Care este mecanismul de producere al sughițului și ce ar trebui să știm despre manifestarea lui

0
134
Care este mecanismul de producere al sughițului și ce ar trebui să știm despre manifestarea lui

Sughițul este un spasm al corzilor vocale manifestat prin zgomot caracteristic, provocat de iritarea nervilor frenetic și vag, ce provoacă contracția bruscă și violentă a diafragmului și coborârea acestuia în inspirație. Sughițul poate apărea din cauza unor: procese inflamatorii, intoxicații, afecțiuni pleuro-pulmonare, creșterii presiunii craniene, unor afecțiuni digestive, afecțiuni cardiovasculare, etc.

În majoritatea cazurilor sughițul este trecător, iar în cazuri patologice apare sughițul de durată. Sughițul trecător apare foarte des la copii datorită reactivității sistemului lor nervos. Alimentația în grabă la copiii mici poate provoca dilatarea stomacului prin aerofagie și astfel apare sughițul.

La persoanele adulte și sănătoase, sughițul poate să apară în tachifagie sau când se servesc alimentele în grabă. De asemenea, sughițul poate să fie provocat în urma consumului de băuturi carbogazoase.

La persoanele bolnave, sughițul este întâlnit destul de frecvent, mai ales în cazuri de labilitate vegetativă psihică și histerie.

Sughițul de durată poate fi produs prin iritarea nervului frenic pe traiectul său și este foarte violent. Este numit sughiț de origine periferică și poate apărea în cazuri de anevrisme aortice, infarct miocardic, afecțiuni ale coloanei vertebrale, pericardite, adenopatii cervicale, diverticol esofagian, adenopatii hilare tuberculoase, neoplasm esofagian.

Citește și:  Descopera simptomele si formele poliomelitei – boala infectioasa foarte contagioasa numita paralizie infantila!

Sughițul de durată este un simptom ce poate fi prezent în cazuri de creștere a presiunii intracelulare, în paralizie bulbară acută, hidrocefalie, apoplexie, tumori. De asemenea apare din cauza unor procese inflamatorii, în poliomelite, encefalite, meningită, abces cerebral, tetanie, TBC.

Intoxicațiile provoacă și ele un simptom de sughiț de durată când este vorba de comă diabetică, alcoolism, comă hipoglicemică, ingerarea unor substanțe vomitive, arsuri, uremie. Sughițul de durată poate apărea la bolnavii cu tulburări circulatorii, care suferă de agonie, epilepsie, anoxemie și ateroscleroză cerebrală.

Sughițul poate să apară și datorită excitației nervului frenic de la nivelul abdomenului și în acest caz se spune că este de origine reflexă. El poate trăda în această situație că există anumite procese inflamatorii la peritoneu, necroză pancreatică, abces subfrenic și altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.