Care sunt afecțiunile cutanate proprii vârstei a treia? Află ce tip de dermatoze senile există?

0
800
Care sunt afecțiunile cutanate proprii vârstei a treia Află ce tip de dermatoze senile există

Persoanele trecute de vârsta de 50 de ani pot prezenta anumite afecțiuni cutanate care sunt caracteristice vârstei a treia și deci apar datorită îmbătrânirii organismului.

Una dintre acestea este adenomul sebaceu senil care se caracterizează prin apariția unor noduli de forma unor boabe de mei sau a unor alune pe suprafața pielii, mai ales pe pomeți, pe frunte și pe nas. Astfel de noduli au o consistență dură, sunt mici tumori ce pot fi și de tip malign.

O altă afecțiune este alopecia senilă care apare la persoanele cu vârsta peste 55-60 de ani. Această suferință poate fi mai mult sau mai puțin evidentă și constă într-o atrofie senilă a foliculilor piloși. Este vorba despre rărirea treptată a părului mai ales în partea anterioară și frontală a pielii capului, ștergerea orificilor foliculare și crearea unui aspect neted și lucios al scalpului.

Pruritul senil este o afecțiune a persoanei în vârstă de 65 de ani care afectează pielea, mai puțin zona capului și a organelor genitale. Pielea este aspră, uscată, palidă, pigmentată, cu pliuri accentuate, iar simptomele sunt de depresie și insomnie. La schimbările de temperatură, la emoții puternice și la stres apar senzații de mâncărime, arsuri și furnicături.

Pielea suferă și din cauza atrofierii glandelor sebacee, devine uscată, iar pruritul dă o stare de disconfort și mâncărime. O astfel de afecțiune poate fi asociată și cu o boală internă din cauza mâncărimilor severe. Astfel de boli pot fi: sindromul Sezary, maladia Hodgkin, micozisul fungoid. Pentru tratamentul pruritului senil se folosesc tratamente pentru ameliorarea simptomelor și restabilirea pe cât posibil a stării de sănătate.

alopecia senila

Purpura senilă este o altă afecțiune a persoanelor vârstnice caracterizată prin apariția unor pete echimotice pe mâini și antebrațe și mai ales la femei. Astfel de pete au dimensiuni mici, au la început o culoare rosiatică sau violacee, iar apoi devin cafenii. Petele se înmulțesc odată cu trecerea anilor, în anumite perioade apar mai multe decât de obicei și se datorează alterării pielii de radiațiile actinice.

Citește și:  Care sunt remediile naturiste pentru tratamentul cancerului de prostata?

Angioamele senile sunt puncte rubinii sau ridicături de culoare roșie care apar pe piele la persoanele în vârstă. Aceste formațiuni nu dispar de pe piele dacă se apasă pe ele cu degetele și sunt mai frecvente la cei cu vârsta peste 50 de ani. Sunt prezente pe umeri, torace și membrele superioare. Având în vedere faptul că nu prezintă niciun risc, nu este necesar vreun tratament pentru îndepărtarea lor.

Dacă se rup în urma unor traumatisme nu sângerează. La persoanele cu vârsta peste 60 de ani pot să apară angioame senile de forma unor macule roșii albăstrui ce apar îndeosebi pe gât, urechi, față și buze. Acestea se datorează dilatației porțiunii venoase a capilarelor din stratul superficial al pielii și se mai numesc lacuri venoase.

Dacă anginoamele senile apar la buze, mai ales la semimucoasa acestora, sunt moi, au diametrul de 2-5 mm, iar coloritul violaceu sau albăstrui, pot fi cauzate de lărgirea calibrului venulelor și capilarelor. Dacă se produc mici traumatisme sau lovituri apare sângerarea.

La persoanele de 40-50 de ani poate să apară o afecțiune numită keratodermia senilă care se caracterizează prin apariția unor mici plăci cornoase fisurate și uneori dureroase, pe palme, la câlcâie sau tălpile picioarelor. Cele de la câlcâie pot fi dureroase atunci când se apasă pe ele. În general afecțiunea se produce la femeile care suferă de obezitate și au o acumulare anormală de țesut adipos.

La femeile care suferă de boli de nervi, anxietate, stres poate să se producă eritemul keratozic – un sindrom ce se manifestă prin apariția de plăci cormoase destul de groase, de culoare galbenă sau roșie, ce sunt dureroase. Astfel de afecțiuni pot să dispară de la sine fără tratament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.