Canepa codrului si canepa americana – Proprietati terapeutice

0
893
Canepa codrului si canepa americana - Proprietati terapeutice

Canepa codrului (Eupatorium cannabinum L.) este o planta perena, melifera, numita si canepioara, care face parte din familia Asteraceae si este originara din Europa, Africa de Nord si Asia.

Aceasta planta ajunge la inaltimea de 1,5 m, are radacina fibroasa si cenusie, tulpina ramuroasa, de culoare rosiatica, acoperita cu perisori, cu frunze opuse ce prezinta 3-5 foliole dintate inegal pe margini si flori rosii sau roze, care apar in varful tulpinilor, sub forma unor inflorescente compuse.

Planta creste pe malurile apelor, prin poieni, in padurile umede, pana la altitudini de 1700 m si infloreste in lunile iulie-septembrie.

De la canepa codrului se recolteaza frunzele inainte de inflorirea plantei, precum si radacinile, care se spala bine, se taie rondele si se asaza la uscat in locuri umbrite si aerisite.

Proprietatile plantei si indicatii terapeutice

Planta contine glucide, alcaloizi, ulei volatil, rezina, salcozide, inulina, tanin, un principiu amar, esenta, fier. Uleiul volatil din radacina plantei contine euparina.

Pentru uz intern – Infuzia de frunze de canepa se obtine din 30 g la 1 l apa fierbinte. Decoctul de radacina maruntita se realizeaza prin fierberea a 30 g radacina la 1 l de apa timp de 2-4 minute. Maceratul de radacina maruntita se obtine din 40 g de radacina care se tine intr-o sticla cu un 1 l vin alb timp de 12 ore. Se beau trei pahare pe zi intre mese.

Citește și:  Ce trebuie sa facem cand avem crampe la picioare?

Pentru uz extern – Se folosesc comprese calde cu decoct de radacina maruntita sau cataplasme din frunze strivite in prealabil.

Datorita principiilor active, canepa codrului este folosita in fitoterapie.

Este recomandata in insuficienta hepatica si pentru tratarea constipatiei deoarece canepa codrului are efect diuretic, laxativ si purgativ.

Planta este antifebrila, tonica, stimulenta, vomitiva.

Se recomanda in tratarea tusei, bolilor de piele, amenoree, eruptii cutanate, raie, difterie, deoarece are efect cicatrizant.

De asemenea este folosita in vindecarea unor boli de splina sau vezica biliara, datorita proprietatilor sale.

Canepa codrului este utilizata in industria farmaceutica la obtinerea unor medicamente care maresc rezistenta organismului la infectii.

Canepa americana (Apocynum cannabinum) este numita si canepa cainelui, face parte din familia Apocunaceae si este originara din America de Nord. Are aspectul unui arbust inalt de pana la 1 m, cu radacina acoperita de o scoarta galbena, frunzele si tulpina verzi si florile albe.

Planta a fost adusa din America si in Europa si este considerata o specie otravitoare. Astazi radacina sa este folosita in industria farmaceutica pentru fabricarea unor medicamente care trateaza hidropizia (ciroza hidrica). Totusi, cel mai mult este folosita in homeopatie, ea fiind un bun remediu impotriva reumatismului, afectiunilor cailor urinare, diareei, precum si impotriva guturaiului sau tusei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.