Cât de mare este riscul de infecție HIV datorită unui sărut?

0
293
Virusul HIV, Foto: mirror.co.uk

SIDA reprezintă o boală a sistemului imunitar produsă de virusul HIV. Aceasta produce scăderea accentuată a capacității de apărare a organismului și creșterea riscului de suprainfectare ce poate duce în final la moarte. Simptomele bolii sunt: stare generală de rău, diaree frecventă, dureri de gât, dureri de cap, afte la gură, gingii inflamate, stări febrile inexplicabile, ganglioni limfatici inflamați, dificultăți de respirație, erupții pe piele, transpirații excesive, tuse, tulburări digestive, tumori. Astfel de simptome apar și în cazul altor boli, de aceea dacă se produce una dintre ele nu înseamnă că sigur ai HIV. În mod normal trebuie să fii preocupat de starea de sănătate, să mergi la medic și să vezi cărei cauze se datorează apariția unor simptome.

Virusul HIV, Foto: mirror.co.uk

Virusul HIV se găsește în sânge, secrețiile vaginale ale femeilor, lichidul pre-seminal, spermă și laptele matern. Se transmite prin contact sexual neprotejat, prin sângele unei persoane infectate, prin folosirea unor seringi contaminate de la persoanele care folosesc droguri, prin instrumentele medicale nesterile, sau de la mamă la copil în timpul sarcinii sau alăptării.

Sarutul te ajuta sa slabesti, Foto: passionsearch.com
Sărutul, Foto: passionsearch.com

Cât de mare este riscul de infecție HIV datorită unui sarut?

Nu există niciun pericol de a te îmbolnăvi de SIDA prin sărut. Chiar dacă ai mici răni sau leziuni la gură și crezi că ar exista un risc de transmitere a virusului HIV, acest lucru nu este adevărat deoarece saliva poate dilua sângele infectat și virusul poate fi inhibat de aceasta. Până în prezent nu au fost identificate cazuri de SIDA în urma contactului prin sărut. Specialiștii în domeniul medical au spus clar că nu există nici un risc de transmitere a virusului HIV prin sărut. Saliva poate conține o cantitate redusă de HIV, ceea ce nu reprezintă un risc pentru transmiterea infecției prin sărut. Potrivit medicilor, despre un eventual pericol de transmitere a virusului prin sărut se poate vorbi doar dacă ambii parteneri au la cavitatea bucală leziuni substanțiale la mucoasa orală sau gingii sângerânde care să faciliteze transmiterea directă prin sânge. De asemenea, prin tuse, scuipat sau strănut nu există un risc de transmitere a virsului HIV deoarece acesta nu poate supraviețui în aer liber.

Citește și:  Care sunt cauzele si simptomele difteriei cu localizare laringiana si cum se poate trata aceasta afectiune?

În prezent există concepții greșite cu privire la transmiterea virsului HIV mai ales în rândul tinerilor. Se spune că 15% dintre tinerii intervievați consideră că virsul HIV se poate transmite prin sărut de la persoana infectată la cea sănătoasă. Alții consideră că există un pericol de transmitere a virsului HIV prin folosirea toaletelor publice, prin atingerea unei persoane contaminate, prin folosirea unei cești de cafea sau a unui pahar din care a băut un bolnav de SIDA, etc. Riscul îmbolnăvirii cu SIDA depinde de cantitatea și timpul expunerii la virusul HIV. Factorii de mare risc sunt contactul sexual neprotejat, realizarea unui piercing sau tatuaj cu echipamente nesterilizate sau dezinfectate și utilizarea de droguri injectabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.