![Suferi de sinuzită fungică Află cum poți trata rapid această afecţiune Suferi de sinuzită fungică Află cum poți trata rapid această afecţiune](https://bodygeek.ro/wp-content/uploads/2016/07/Suferi-de-sinuzita-fungica-Afla-cum-poti-trata-rapid-aceasta-afectiune-696x522.png)
Sinuzita fungică este o infecţie declanşată de o ciupercă şi care se răspândeşte pe calea aerului. Cele mai afectate persoane sunt cele cu imunitatea slabă sau care suferă de boli grave (precum este diabetul, insuficienţă renală, anemia aplastică, tumorile) pentru că pot dezvolta infecţii severe.
Această boală nu este frecvent întâlnită deoarece infecţiile fungice sunt mai rare. Cele mai comune infecţii fungice sunt cele cu Aspergillus, Candida, Poecilomyces, Penicillium şi Mucormycosis. Sinuzita fungică poate progresa lent sau rapid, poate fi invazivă şi non-invazivă, alergică sau non-alergică. Cu cât diagnosticul se pune mai repede, în faza de început a infecţiei, cu atât tratamentul este mai prompt şi este grăbită vindecarea.
Principalele simptome la bolnavii de sinuzită fungică sunt de congestie nazală, senzaţie de presiune şi amorţeală la faţă, polipi şi nas înfundat, tendinţa de a strănuta frecvent, tuse, stări febrile, flegmă, scurgeri nazale dense, dureri de cap şi de faţă, tulburări vizuale şi lipsa poftei de mâncare. Uneori pot să apară complicaţii, umflarea mare a nasului, cruste şi ţesut necrotic în nas, probleme orbitale, intracraniene, deteriorarea oaselor, meningită, osteomielită. Factorii de risc ai bolii sunt: sistemul imunitar slab, diabetul, chimioterapia, insuficienţa renală cronică, folosirea spray-urilor nazale cu steroizi, tratamentele de lungă durată cu steroizi.
În caz de sinuzită fungică alergică se îndepărtează secreţiile şi rezidurile de consistenţă groasă din cavităţile sinuzale prin metoda chirurgicală şi astfel se îndepărtează alergenul de la locul infectat. În sinuzita fungică non-alergică se folosesc spray-uri nazale saline cu efect decongestionant şi cu histamine ce au rol în diminuarea simptomelor.
De asemenea, sunt utilizate umidificatoare de cameră, iar în cazuri mai grave se aplică dilataţia cu balon a sinusurilor şi endoscopie chirurgicală la nivelul acestora. În miceton se produc aglomerări de spori în cavităţile sinuzale şi se formeaza aşa numitul fungus ball de formă sferică. Tratamentul în această formă de sinuzită non-invazivă constă în intervenţia chirurgicală endoscopică a sinusurilor.
Sinuzita fungică invazivă poate fi acută, cronică sau granulomatoasă. Prima este cea mai gravă, dar rară, apare la pacienţii cu sistemul imunitar compromis, cu anemie aplastică, leucemie, diabet zaharat necontrolat. În astfel de cazuri sunt afectate vasele de sânge şi apar regiuni de ţesut mort, cu escare. Tratamentul constă din medicamente antifungice, medicamente pentru consolidarea sistemului imunitar al organismului şi intervenţie chirurgicală.