Importanța hormonilor tiroidieni în dezvoltarea organismului

0
315
Importanța hormonilor tiroidieni în dezvoltarea organismului

Hormonul tiroidian nu este doar o substanță care vindecă mixedemul, cuprinde și substanțe netiroidiene cum este cazeina iodată. Substanțele care sunt cuprinse în denumirea de hormon tiroidian au toate iod. Sunt mai multe forme de hormon tiroidian și acestea au tireoglobulină, produși de degradare a tireoglobulinei, forme active ale hormonului și produși cristalizați rezultați prin procesul de hidroliză a proteinelor iodate.

După administrarea hormonului tiroidian enzimele oxidante cresc, se intensifică activitatea amidazelor, carbohidrazelor, enzimelor proteolitice și transferazelor. Hormonul tiroidian are efecte profunde asupra metabolismului energetic, mai ales asupra mitocondriilor (care sunt un sistem microscopic al celulelor de transformare a energiei). Hormonul tiroidian se absoarbe în țesuturi și ajunge la nivel intracelular. Poate influența metabolismul energetic acționând asupra enzimelor oxidative.

Hormonul tiroidian influențează metabolismul proteic, stimulează utilizarea proteinelor care ajung prin alimentație în organism. Participă la metabolismul creatinei și creatininei, dar și la metabolimul multor elemente minerale. La bolnavii de mixedem, hormonul tiroidian poate avea o acțiune mare asupra apei din organism. Astfel se poate obține o acțiune accentuată de diureză, se poate elimina o cantitate suficientă de apă pentru creșterea nivelului seric de cloruri și sodiu.

Citește și:  Cum tratam insomnia prin aromaterapie cu uleiuri esentiale?

Glanda tiroidă este foarte importantă pentru creșterea normală a corpului. Lipsa totală de hormoni tiroidieni poate produce oprirea aproape completă a creșterii. În concluzie funcționarea corectă a grandei tiroide este deosebit de importantă, chiar esențială pentru creșterea normală la copii. Efectul direct al hormonilor tiroidieni asupra metabolismului celular explică acest lucru.

Tiroxina și triiodotironina sunt hormoni necesari creșterii normale a organismului și dezvoltării armonioase a corpului. Acești hormoni au efect în metabolismul lipidelor, proteinelor, glucidelor, au rol în producerea de energie. Un alt hormon este calcitonina care previne creșterea anormală de calciu seric. Tiroida influențează metabolismul fosforului și fierului. Tiroida are o influență și asupra creșterii părului; debitul de sânge din tegument este crescut în piele și mușchii hipertiroidienilor, dar este redus în mixedem.

Hormonii tiroidieni au efect și asupra creșterii consumului de oxigen, deci este vorba despre un efect cantitativ, pot provoca efect asupra metabolismului bazal, pot influența procesele de creștere celulară. Pot accelera ritmul cardiac prin creșterea forței contracțiilor cardiace, mențin activitatea gonadelor, ajută la dezvoltarea sistemului nervos și contribuie la buna funcționare a acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.