Boala mână-picior-gură, infecția cu virusul Coxsackie la copii

0
904
Boala mână-picior-gură, Foto: jungboyagi.tistory.com

Boala mână-picior-gură este de natură contagioasă și cauzată de un enterovirus de tip nonpolio, numit Coxsackie A16. Acest virus a devenit foarte cunoscut în ultimii ani datorită simptomelor pe care le dă la persoanele infectate. Poate fi de tip A și de tip B, iar infecțiile apar în mod frecvent în timpul verii sau la începutul toamnei. Cei afectați sunt copiii cu vârsta cuprinsă între 1-6 ani, iar boala este de natură virală, deosebit de contagioasă.

Boala poate să apară din cauza unei epidemii mici, perioada de incubație a virusului este de 3-6 zile, iar de vindecare este de până la 10 zile. Copiii pot lua virusul prin intermediul aerului (tuse) sau fluidelor, secrețiilor care se datorează regiunii nazofaringiene, ori prin contact direct cu diferite lucruri ce au fost contaminate.

Boala mână-picior-gură, Foto: jungboyagi.tistory.com

Pentru depistarea bolii se urmăresc anumite simptome care apar în majoritatea cazurilor, în fază incipientă, și anume: greață și vărsături, stări febrile ușoare, dureri abdominale, dureri de gât, lipsa poftei de mâncare, deshidratare, iritabilitate, alterarea stării generale. Apoi stările febrile devin mai accentuate, se ajunge și la temperatura de 40 grade Celsius, apar dureri mai mari în gât, care se datorează unor vezicule mici sau leziuni la nivelul mucoasei gingivale, linguale, faringiene. Astfel de vezicule din cavitatea bucală se pot rupe ușor, devin dureroase, iar acest lucru face dificilă deglutiția și consumul de lichide. Astfel copiii bolnavi ajung să refuze mâncarea și din cauza consumului redus de lichide si stărilor febrile să sufere de deshidratare. Copiii infectați cu acest virus prezintă vezicule și în alte zone ale corpului, în jurul buzelor, pe palme, tălpi, de aceea boala a fost numită sindrom gură-mână-picior, tocmai datorită succesiunii intinderii erupției.

La apariția acestor simptome, copilul trebuie dus de urgență la un medic pentru a primi un diagnostic și un tratament, care sa-i amelioreze simptomele și să-i restabilească starea de sănătate. In caz contrar, pacientul poate suferi anumite complicații din cauza infecției cu virului Coxsackie, din care fac parte: deshidratarea, creșterea presiunii intracraniene, meningita virală și encefalita.

Citește și:  Cum putem trata singuri durerile de spate?

Metode de tratament:

Boala mână-picior-gură se depistează prin anamneză, consultație medicală și analize ale materiilor fecale. Tratamentul este de ameliorare a simptomelor și de susținere a sistemului imunitar al organismului pentru a putea să lupte singur împotriva infecției. Astfel medicul va recomanda o serie de medicamente care ajută la îndepărtarea stărilor proaste ce produc suferință copilului.

Pentru cavitatea bucală se prescriu preparate medicinale ce ajută la ameliorarea durerii și care sunt pe bază de anestezină, glicerină, stamicin. De asemenea, va prescrie unguente cu efect de amorțire a senzatiilor neplăcute care sunt provocate de leziunile veziculare sau de erupțiile de la nivelul pielii.

Foarte important este să se încerce imediat scăderea febrei cu ajutorul medicamentației specifice stărilor de acest gen (ex. ibuprofen, paracetamol și altele). În cazul în care copilul a pierdut multe lichide (din cauza vărsăturilor, transpirației, stărilor febrile) i se administrează perfuzii pentru tratamentul deshidratării. Un organism deshidratat nu mai asigură bine necesarul de lichid cu rol în circulația normală sanguină, de aceea dacă nu se remediază cît mai repede dezechilibrul hidroelectrolitic poate să intre în stare de șoc, ceea ce îi pune în pericol viața. Sistemul imunitar la copil trebuie susținut pentru ca el să poată lupta singur împotriva infecției și astfel să poată rezista la alte afecțiuni și boli. Deși este vorba despre o infecție, medicul nu folosește un tratament cu antibiotice. Acestea sunt eficiente doar pentru a preveni infecția secundară ce poate să apară din cauza leziunilor cutanate.

Ca metode de prevenire se recomandă izolarea copilului bolnav, pentru a nu îmbolnăvi si alte persoane (la creșă sau la gradiniță). Trebuie respectată o igienă corectă a mâinilor copilului cât mai des posibil mai ales după ce atinge diferite lucruri din locuri publice mai mult sau mai puțin aglomerate, spălarea obiectelor pe care acesta le folosește în mod frecvent (jucării, obiecte la îndemăna sa), dezinfectarea spațiilor și folosirea unor obiecte numai în scop personal (ex. periuța de dinți).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.