Cancerul testicular este o boala care afecteaza in special barbatii cu varsta cuprinsa intre 20-40 de ani. Insa, spre deosebire de alte tipuri de cancer, cel de testicul are o rata de vindecare de aproximativ 80-85%. Insa reversul medaliei este sterilitatea.
Testiculele sunt doua glande de forma ovala, acoperite de o membrana numita albuginee. Rolul testiculelor este de a produce speramatozoizii, precum si de a produce secretia hormonala de testosteron (acesta fiind responsabil atat de producerea spermei, cat si de dezvoltarea trasaturilor sexuale masculine).
Simptomele cancerului de testicular sunt:
- Cresterea in volum si deformarea scrotului.
- Dureri in zona coapselor, regiunea inferioara a abdomenului.
- Senzatie de greutate in scrot.
- Astenie, scaderea brusca in greutate, transpiratie, senzatie de lipsa de aer, cefalee,etc.
Primul semn al cancerului este modificarea volumului scrotului, deformare care in majoritatea cazurilor este nedureroasa. Ignorat acest simptom si netratat, determina aparitia metastazei, afectand organele invecinate.
Desi nu se cunoaste cauza exacta care determina aparitia si dezvoltarea cancerului testicular, exista anumiti factori care il favorizeaza:
- Testiculul necoborat: testiculul nu coboara in scrot inainte de nastere sau la maximum 3 luni de la nastere.
- Infertilitatea.
- Sindromul Klinefelter.
- Antecedente familiale.
Diagnosticarea cancerului testicular se face, in primul rand, prin palparea testiculului afectat. Apoi se trece la cel de al doilea testicul, precum si la palparea abdomenului pentru a se verifica daca nu au fost afectati si ganglionii. Pentru confirmarea diagnosticulului se va efectua o ecografie.
Cea mai importanta etapa in diagnosticarea cancerului de testicul o reprezinta utilizarea de markeri biologici sanguini, markeri care permit stabilirea naturii tumorale si a caracteristicilor sale.
Cancerul testicular este de mai multe tipuri. Majoritatea formelor de cancer se dezvolta pornind de la celulele testiculare.
Tipurile de cancer sunt:
- Seminomul: reprezinta deformarea testiculului, prezentand o masa nedureroasa, palpabila, continuta in scrot, care pare solidara cu testiculul, deformandu-l. Afecteaza in general barbati cu varsta pana in 30 de ani. Diagnosticat in timp util se poate trata. Reusita este de 90%.
- Disembrionul (carnicinomul embrionar si teratomul): se dezvolta din celulele embrionare restante in organism, generand diverse tipuri de celule care vor coloniza un organ.
- Coriocarcinomul: se manifesta prin formarea unui nodul palpabil si inodor. Aceasta forma maligna este insotita de o crestere anormala a sanilor (ginecomastie). Aceasta forma maligna este cea mai agresiva din cauza frecventei si precocitatii cu care se dezvolta celulele cancerigene.
Diagnosticat in timp util poate fi vindecat. Orice testicul diagnosticat a fi bolnav va fi extirpat prin interventie chirurgicala. Pe langa testicul, va fi extirpat si epididimul (canal situat in spatele testiculului), precum si pediculul spermatic. Aceasta interventie chirurgicala poarta denumirea de orhidectomie. In urma indepartarii testiculului bolnav, testiculul sanatos va functiona la parametri corespunzatori, apetitul sexual sau fertilitatea nefiind afectate. Ceea ce afecteaza fertilitatea sunt tratamentele ulterioare.
Cu toate ca erectia nu este afectata, medicii specialisti recomanda conservarea propriei sperme inainte de a incepe tratamentul.
Avand in vedere ca formele de cancer se pot combina la acelasi pacient, dupa extirparea testicului este obligatoriu a se preleva probe pentru examinarea si stabilirea daca exista mai multe tipuri de celule cancerigene.
Complementar pentru cresterea eficientei interventiei chirurgicale se va efectua fie chimioterapie, fie radioterapie. Ablatia ganglionilor limfatici invecinati este obligatorie daca medicul considera ca exista riscul de a fi afectati de celulele maligne.
In cazul in care cancerul testicular nu este tratat, se transforma in metastaza putand afecta: plamanii, creierul, oasele si ficatul.
Dupa eliminarea cancerului, lupta nu se termina. Ani de-a randul pacientul este sub supraveghere medicala stricta, fiind obligat sa efectueze o serie de teste si examinari pentru a preveni o recidiva a bolii.
Cancerul de testicul ucide anual mii de barbati. Diagnosticat la timp poate fi tratat foarte usor insa, cu sanse reale de supravietuire.