Care sunt simptomele si metodele de prevenire ale cancerului hepatic?

0
2795
Care sunt simptomele si metodele de prevenire ale cancerului hepatic

Cancerul hepatic reprezinta o afectiune a ficatului, care afecteaza cu precadere barbatii cu varste peste 50 de ani. Tumorile care se dezvolta la nivelul ficatului pot fi diferite avand in vedere ca acest organ este constituit din tipuri diferite de celule. Tumorile ce apar la nivelul ficatului pot fi maligne (primare, metastatice) sau benigne (non-canceroase).

Pentru ca originea acestora este diferita, si tratamentul lor va fi unul variat. Diagnosticul si tratamentul sunt influentate de o serie de factori ce trebuie analizati de medicul specialist impreuna cu pacientul. Tumorile benigne ce se pot dezvolta in ficat sunt adenoamele hepatice, hemangioamele si hiperplazia nodulara focala, acestea neprovocand insa cancer. Cancerul hepatic poate avea urmatoarele tumori:

  • Hepatoblastomul reprezinta o forma rara de cancer ce apare cu precadere la copiii cu varste mai mici de 4 ani si raspunde bine la tratament
  • Carcinomul hepatocelular este cel mai cunoscut tip de cancer la nivelul ficatului.
  • Colangiocarcinomul este cancerul de la nivelul canalelor biliare.

Ce se intampla la nivelul ficatului?

Datorita functiilor sale complexe, ficatul constituie un organ vital in cadrul functionarii organismului, ajutand la metabolizarea compusilor cu care fiecare persoana intra in contact, la sinteza proteica care ajuta celelalte organe sa functioneze asa cum trebuie si la detoxifierea generala a organismului. In plus, ficatul are rol de sinteza a enzimelor implicate in digestie, in sinteza si secretia substantelor ce au rol de hormoni si in metabolismul lipidic si proteic.

Pierderea functiilor ficatului nu poate fi inlocuita cu nici un alt organ, medicii nereusind sa creeze un aparat care sa poata prelua rolurile ficatului. In cazul in care ficatul este distrus in urma bolilor acute sau a proceselor neoplazice, functiile sale nu pot fi compensate, iar starea pacientului se inrautateste, pana cand survine decesul.

Ficatul filtreaza sangele care ajunge in organism si metabolizeaza compusii necesari organismului, eliminand surplusurile care pot duce la toxicitate crescuta in organism. Acest organ este unul din cele mai active, avand o temperatura mult mai crescuta decat a altor organe si un aport sangvin mult mai mare decat alte organe. Desi actiunile sale il transforma intr-un organ imperios, necesar, tocmai actiunile intreprinse la nivelul organismului il vulnerabilizeaza.

Afectiuni la nivelul ficatului

Cancerul hepatic este una din bolile grave ale ficatului, insa aceasta nu este singura afectiune care poate ataca acest organ. Afectiunile hepatice pot avea natura ereditara, pot aparea de-a lungul vietii, ca urmare a agresiunilor, sau pot fi de natura cronica, aparand dupa ani buni de evolutie tacuta a proceselor acute, sistemice sau locale.

Procesele neoplazice specifice ficatului sunt de doua tipuri: primare (cu originea la ficat) sau secundare ori metastatice (care se gasesc la distanta de ficat, insa pot ajuge la nivelul acestui organ). Majoritatea cancerelor hepatice sunt de natura metastatica si isi au provenienta in tumorile maligne din san, colon sau plaman. Cancerul hepatic primar se diferentiaza de celelalte prin faptul ca isi are originea in ficat si nu migreaza la alte organe.

Cancerul hepatic primar sau carcinomul hepatocelular reprezinta o afectiune cu mortalitate ridicata, iar speranta de viata a pacientului nu depaseste 20 de luni de la stabilirea diagnosticului. Acest tip de cancer apare in general in urma cirozei, insa poate aparea si fara a avea vreo legatura cu alte afectiuni ale ficatului.

Cauzele aparitiei cancerului hepatic

Carcinomul hepatocelular apare in general pe tesuturi care sunt predispuse la dezvoltarea tumorii. Cele mai comune cauze de aparitie ale cancerului hepatic includ:

  • Ciroza (principal factor de risc al aparitiei cancerului hepatic, ciroza reprezinta o afectiune cronica cauzata de consum excesiv de alcool si infectii cu virusuri hepatotrope)
  • Hepatita virala B
  • Hepatita virala C
  • Consumul de alcool
  • Hematocromatoza
  • Aflatoxinele (carcinogen ce contamineaza alimentele cu fungi – determina leziuni la nivelul ADN-ului si chiar mutatii genetice)
  • Alte substante de ordin chimic (arsenic, ierbicide, pesticide,clorura de vinil, tutun, produsi de ardere din tigari).

Cancerul hepatic este asociat mai rar si cu urmatoarele afectiuni:

  • Ciroza biliara primara
  • Deficit de alfa 1 antitripsina
  • Colangita primara sclerozanta
  • Porfirie cutanata
  • Contraceptivele orale
  • Diabetul zaharat
  • Obezitatea
  • Administrarea de medicamente cu substante cu substrat radioactiv
  • Consum cronic de steroizi anabolizanti
  • Steatoza hepatica.

Simptomele cancerului hepatic

Cancerul hepatic primar evolueaza incet, apare pe fondul bolii cronice care il insoteste. Desi initial nu exista simptome ale acestei afectiuni, in timp pe masura ce aceasta ia proportii si se instaleaza mai bine in ficat, vor fi observate urmatoarele simptome:

  • Icter cutaneomucos
  • Dureri si sensibilitate la palparea zonei in care se afla ficatul
  • Pruritul generalizat
  • Ascita
  • Edemele gambiere
  • Casexia
  • Schimbarea circumferintei abdominale
  • Hepatomegalia (marirea ficatului)
  • Splenomegalia (marirea splinei)
  • Hemoragia digestiva superioara.

In plus, alaturi de aceste semne ale bolii pot aparea si simptome generalizate care nu lasa de inteles gravitatea cancerului: febra, scaderi in greutate, astenii, lipsa poftei de mancare, varsaturi, greata, scaderea libidoului si stare de oboseala generala.

Citește și:  Tot ce trebuie să știi despre riscul consumului abuziv de medicamente

In cazul in care se observa simptomele de mai sus este necesar sa se faca o examinare medicala. Chiar si in cazul in care simptomele pot avea alte cauze, acestea trebuie analizate sistematic de catre specialistul care poate pune un diagnostic corect. Detectarea cancerului incipient poate duce la un pronostic mult mai bun si la o durata de viata mult mai mare pentru pacient.

cancer hepatic

Diagnosticul acestei boli

Cancerul hepatic se dezvolta pe o perioada lunga de timp fara a arata nici un fel de simptom. Cum simptomele initiale sunt usoare, bolnavii nu iau in considerare acest posibil diagnostic, de aceea in cazul pacientilor care sufera deja de afectiuni ale ficatului este nevoie de screeninguri care sa confirme sau sa infirme prezenta bolii.

Daca bolnavul  nu prezinta nici un fel de predispozitie in istoricul medical, diagnosticul de cancer hepatic devine un diagnostic de excludere si nu unul de prima intentie. In cazul stabilirii diagnosticului de cancer trebuie stabilita cauza si originea acestuia, luandu-se in considerare metastaza, care impune aflarea sursei primare a tumorii.

Investigatiile prin care trece un suspect de cancer hepatic includ:

  • Determinarea timpului de protrombina, albumina si enzime hepatice care coreleaza cu evolutia cirozei
  • Determinarea concentratiei de alfa-fetoproteina (marker de cancer).
  • Investigatia imagistica a cancerului include: radiografia abdominala, tomografia computerizata, rezonanta magnetica nucleara.

Desi multe simptome si investigatii pot confirma existenta cancerului hepatic, acesta poate deveni un diagnostic de certitudine dupa ce este efectuata biopsia hepatica. In urma analizei fragmentului de tesut extras la microscop se va stabili stadiul cancerului, tipul si gravitatea acestuia.

Tratamentul cancerului hepatic

Cancerul hepatic are un tratament complex care difera in functie de stadiul si tipul tumorii. Acest tip de cancer nu poate fi tratat curativ, iar schema de tratament depinde de marimea si numarul tumorilor existente, de extinderea acestora si de factorii de risc pe care ii implica operatia.

Inaintea abordarii terapeutice a cancerului trebuie tratate complicatiile bolilor ficatului, precum ciroza, care va fi tratata prin administrarea diureticelor, efectuarea paracentezei si administrarea de ursodiol, lactuloza si antibiotice.

Cancerul hepatic se afla printre cele mai complicate boli de tratat, acesta fiind detectat tarziu, cand boala a avansat destul de mult si a ajuns uneori in stadiul in care terapia nu mai are efect. Singurele metode de tratament la momentul actual sunt rezectia chirurgicala a tumorii si transplantul de ficat. Rezectia tumorii este insa un tratament care depinde de dimensiunea tumorii si de functia sa hepatica. Doar 5% din bolnavi pot beneficia de acest tratament si, in functie de stadiul la care a fost descoperit cancerul, speranta de viata poate varia pana la 5 ani.

Tratamentele locale cu medicamente au efecte in cancerul hepatic, insa in anumite cazuri se prefera ablatia tumorii pentru reducerea acesteia in vederea operatiei chirurgicale de indepartare a acesteia, care va avea loc mai tarziu. Ablatia cu etanol, radiofrecventa, crioablatia si radioterapia reprezinta terapiile locale care pot imbunatati starea pacientului bolnav de cancer hepatic.

In cazul bolnavilor care se confrunta cu stadii avansate de cancer hepatic, singura solutie este tratamentul terapeutic pe baza de chemostatice. Carcinomul celular este insa o tumora rezistenta la chimioterapie, chiar si folosirea unui tratament chemostatic avand rezultate inferioare celor asteptate de medici. Cele mai multe terapii chemostatice au in vedere imbunatatirea calitatii vietii pacientului si nu supravietuirea sa. Cancerul hepatic in stare avansata este considerat o boala incurabila, sansele de tratament fiind minime.

Radioterapia si chemoterapia pot fi folosite pentru a reduce extinderea bolii si pentru ameliorarea durerilor, dar avantajele acestora sunt minore, riscurile si disconfortul indemnandu-i pe cei mai multi bolnavi sa renunte la tratament. In faza terminala, niciun tratament nu mai poate ajuta in vindecarea cancerului hepatic, singura solutie fiind analgezicele foarte puternice pentru reducerea durerilor. Printre tratamentele finale care ii ajuta pe bolnavi se numara stimulante ale apetitului, antiemeticele si diureticele.

Cum prevenim cancerul hepatic?

Nu exista nicio reteta de prevenire totala a cancerului hepatic, persoanele cu factor de risc crescut pot lua insa masuri menite a evita progresia afectiunii cu potential letal. Printre masurile luate se numara:

  • Imunizarea impotriva hepatitei B
  • Evitarea steroizilor anabolizanti
  • Evitarea consumului abuziv de alcool
  • Evitarea administrarii suplimentelor de fier si alte vitamine necesare organismului daca organismul prezinta un deficit
  • Evitarea lucrului in mediu toxic
  • Evitarea comportamentului cu risc ce favorizeaza infectia cu virusul hepatic B sau C.

Prognosticul diagnosticului

Cancerul hepatic depinde de extinderea cirozei si de stadiul in care a ajuns boala pentru ca un prognostic sa poata fi pus. Daca starea generala a organismului permite, tratamentul va duce la o speranta de viata de maximum 5 ani de la descoperirea bolii. Cand tumora este prea mare, nu se mai poate interveni in niciun mod, iar speranta de viata poate ajunge la doar 3 luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.