In lunile toride de vara sanatatea noastra este mai mult afectata de anumite boli comparativ cu alte perioade ale anului. Astfel de boli comune vara sunt: gripa estivala, bolile cardiovasculare, hipertiroidismul, miozita.
Gripa estivala este cunoscuta si sub denumirea de ,,boala mainilor murdare”. Aceasta infectie este cauzata de un grup mare de enterovirusi care se transmit prin contact cu o persoana bolnava sau prin maini murdare, prin apa infectata sau consumul de fructe si legume nespalate. Transmiterea acestei infectii pe calea aerului prin tuse si stranut este mai scazuta.
Simptomele bolii
- Orice forma de infectie enterovirala debuteaza cu o stare de slabiciune generala si cresterea temperaturii corpului la 39ºC. Febra dureaza de regula 3 zile.
- Apar dureri de cap, dureri de gat, se maresc ganglionii limfatici.
- Inrosirea fetei, greata, varsaturi, limba acoperita de pete albe.
- In cavitatea bucala si faringe sunt mici pete rosii care se transforma in vezicule. Acestea dupa 1-2 zile se sparg.
- Enterovirusii produc diferite boli care se pot manifesta printr-o simpla febra sau chiar prin simptome grave caracteristice meningitei.
Dintre aceste boli comune vara face parte si mialgia epidemica, ale carei simptome determinate de intoxicatie sunt: cresterea temperaturii corpului, dureri toracice, sughit, jena respiratorie, dureri de picioare, dureri de spate si abdomen. Dupa 3 zile temperatura poate sa scada si sa apara o eruptie pe piele, pe picioare si trunchi, apoi dupa 2-3 zile totul dispare.
In cazuri grave infectiile cu enterovirusi pot afecta sistemul nervos, astfel apar boli de genul: encefalita, meningita seroasa. Astfel de cazuri sunt intalnite mai frecvent la copii si se manifesta prin simptome de tipul: greata, varsaturi, febra, dureri de cap, intoxicatie, chiar si convulsii sau pierderea constiintei. Aceste situatii necesita spitalizare obligatorie.
Enterovirusii pot cauza de multe ori stari de diaree deoarece ataca si tractul gastro-intestinal. Dupa cum spun specialistii se pare ca in cazuri rare enterovirusii pot deteriora si muschiul inimii, ducand la aparitia miocarditei.
Metode de prevenire si tratament ale infectiilor cu enterovirusi
- In primul rand persoana care prezinta aceste tipuri de infectii trebuie sa fie izolata timp de 10 zile.
- Tratamentul si recuperarea dureaza de regula intre 10 si 12 zile.
- Principala problema care trebuie evitata este pierderea lichidelor din organism care poate duce la deshidratare. Aceasta pierdere de lichide survine ca urmare a starilor de greata si varsaturi. Pentru a se evita deshidratarea organismului trebuie restaurat echilibrul de minerale si apa, prin consumul mare de lichide. Intotdeauna lichidele se beau in reprize mici si dese, pe parcursul intregii zile.
- Pentru refacerea celulelor deteriorate ale intestinului de regula se apeleaza la ajutorul medicului, care va prescrie un tratament cu antibiotice. Totusi in anumite cazuri antibioticele nu fac altceva decat sa distruga microflora utila si nu au efect asupra virusilor. De aceea este mult mai bine sa se incerce imbunatatirea sistemului imunitar. Un preparat natural foarte bun se realizeaza astfel: la 1 litru de apa fiarta se adauga 1 lingura de sare, 2 linguri de zahar, ½ lamaie si se amesteca bine. Pentru celulele tractului gastro-intestinal foarte bun este ceaiul de menta: la o cana de apa fierbinte se adauga 1 lingura frunze uscate de menta si se infuzeaza timp de 10 minute, apoi se strecoara si se bea cu inghitituri mici.
- Alimentatia trebuie sa fie usoara, alcatuita din: supe de legume, piure de cartofi, cereale. Nu sunt indicate produsele din carne, laptele si sucurile.
- Gripa de vara duce intotdeauna la pierderea de vitamine si saruri minerale din organism de ceea aceste carente trebuie acoperite prin alimente nutritive.
- Daca este vorba de o infectie aparuta in tabere, spitale, camine, sanatorii sau acasa este obligatoriu ca restul persoanelor sanatoase sa nu ia contact direct cu bolnavul, iar camera si lucrurile acestuia trebuie sa fie spalate si dezinfectate. Trebuie respectate toate normele de igiena.
- Intotdeauna inainte de masa, dupa ce s-a pus mana pe animale sau dupa ce se vine de la toaleta, mainile trebuie spalate bine cu apa si sapun.
- Legumele si fructele trebuie spalate foarte bine cu apa inainte de a fi consumate.
- Nu trebuie mancate niciodata fructe sau legume alterate, sau cu semne de mucegai.
- Toate alimentele trebuie tinute la frigider.
- La mare, piscina sau strand, cand se inoata trebuie tinuta pe cat posibil gura inchisa pentru a se evita inghitirea apei.
Hipertiroidia poate fi cauzata de radiatiile solare, de caldura sau excesul de iod. Se manifesta prin urinare frecventa, senzatie exagerata de sete, tremurarea mainilor, caderea parului, palpitatii, pungi in jurul ochilor, schimbari ale starii de spirit si scaderea in greutate desi pofta de mancare exista. Boala trebuie diagnosticata de un medic specialist, iar tratamentul este complex, de lunga durata si se face sub supraveghere medicala.
Miozita reprezinta inflamarea muschilor si apare mai ales la persoanele care stau timp indelungat in apropierea aerului conditionat. Tratamentul consta in multa odihna, medicamente de tipul corticosteroizi, imunoglobina intravenoasa, hidroxiclorochina si desigur evitarea radiatiilor ultraviolete solare.
Bolile cardiovasculare apar frecvent vara datorita valurilor de caldura. Fiecare inima este afectata de caldura deoarece ea trebuie sa pompeze sange mai rapid, de aceea pulsul creste si presiunea sangelui creste si ea. Deshidratarea care apare vara face ca sangele sa fie mai putin oxigenat – ceea ce duce in cazuri grave la atac de cord si stari de lesin, sau chiar la accident vascular cerebral.
Pentru a nu se ajunge in astfel de situatii critice, trebuie sa se limiteze activitatea fizica in zilele toride de vara, sa se stea la umbra, sa se acopere capul cu o palarie de soare cu boruri largi astfel protejand gatul si umerii. Intotdeauna trebuie sa se bea multe lichide si sa se evite consumul de alimente bogate in grasimi.