În general, produsele de protecție solară trebuie alese în funcție de tipul de piele, astfel încât să fie potrivite acesteia, să-i asigure un factor de protecție adecvat, pentru a nu suferi din cauza intoleranței la radiațiile puternice ale soarelui. Mulți oameni consideră că au pielea sensibilă, dar în realitate nu este chiar așa.
Simplul fapt că pot suferi arsuri solare dacă se expun mult timp la soare și mai ales la ore nepotrivite, nu înseamnă ca au o piele foarte sensibilă. Persoanele cu pielea sensibilă au dezavantajul de a prezenta intoleranță și la alți agenți externi cu care aceasta vine în contact și anume: detergenții, produsele de machiaj, săpunurile, anumite materiale, temperaturile datorate schimbărilor sezoniere, poluarea și radiațiile ultraviolete UV.
Pielea sensibilă poate fi recunoscută după anumite caracteristici destul de simple, este uscată, deshidratată, prea fină, se înroșește repede, are tendința de a suferi de alergii din cauza soarelui, sau prezintă alte particularități care o fac să reacționeze neplăcut la contactul cu diferiți agenți externi (să se irite, să se exfolieze, să prezinte prurit sau mâncărime, senzatie de arsură sau usturime și altele).
Pielea poate deveni sensibilă din cauza acneei, temperaturilor prea scăzute sau prea ridicate (în general a factorilor climatici), radiațiilor solare, părului de animale, prafului, unor procedee de epilare cu ceară sau de peeling, anumitor produse cosmetice, tatuajelor, dezechilibrelor hormonale, urticariei, vârstei, etc.
Cremele de protecție solară pentru cei cu pielea sensibilă
În primul rând, persoanele cu pielea sensibilă trebuie să respecte o igienă corectă deoarece, este foarte important menținerea sănătății acesteia. De aceea este indicat să se utilizeze produse cosmetice de calitate (de tipul șervețelelor umede, demachiantelor sau alte soluții pentru curățarea tenului).
Hidratarea ocupă și ea un rol esențial deoarece apa are un efect benefic asupra pielii, îi oferă un aspect plăcut, strălucitor, sănătos, astfel aceasta va fi moale și catifelată la atingere. Dieta trebuie să fie echilibrată și bogată în vitamine C și D. Este indicat să se consume multe fructe și legume, mai ales, citrice, pepeni, cartofi, afine, cireșe, prune, struguri, etc.
Cremele de protecție solară trebuie să fie cu factor de protecție mare pentru cei cu pielea sensibilă. Ele trebuie să fie de calitate superioară și să nu producă alergie. De asemenea, este bine să hrănească pielea deteriorată și nu doar sa-i asigure protecție solară.
Cremele din categoria de protecție mare sau ridicata au factor SPF 30 sau 50. Cele cu protecție foarte mare sau factor SPF 50. Cremele cu protecție scăzută au factorul de protecție SPF 6 sau 10, iar cele din categoria de protecție medie au factor SPF 15, 20 sau 25.
Pentru a proteja pielea sensibilă sau care are tendința de a se usca sau înroși destul de repede la expunerea la radiațiile UV, trebuie folosite produse de protecție solară care au și efect de hidratare extraordinar. Produsele trebuie sa fie de calitate foarte bună, sa protejeze atât impotriva radiațiilor UVA cât și a celor UVB.
Este indicat să aibă un factor de protecție solară SPF de 30 sau 50. De asemenea, se pot alege produsele care sunt rezistente la apă, care au protecție imediată (din momentul în care s-au aplicat pe piele), ele acționând benefic asupra acesteia și protejând pielea chiar și la o expunere mai îndelungată la soare.
Mai mult decât atât, este foarte bine să se folosească produse care hrănesc și hidratează pielea, astfel aspectul acesteia va fi îmbunătățit. Pentru aceasta, atunci cand se achiziționează o cremă, loțiune sau spray de protecție solară, trebuie să se citească cu atenție lista de ingrediente din compoziția produsului, pentru a nu avea surpriza de a constata că are conservanți, coloranți, parfumuri și alte substanțe chimice, care pot produce alergii pielii.