Bolile cardio-vasculare îți pun viața în pericol, află cum să le previi

0
210
Bolile cardio-vasculare îți pun viața în pericol, află cum să le previi

Bolile cardio-vasculare sunt foarte raspandite si reprezinta prima cauza de deces; prin toate varstele si prin raspandirea lor au numeroase implicatii medico-sociale: bolnavul cardio-vascular este un infirm care nu poate depune eforturi creandu-si adevarate complexe psihice; din aceasta cauza el trebuie sa fie dependent de familie, cu implicatii economice sau dependent de stat cu aceleasi implicatii; rezistenta acestor bolnavi este scazuta prin agravari sau complicatii, avand nevoie de ingrijire medicala costisitoare; aceste boli predispun la decese inainte de vreme sau la morti subite.

Iata pentru ce cunoasterea cauzelor bolilor cardio-vasculare este necesara pentru a se putea aplica profilaxia, cea mai buna si mai economica metoda. Intre cauzele cele mai frecvente se numara: ateroscleroza, hipertensiunea arteriala, bolile toracopleuropulmonare, reumatismul acut, sifilisul, tuberculoza, bolile infectioase acute, bolile endocrine, bolile dismetabolice, anemiile, bolile congenitale.

Pericarditele

Inima este alcatuita din trei straturi: pericard, miocard si endocard. Pericardul este un strat fibros format dintr-o foita interna care se aplica pe miocard si alta externa, intre ele fiind un spatiu virtual, umectat. Rolul pericardului este de a proteja inima si de a-i permite expansiunile. Patologic, cavitatea virtuala amintita poate deveni reala prin acumulare de lichid.

Cauzele cele mai frecvente ale acestor boli cardio-vasculare sunt: reumatismul acut, Bacilul Koch, virusuri, microbi. Ele se manifesta prin durere precordiala de intensitate variabila exacerbata de miscarile respiratorii; dispnee; tahicardie. La examenul radiologic, configuratia inimii apare mult marita, iar electrocardiograma poate furniza, de asemenea, indicii pretioase. Examinarile de laborator, respectiv testele pentru reumatism, examenele hematologice, testele pentru nefrita, infarct sunt indicate in functie de diagnostic.

Tratamentul este conditionat de etiologie. Se va face tratamentul reumatismului acut, al tuberculozei, al infectiei virotice sau antimicrobian, al nefritei, uremiei, infarctului. Punctia pericardica evacuatoare este utila in acumularile mari de lichid, iar in pericardita constrictiva este indicat tratamentul operator.

Miocardopatiile

Miocardul este un strat al inimii alcatuit din fibre musculare striate, in grosimea lor gasindu-se elemente anatomice ale sistemului automat, care asigura impulsurile ritmice pentru contractiile ritmice ale miocardului.

Miocardopatiile sunt boli cardio-vasculare care produc suferinte ale miocardului si pot fi inflamatorii (acute si cronice) si neinflamatorii sau distrofice. Cele inflamatorii acute (miocarditele), apar in cadrul unor boli infectioase (scarlatina, febra tifoida, difterie, gripa, etc.) si pot da accidente grave, uneori moarte subita prin nerespectarea repausului. Un loc important in cele acute il are miocardita reumatismala.

Miocardopatiile neinflamatorii au la baza distrofii, ca urmare a unor tulburari de oxigenare a miocardului prin diverse cauze: ateroscleroza coronarelor (se stramteaza lumenul vascular si favorizeaza spasmele, care reduc si mai mult aprovizionarea cu oxigen), anemii grave de lunga durata, boli ale endocardului si pericardului, hipertensiune arteriala, boli congenitale ale inimii, lipsa de proteine si de vitamine.

Citește și:  Transpiri excesiv, află cum poți tine totul sub control

Bolile cardio-vasculare

Miocardopatiile se manifesta prin palpitatii, jena precordiala, dureri, dispnee, tahicardie. Diagnosticul se stabileste pe baza simptomelor prezentate, prin examen radiologic sau electrocardiografic. De asemenea, se fac examinari complementare in functie de boala in cadrul careia evolueaza miocardopatia. Tratamentul este cel al bolii de baza, acolo unde este posibil facandu-se tretamentul cauzal al reumatismului, al difteriei, scarlatinei, anemiilor, etc.

Endocarditele

Inima prezinta patru cavitati: doua atrii care sunt despartite printr-un sept si nu comunica intre ele in mod normal si doua ventricule care la randul lor sunt despartite printr-un sept si nu comunica intre ele. Atriul stang si ventriculul stang comunica intre ele prin orificiul atrioventricular si alcatuiesc inima stanga, care este mai dezvoltata decat cea dreapta, alcatuita identic. Endocardul este foita interna care captuseste cavitatile inimii si care, prin niste pliuri formeaza valvulele. Acestea inchid orificiile atrioventricular drept, respectiv atrioventricular stang.

In categoria bolilor cardio-vasculare se inscriu si endocarditele, procese inflamatorii ale endocardului datorita unor factori microbieni (streptococ, stafilococ, pneumococ, gonococ, enterococ) sau datorita reumatismului.

Endocardita acuta reumatismala se manifesta ca reumatismul acut: poliartrite, febra moderata, sufluri cardiace. Unele forme de endocardita reumatismala pot evolua cu insuficienta cardiaca. Tratamentul este cel al reumatismului acut: repaus, antireumatice, corticoizi, antibiotice, asanarea focarelor de infectie amigdaliene, dentare, etc.

Endocardita lenta este inflamatia endocardului cauzata de microbi intre care streptococul viridans sta pe primul loc, dar pot fi gasiti si alti microbi: streptococi, stafilococi, gonococi, meningococi, enterococi. Boala se manifesta prin stare generala alterata, subfebrilitati, paloare. Tratamentul de baza consta in administrarea antibioticelor. Se mai dau si antireumatice, daca sunt semne de reumatism, vitamine si minerale.

Endocarditele acute microbiene sunt provocate de germeni virulenti cu evolutie grava in maxim 6 saptamani. Diagnosticul se pune pe baza examenului de laborator, iar pentru tratament este necesara administrarea de antibiotice.

Ingrijirile acordate in cazul acestor boli cardio-vasculare sunt urmatoarele: repaus, liniste, igiena incaperii si a bolnavului; supravegherea evolutiei bolii prin urmarirea starii psihice si psihomotorii a pacientului; efectuarea tratamentului in functie de forma clinica a bolii, de etiologie, de evolutie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.