Boala Binswanger, pierderea unor anumite funcții ale creierului

0
1835
Boala Binswanger, pierderea unor anumite funcții ale creierului, Foto: highered.mheducation.com

Simptomele bolii Binswanger sunt caracteristice unei forme de demență, deoarece arată o pierdere a anumitor tipuri de funcții ale creierului. Neurologii numesc această boală demență subcorticală și consideră că este o formă rară de demență, caracteristica ei fiind incapacitatea mentală ce include pierderea memoriei determinată de: prezența leziunilor cerebovasculare în materia albă, problemele cognitive, leziunile de profunzime a creierului, incapacitatea de a acționa și a lua decizii, comportamentul inadecvat, schimbările de dispoziție și a stării de spirit.

Alte simptome ale bolii sunt: mersul nesigur, stângăcia, afecțiunile tractului urinar ce nu sunt provocate de tulburări de urinare, dificultăți de vorbire, pierderea memoriei (dar nu atât de grav ca în cazul bolii Alzheimer).

Unii bolnavi pot suferi de afecțiuni ale valvei cardiace și de anomalii ale sângelui. De asemenea apar: tulburări de somn, dureri de cap frecvente, oboseală, scăderea performanțelor fizice și mentale. Persoanele care au suferit mult timp de tensiune arterială crescută sau de rigidizarea severă a arterelor pot face boala Binswanger, demența vasculară.

Accidentele vasculare cerebrale anomal de multe care apar în cazul acestei boli determină pierderi ale memoriei și diverse handicapuri. Dacă în plus se face abuz de alcool, tutun, dacă există și alți factori de risc (diabet, hipertensiune arterială, boli circulatorii), se poate dezvolta boala Binswanger. Acesta are un mod de evoluție progresiv și destul de rapid, duce la apariția tulburărilor neurologice acute, la o formă de demență rară și la alte boli ce sunt provocate de același factori de risc de care spuneam mai sus.

Citește și:  Top 10 sfaturi babesti pentru o sanatate mai buna

În cazul acestei boli nu există o cale specifică de vindecare și tratament. Pentru punerea diagnosticului, medicul se va folosi de o serie de teste de diagnostic (electrocardiograma, tomografia computerizată, imagistica cerebrală prin rezonantă magnetică, raze X) – metode pentru depistarea schimbărilor caracteristice la nivelul creierului bolnavului respectiv.

Nu există nici un tratament pentru această boală, se recomandă doar terapia medicamentoasă pentru ameliorarea simptomelor. În concluzie, tratamentul este simptomatic. Boala apare în special la persoanele cu vârsta cuprinsă între 50-70 de ani. De asemenea, apare și la persoanele care au în jur de 40 de ani dar suferă și de alte boli ca de exemplu: boli circulatorii, boli de nervi, obezitate.

În cazul unor pacienți ce suferă de depresie și anxietate se pot folosi medicamente antidepresive. De asemenea, pentru tratamentul hipertensiunii arteriale (un factor de risc în acest caz) și gestionarea cu succes a diabetului zaharat se recomandă tratamente corespunzătoare deoarece aceste boli pot agrava maladia Binswanger. În cazul bolii Binswanger cel mai bun tratament este cel preventiv, trebuie ținuți sub control factorii de risc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.