ca mierea se adaugă zeama de lămâie, se amestecă 2 minute și apoi se dă deoparte
  • se pune în sticlă, se închide ermetic și se pastrează la frigider.

Acest sirop este sănătos, are proprietățile plantei Melissa officinalis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.