Infectiile urechii medii sunt cauzate de virusi si bacterii. Cele mai frecvente bacterii sunt Haemophilus influentae si Streptococcus pneumoniae. Cel mai comun virus care poate provoca astfel de infectii este cel gripal. Cand are loc inflamatia si acumularea de lichid, dar fara infectie este vorba despre alta afectiune – otita medie.
Copiii mici care sufera de infectii ale urechii sunt agitati si sensibili, cand le sunt atinse urechile plang foarte tare. Ei au somnul zbuciumat din cauza febrei si a durerii. In unele cazuri se intampla ca dupa o asemenea infectie auzul copilului sa fie afectat. Daca se intampla acest lucru trebuie apelat de urgenta la un medic specialist. Cand apar infectii repetate sau probleme de auz, sunt necesare chiar si interventii chirurgicale minore.
Ce medicamente sunt folosite in tratamentul infectiilor urechii?
Multi medici folosesc antibioticele pentru a trata infectiile urechii la copiii mici, deoarece se poate ca la acestia sa apara anumite complicatii, ei fiind mai sensibili si mai expusi la acestea. Medicamentele analgezice (cum este de exemplu codeina) si mai ales cele sub forma de picaturi ajuta in calmarea si ameliorarea durerii la nivelul urechii.
In cazuri grave cand timpanul este rupt nu se folosesc picaturile. Lichidul din spatele timpanului se poate indeparta prin administrarea de antibiotice in combinatie cu medicamente corticosteroizi. In cazul in care copilul a suferit de varicela in urma cu 3-4 saptamani nu se utilizeaza steroizi.
Pentru prevenirea infectiilor urechii nu sunt eficiente medicamentele care trateaza de regula raceala – expectorante, antihistaminice si decongestionante. Conform medicilor medicamentele antihistaminice duc la ingrosarea lichidului din spatele timpanului si deci va afecta in rau starea de sanatate. Cat priveste medicamentele decongestionante trebuie mare atentie – acestea nu se dau la copiii cu varsta mai mica de 2-3 ani.
Inainte de a administra antibiotice copiilor cu infectii la ureche trebuie sa se tina cont de anumite aspecte foarte importante: prezenta unor bacterii rezistente la antibiotice, efectele secundare ale antibioticelor (diaree, eruptii la nivelul pielii), pretul ridicat al acestor medicamente. In multe cazuri infeciile urechii se trateaza fara antibiotice.
In cazul in care se folosesc antibiotice la recomandarea medicului si copilul bolnav are simptome de febra si dureri de urechi timp de 2 zile trebuie din nou apelat la medic. De obicei tratamentul cu antibiotice pentru infectiile urechii se face timp de 5 zile. In cazuri grave tratamentul se face un numar mai mare de zile.