Bolile venerice sau boli cu transmitere sexuala nedetectate la timp sau netratate corespunzator pot genera complicatii severe si in unele cazuri pot determina decesul persoanei infectate.
Cea mai sigura metoda de protectie impotriva acestor boli este abstinenta sexuala, o metoda neatractiva. Insa daca doriti sa va bucurati de o viata sexuala activa folositi prezervativul si mai ales cunoasteti-va partenerul.
In functie de agentul patogen care determina aparitia bolii, de sex, etc, nu intotdeauna semnele infectiei sunt evidente inca de la inceput. Astfel exista toate sansele ca virusul sau bacteria sa o transmitem partenerului sexual, mai ales daca nu folosim prezervativ.
Pentru a evita agravarea bolii este recomandabil ca la cel mai mic semn sa ne prezentam la medic pentru consult.
Simptomele pot fi:
- La femei:
Scurgeri genitale: in general sunt primele semne, dar si cele mai ignorate ale unei infectii. Daca aveti scurgeri neobisnuite, consistente si urat mirositoare este recomandabil sa va adresati medicului
Disconfort in timpul urinarii: adica durere sau senzatie de arsura la urinat. Desigur aceste semne pot fi din cauza unei infectii a tractului urinar. Indiferent ca este posibil a fi boala venerica sau infectie urinara, este obligatoriu sa contactati medicul de specialitate.
Eruptii pe piele sau rani.
Dureri: fie la nivelul abdomeniului, sau dureri in timpul penetrarii.
Febra, insotita de oricare din simptomele mentionate anterior.
- La barbati:
Nu toate bolile cu transmitere sexuala contactate de barbati prezinta si simptome. De exemplu, daca un barbat este infectat cu Chlamydia trachomatis nu prezinta nici un semn al infectiei. In schimb, in urma contactului sexual neprotejat va transmite aceasta bacterie partenerei.
Principalele semne ale diverselor boli venerice sunt:
- Aparitia de rani sau leziuni pe penis.
- Umflaturi, vezicule, negi localizate la nivelul penisului.
- Inflamarea ganglionilor limfatici.
- Dureri si disconfort la urinare sau chiar la ejaculare.
- Scurgeri neobisnuite din penis.
Cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala sunt: chlamydiaza, gonococia, trichomonaza, condilomatoza, candidoza, herpesul genital, SIDA, sifilisul.
Chlamydiaza reprezinta o boala venerica produsa de bacteria Chlamydia trachomatis. Este cea mai frecventa boala cu trasmitere sexuala.
Simptomele bolii: inflamatie a colului uterin sau a trompelor, precum si dureri abdominale, febra, secretii albicioase si urat mirositoare, sangerari.
Tratamentul consta in administrarea timp de10-12 zile de antibiotice. De asemenea, partenerul sexual va urma un tratament medical pentru eradicarea bolii.
Gonococia, cunoscuta in literatura de specialitate si sub denumirea de blenoragie, este cea mai veche boala cu transmitere sexuala cunoscuta. Este des asociata cu promiscuritatea, fiind des intalnita la prostituate, homosexuali, etc.
Simptomele bolii:
- la barbati: inflamarea uretrei, secretii uretrale galbui, abundente, precum si dureri si arsuri la urinare.
- la femei: secretie albicioasa, urat mirositoare, inflamatii pelviene. Infectia se transmite la nastere de la mama la fat, manifestandu-se prin infectii oculare.
Tratarea bolii se realizeaza cu ajutorul antibioticelor, ambii parteneri urmand tratamentul.
Trichomonaza, boala venerica, apare in special la femeile cu varsta cuprinsa intre 16-35 de ani. Boala se manifesta prin inflamarea vulvei si a vaginului, prin secretii galbui-verzui urat mirositoare, dureri intense in timpul penetratiei, dificultati si arsuri in timpul urinarii. Aceasta boala se trateaza cu antibiotice, ambii parteneri trebuie sa urmeze tratamentul.
Candidoza genitala: in mod normal ciuperca candida albicans este prezenta in organism in mod natural. Insa, multiplicarea anormala a acestei ciuperci va determina aparitia candidozei vaginale. Barbatii contacteaza aceasta boala doar in urma unui act sexual neprotejat cu o femeie infectata.
Simptome:
- la femei: iritatie la nivelul vaginului, senzatie de arsura in interiorul vaginului in timpul contactului sexual, secretie albicioasa.
- la barbat: inflamatia glandului cu mici leziuni de culoare rosie, senzatie de arsura, etc.
Tratamentul bolii consta in spalarea organelor genitale cu sapunuri alcaline si tratament medicamentos impotriva ciupercii.
Herpesul genital este o boala infectioasa, cu transmitere sexuala. Dupa infectare virusul poate fi inactiv o buna perioada de timp.
Simptome: in prima faza, la o saptamana dupa incubatie, la nivelul aparatului genital apar senzatii de arsura, mancarime si mici vezicule, care dupa spargere lasa in urma ulceratii dureroase. Aceste ulceratii se vindeca in 10-12 zile.
In cazul in care herpesul genital este contactat de persoane imunodeprimate pot aparea complicatii foarte grave. Virusul herpetic dupa ce a patruns in organism ramane cantonat pentru tot restul vietii.
SIDA este o boala declansata de virusul HIV, transmisa fie prin sperma, secretie vaginala sau sange. Pentru prevenirea contactarii virusului HIV pe cale sexuala se recomanda utilizarea prezervativului si cunoasterea partenerului sexual.
Sifilisul este o boala venerica declansata de bacteria Treponema pallidum. In prezent sifilisul se trateaza cu ajutorul penicilinei. Cu cat este detectat mai rapid, cu atat si tratamentul dureaza mai putin.
Pentru a preveni contactarea de boli venerice se recomanda folosirea prezervativului, si, ce este si mai important, cunoasterea parteneri/partenerului. In cazul in care manifestati diverse simptome nu asteptati pana este prea tarziu. Mergeti la medic imediat!
ui, ce poze scary 😐
Scary…insa reflecta realitatea. Acesta este rezultatul bolilor venerice. Pacat ca in tarile care se pretind a fi dezvoltate, unde oamenii au acess la metode de prevenire si sunt informati, bolile venerice sunt larg raspandite.
Sper ca pozele sa ne sperie si sa ne bucuram de o viata sexuala normala, insa folosind metodele de prevenire a contactarii bacteriilor si virusilor care determina aparitia a ce vedem in pozele acestea.