Cum prevenim bolile de iarna la copii?

0
312
Cum prevenim bolile de iarna la copii

In timpul iernii temperatura este mai scazuta fata de alte perioade din an si copiii prezinta un sistem imunitar mai fragil, ceea ce face ca riscul de a avea anumite boli specifice acestui sezon sa fie crescut. Principalele boli de iarna la copii sunt: raceala, gripa, hipotermia, degeraturile, etc.

In anumite zile temperatura poate ajunge chiar la -20ºC ceea ce poate provoca hipotermie sau degeraturi in zonele corpului care sunt cel mai mult expuse la frig. De asemenea, gerul, vantul rece si foarte puternic pot contribui la aparitia unor boli de iarna la copii.

Atat pentru adulti, dar si pentru copii, se stie ca plimbarile pe jos fac bine la sanatate, insa in anotimpul geros de iarna acestea ar trebui sa fie mai scurte si mai putin frecvente, mai ales cand temperaturile sunt exagerat de scazute. In acest mod se previn anumite boli cauzate de frig, insa pe de alta parte se contribuie la acumularea de grasimi si cresterea in greutate, mai ales daca alimentatia este bogata in calorii.

Una dintre cele mai intalnite boli de iarna la copii este gripa. In ultimii ani tot am auzit ca unele scoli se inchid datorita epidemiei de gripa. De aceea este bine sa fie luate anumite masuri pentru a se evita imbolnavirea si evitarea acestei situatii care uneori in cazuri mai grave necesita si spitalizare.

Cum prevenim bolile de iarna la copii?

  • Alimentatia trebuie sa fie echilibrata si sanatoasa, bogata in vitamine, sa contina legume si fructe. Sunt indicate bauturile bogate in vitamina C cum sunt sucurile naturale din fructe proaspete (portocale, mandarine, kiwi, fructele de padure etc). Cele mai bune sunt afinele – un adevarat medicament si antibiotic natural.
  • Organismul trebuie sa fie odihnit, sunt necesare 8 ore de somn. Odihna ajuta foarte mult in mentinerea starii de sanatate a copiilor.
  • Copiii trebuie sa respecte igiena mainilor pentru a evita contactul cu virusul gripal.
  • Medicii recomanda vaccinurile antigripale, insa acest lucru este la decizia parintilor.
  • Pentru consolidarea sistemului imunitar trebuie sa se faca in fiecare zi o plimbare in aer liber.
  • Intotdeauna in timpul iernii copiii trebuie sa foloseasca o imbracaminte calduroasa, manusi cu un singur deget pe maini eventual imblanite, fular la gat si caciula pe cap.
  • Cei care se joaca in zapada si isi uda hainele trebuie sa revina cat mai repede acasa sa-si schimbe hainele cu altele uscate, pentru a se incalzi.
  • Parintii trebuie sa fie atenti la modul cum copiii lor se joaca in zapada, deoarece unii au obiceiul sa manance zapada sau sa sape galerii in mormanele de zapada si astfel riscul de a se imbolnavi este mult mai mare.
  • Iarna copiii trebuie sa bea bauturi calde, ceaiuri, sucuri, supe pentru a se putea incalzi mai ales in momentul cand vin de afara, de la frig.
Citește și:  Descopera proprietatile uleiului de mustar si beneficiile sale asupra organismului in tratamentul unor boli si afectiuni

Exista cateva sporturi pe care copiii le pot practica in timpul iernii si care sunt la fel de recomandate ca si o plimbare la padure. Unii copii merg la schi – un sport de iarna care sporeste rezistenta si flexibilitatea corpului, face bujori in obraji, creste pofta de mancare si ii oboseste in mod placut.

De asemenea patinajul artistic este un alt sport foarte iubit de copii dar si de parintii lor. Baietii sunt foarte amatori de hochei in timpul iernii, un sport foarte util in formarea corpului, dezvoltarea agilitatii si a sentimentului de a lucra in echipa.

Indiferent de sportul ales trebuie stiut daca copilul nu sufera de o anumita boala care nu-i permite sa exercite un anumit efort. De asemenea intotdeauna copilul trebuie sa aiba echipament adecvat (incaltaminte, haine) pentru a putea practica sportul respectiv in conditii de siguranta si confort.

Intotdeauna un sport de iarna ajuta copilul sa se dezvolte armonios, sa aiba o stare fzica si de sanatate foarte buna. Prin sporturile de iarna se intareste sistemul imunitar la copii si creste rezistenta organismului la raceli si alte boli de iarna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.