Sughitul se manifesta prin diferite contractii involuntare si repetate la nivelul diafragmei. Aceste contractii neasteptate fac ca aerul sa intre brusc in zona plamanilor inchizand acea zona din laringe unde se afla corzile vocale (aceasta este numita glota), astfel se creeaza un sunet atat de bine cunoscut ,,hac”.
De obicei, sughitul dureaza un timp scurt si apare dupa ce s-a baut mult alcool sau s-a mancat exagerat. Sunt cazuri, cand episoadele de sughit dureaza foarte mult, pot tine cateva zile sau chiar saptamani.
Daca se intampla ca sughitul sa persiste mai mult timp (mai mult de o zi) trebuie chemat imediat medicul specialist. Sughitul prelungit poate avea mai multe cauze, unele destul de grave. El apare datorita nervilor din zona diafragmei care pot fi iritati, unor probleme pancreatice, afectiuni ale esofagului, abuzului de alcool, hepatitei. In cazul unei pneumonii se datoreaza chiar diafragmei.
Nu se stie exact cauza care face ca diagrama sa se contracte involuntar, cauzand aceasta afectiune. Problema poate aparea pe sistem nervos, datoritaconsumului excesiv de bautura si de mancare. Mai rar apare datorita unei afectiuni sau boli, cum sunt diabetul sau apendicita. De asemenea tutunul, starile anxioase, stresul indelungat pot determina aparitia acestei probleme. O alta cauza este consumul unor lichide excesiv de reci sau calde, care determina modificarea brusca a temperaturii de la nivelul stomacului.
Sughitul poate sa apara la un pacient care a avut o interventie chirurgicala majora in zona abdomenului superior, insotit de stari febrile. In acest caz, manifestarea spasmelor indica un posibil abces sub diafragma sau in zona de deasupra ficatului.
In cele mai multe cazuri, sughitul manifestat prin spasme usoare si necontrolate ale diafragmei este o neplacere destul de minora si dureaza numai perioade de timp scurte. Aceasta manifestare poate aparea la toate persoanele si la orice varsta.
Metode de tratament:
Este cunoscut faptul ca cele mai multe cazuri de sughit se rezolva spontan, insa multi dintre pacienti incearca sa grabeasca aceasta rezolvare, folosind diferite remedii si metode ,,proprii, de casa”.
Iata cateva sugestii utile in problema sughitului:
- Se pune o lingurita mica de zahar in zona de sub limba, lasand zaharul sa se topeasca incet, sau se inghite o lingurita cu zahar, sau se bea zahar cu apa.
- Se tine respiratia si se inghite in momentul cand apare senzatia de sughit. Se repeta operatia de 2-3 ori pana ce acesta cedeaza.
- Se bea apa de pe marginea opusa a unui pahar, stand aplecat in fata din sold.
- Se inghite o lingurita mica de otet.
- Se respira rapid de cateva ori, tinand la gura o punga din hartie.
- Se face gargara cu apa sau se mananca o felie subtire de lamaie.
- Se gadila cerul gurii cu un betisor cu vata, in zona de unire dintre partea dura a cerului gurii si cea moale.
In cazul cand un sughit tine mai mult de o zi, trebuie obligatoriu consultat un medic pentru a exclude posibile afectiuni sau boli. Foarte rar este necesara interventia medicala. In cazul unui sughit prelungit au fost eficiente unele medicamente: clorpromazina si baclofenul. Daca este cauzat de o esofagita, atunci medicul va prescrie medicamente care au rol de a micsora la nivelul celulelor productia acidului din stomac: ranitidina, cimetidina sau omeprazol.
Fitoterapia – este o metoda ce foloseste ceaiul cald de musetel, care actioneaza ca un agent antispasmic.
Osteopatia – ajuta la calmarea cazurilor prelungite de sughit, prin actionarea de catre un medic osteopat pe zonele dureroase din jurul vertebrelor situate la nivelul diafragmei.
Acupunctura – medicul acupunctor reuseste sa amelioreze aceasta problema prin stimularea unor anumite puncte de pe picioare, spate si maini.
Homeopatia – este o metoda de tratament prin care medicul homeopat linisteste spasmele diafragmei prin recomandarea unor medicamente: Nux vomica, Cuprum metallicum, Ignatia.
Presopunctura – este o alta metoda, care prin exercitii specifice relaxeaza zona diafragmei, plamanilor, gatului, oprind sughitul. Cea mai importanta parte a exercitului este respiratia profunda. Pentru a stopa crizase poate incerca presiunea palmelor: se asaza palmele pe ochi, avand podul palmelor in dreptul pometilor, se maseaza un minut zona din jurul ambilor ochi.
Dupa acest tratament se apasa cu degetul pe varful nasului. Combinand cele doua metode, a presiunii palmelor si cea digitala, are locoprirea sughitului. O alta metoda este: se pune degetul in scobitura gatului si se apasa in jos, usor si se tin bine apasate degetele de la mana stanga pe zona centrala a sternului. Tinand ochii inchisi se respira adanc 1 min.
In cazul aparitiei sughitului cronic trebuie consultat un medic de specialitate pentru a determina afectiunea ce a stat la baza declansarii spasmelor diafragmei. In acest caz survin tulburari de somn, epuizare fizica si scadere in greutate (lipsa poftei de mancare).
In cele mai multe cazuri, atacul de sughit tine cateva minute si se rezolva fara un tratament medical.