Migrena afectează numeroase persoane adulte, este o boală neurologică care se manifestă prin crize de cefalee. Boala trebuie prevenită deoarece atacurile sunt foarte dureroase și disconfortul creat greu de soportat. În cazul instalării migrenei trebuie urmat un tratament medical recomandat de medic pentru ameliorarea simptomelor și pentru combaterea recurențelor. În general se prescriu medicamente analgezice care au efect bun în calmarea episoadelor de cefalee și a altor simptome asociate acestora.
Migrena produce simptome de cefalee cronică în fiecare zi, este o boală care necesită chiar tratament de urgență. Durerile sunt destul de intense, pot afecta capacitatea bolnavului de a-și desfășura activitatea, pot cauza invaliditate timp de câteva zile. Dacă crizele de durere sunt mai rare, atunci persoana respectivă este în incapacitatea de a munci doar temporar. Dacă durerile de cap sunt suportabile, țin 2 zile și nu apar tulburări funcționale, persoana poate să-și continue munca deși randamentul ei este scăzut. În cazuri grave, de dureri intense, este nevoie de repaus la pat.
În opinia medicilor tratamentul preventiv în doze mici se poate face timp îndelungat, deoarece ajută la scăderea riscului de a suferi de migrene. Efectele unui asemenea tratament preventiv cu medicamente oferă rezultate evidente abia după aproximativ o lună. Din păcate tratamentul nu vindecă boala dar ajută în reducerea simptomelor de cefalee și a frecvenței migrenelor. Planul de tratament se realizează de un medic deoarece uneori pot să apară efecte secundare și este nevoie de schimbarea medicamentelor. Renunțarea la tratament nu se face brusc, în mod normal se face treptat.
Medicamentele folosite în cazul prevenirii și tratării migrenei sunt antidepresivele, anticonvulsivantele, antiinflamatoarele nesteroidiene, beta-blocantele și blocantele canalelor de calciu. Medicamentele antidepresive sunt utilizatate în profilaxia migrenei, dar efectele lor în timp trebuie urmărite de medicul specialist, pentru a fi convins de eficiența lor în prevenirea acestei boli.
Beta-blocantele ajută în prevenirea migrenelor dar pot da efecte secundare, de somnolență, amețeli, tulburări de somn, tulburări de memorie, depresie, slăbiciune generală, coșmaruri și halucinații. Astfel de medicamente sunt contraindicate bolnavilor de astm bronșic, diabet zaharat, insuficiență cardiacă. Un medicament eficient în prevenirea migrenei este varapamilul, face parte din categoria blocantelor canalelor de calciu.
Acesta ajută și în tratamentul altor boli, a hipertensiunii arterile, astmului bronșic, bolii Raynaud, anginei pectorale, anginei instabile, anginei post-infarct, tahicardiei paroxistice supra-ventriculare. Medicamentele anticonvulsivante pot ajuta în prevenirea migrenei, dar se iau la recomandarea medicului deoarece pot avea anumite efecte secundare.