Boli cronice care se agraveaza vara

0
134

Deseori, in lunile de vara, clima ne ofera temperaturi foarte ridicate. Acestea afecteaza toti oamenii, dar mai ales pe cei care sufera de o boala cronica. Principalele boli cronice care se agraveaza vara sunt: hipertensiunea arteriala, bolile neurologice, diabetul, bolile vasculare, astmul, osteoporoza si altele.

Hipertensiunea arteriala

Variaza in functie de anotimpuri. Daca in timpul iernii hipertensiunea arteriala este mai mare (organismul se apara impotriva temperaturii exterioare scazute), in timpul verii presiunea este redusa pentru ca organismul elimina caldura in exces pentru a evita supraincalzirea, prin dilatarea capilarelor si vaselor de sange periferice.

Caldura contribuie la reducerea tensiunii arteriale, dar persoanele care urmeaza un tratament cu medicamente nu trebuie sa renunte la continuare lui decat la indrumarea medicului, astfel evitand riscul aparitiei unor crize. Grija lor trebuie sa fie mai mare in legatura cu efectele produse de caldura (pierderea de minerale si lichide prin transpiratia abundenda) si cu rehidratarea organismului. Pacientii care urmeaza tratamente antihipertensive cu diuretice trebuie sa consume 2-3 litri de apa in 24 de ore.

Diabetul

Se poate agrava datorita caldurii. Persoanele care sufera de diabet trebuie sa faca controale periodice ale glicemiei si sa foloseasca medicamentele antidiabetice orale – astfel boala poate fi bine tinuta sub control.

Persoanele care sunt neglijente si nu sunt atente la evolutia bolii (prin control la medic) isi pot agrava boala mai ales sub influenta caldurii de vara prin pierderea de lichide, ajungand intr-o situatie de deshidratare. Aceasta situatie de deshidratare a organismului este intotdeauna mai periculoasa pentru persoanele care urmeaza un tratament cu antidiabetice orale pentru ca aceste medicamente sau o parte din ele au o toxicitate renala care se agraveaza daca nu se consuma lichide.

Vara persoanele care sufera de diabet trebuie sa faca mai putine activitati fizice de tipul inotului, gradinaritului si altele. Este important sa se evite obezitatea, sa se bea multe lichide (apa, ceaiuri de plante, bauturi fara zahar), sa se consume fructe, legume, peste si alte alimente usoare. Trebuie controlata glicemia in mod periodic, iar medicamentele prescrise pastrate la loc racoros.

Citește și:  Inflamatia uterului, boala ce apare in randul femeilor mai ales iarna

diabet

Bolile neurologice

Cele mai comune sunt Alzheimer si Parkinson. Bolnavii de Alzheimer au probleme cognitive de aceea orice schimbare de mediu si temperatura le poate crea un mare disconfort. Daca astfel de persoane merg in vacanta pe timpul verii pot avea dificultati in controlul tensiunii arteriale cat si datorita schimbarii locului si mediului. La fel si la bolnavii cu Parkinson se poate agrava boala din cauza caldurii si dezhidratarii organismului.

Bolile vasculare

Sunt agravate pe timpul verii, mai ales la cei care sufera de insuficienta venoasa – care apare in special atunci cand venele picioarelor nu lasa ca sangele sa curga inapoi spre inima, deoarece functioneaza incorect si determina stagnarea sangelui (cand boala este cronica). Atfel se poate ajunge la edem periferic si flebita. In acest caz se recomanda ca bolnavul sa stea la pat cu picioarele putin ridicate fata de corp si sa urmeze un tratament medicamentos prescris de medic.

Astmul

Este o boala care depinde de calitatea aerului. Persoanele care sufera de boli respiratorii ar trebui pe timp de vara sa mearga in vacanta la munte, unde aerul este ozonat. Cei care raman in orase – unde aerul este poluat si caldura mare – isi pot agrava boala. La domiciliu pot utiliza aparate de aer conditonat in mod corect (folosind temperatura de 22-23ºC) pentru a respira mai bine.

Osteoporoza

Este o boala care se poate ameliora vara printr-un tratament corect. Persoanele care sufera de aceasta boala se pot expune la soare pentru a se bronza intre orele 7-11 dimineata – acestea fiind orele ideale pentru a sta la radiatiile solare, ele producand vitamina D in piele si ajutand la fixarea calciului in oase. Trebuie mare atentie cu radiatiile solare in orele fierbinti ale zilei – intre orele 11-17 – mai ales ca pierderea de lichide si razele solare produc arsuri, iritatii si agraveaza boala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.