Există boli grave cu repercursiuni asupra inimii. Mai ales cele infecțioase, pulmonare, acute au un potențial de afectare cardiacă.
Una dintre bolile infecțioase alergice este reumatismul poliarticular acut cunoscut și cu denumirea medicală de reumatismul Bouillaud. Această boală afectează în mod negativ mezenchinul, cu alte cuvinte are un efect mare de lezare a inimii. Elementele majore ale bolii sunt cardiopatia, artrita și coreea.
Având in vedere faptul că în boala Bouillaus, infecția reumatică apare în special localizată la nivelul miocardului este clar că inima va fi grav afectată. În plus vor fi lezate și pericardul și endocardul. Astfel se ajunge la cardita reumatică sau așa numita pancardita reumatică. În cazul bolii Bouillaus, cardita reumatică se dezvoltă îndeosebi la adolescenți și poate lăsa sechele, leziuni ireversibile, ceea ce face ca acești tineri să fie denumiți pentru tot restul vieții bolnavi cardiaci.
Reumatismul Bouillaus este o boală care evoluează în crize acute sau subacute, care fac să se reaprindă o veche leziune a inimii considerată preexistentă. Astfel inima este și mai mult afectată deoarece alături de vechile leziuni apar altele noi.
Cei care suferă de angină acută streptococică trebuie să știe că au un risc crescut de a dezvolta reumatism Bouillaus deoarece această boală este punctul de plecare a infecției. În concluzie trebuie mare atenție în cazurile de afecțiuni ale amigdalelor sau ale farigelui deoarece acestea sunt căi de intrare a infecției. Mulți bolnavi de reumatism Bouillaus au avut înainte angine sau amigdalite acute.
Coreea este o boală reumatică localizată la nivelul creierului. Infecția reumatică poate leza doar inima și atunci este vorba despre cardită reumatică primară. Boala poate trece neobservată și poate fi depistată mai târziu, chiar după ani de zile, când medicul va pune un diagnostic de valvulopatie la un astfel de pacient (ce a venit la consultație pentru acuze cardiace, pentru simptome la nivelul inimii).
O altă boală de natură infecțioasă care poate leza inima este scarlatina. Aceasta poate afecta negativ endocardul. Alte boli mai rare sunt tifosul exantematic și febra tifoidă care pot afecta miocardul și coronalele, provocând sechele ireversibile la nivelul acestora. Miocardul este lezat și de viroze. Pericardul este afectat de tuberculoză, se poate dezvolta simfiza pericardică. La adulți poate să apară insuficiența aortică sau leziuni valvulare în cazul bolii Hodgson. Bronho-pneumonia cronică poate determina cardiopatia pulmonară.
Sănătatea inimii este deteriorată și de bolile pulmonare. Un exemplu poate fi glomerulo-nefrita acută care lezează mai ales ventriculul stâng al inimii și astfel apare boala insuficiență ventriculară stângă acută și chiar edem pulmonar acut.
Inima suferă și din cauza hipertensiunii arteriale, sclerozei renale, glomerulo-nefritei cronice. Acestea pot provoca insuficiență ventriculară stângă cronică.
Diabetul zaharat poate deteriora sănătatea inimii. Din cauza diabetului zaharat există un risc mai mare de ateroscleroză, iar în plus această boală evulează mai repede și este într-o formă mai gravă. De asemenea, la bolnavii de diabet riscul de infarct miocardic și angină pectorală este mai mare.
Hipertiroidismul este o cauză a apariției unor simptome cardiace. Această boală poate determina chiar tahicardia. Hipotiroidismul afecteză și el miocardul, se poate acumula lichid în pericard și provoca ateroscleroza coronariană.
Obezitatea poate fi un factor care contribuie la creșterea riscului de ateroscleroză coronariană. Potrivit medicilor coronaropatiile sunt mai grave și apar mai repede la persoanele obeze tinere. Obezitatea poate contribui la apariția infiltrației grăsoase a inimii și astfel se produce insuficiența cardiacă.
Insuficiența ovariană poate fi o cauză a tulburărilor cardiace funcționale.