Copiii cu dureri cronice de mușchi și de oase pot provoca o mare îngrijorare părinților lor. Astfel de simptome apar mai ales în rândul elevilor, aceștia se plâng de dureri la membrele inferioare și fac uneori o adevărată tragedie din asta. Uneori simptomele sunt din cauza creșterii, alteori însă este posibil să fie vorba despre dureri reumatologice sau provocate de alte boli și afecțiuni grave.
Durerea de creștere este o durere nocturnă care se produce la membrele inferioare la copiii care au vârste între 4-6 ani. Astfel de dureri pot să fie mai acut simțite până la vârsta de 19 ani. Medicii spun că durerea este provocată de creșterea accentuată în timpul pubertății. Durerile sunt mai intense seara, pe timpul nopții și dispar dimineața.
Dacă simptomele de dureri cronice la mușchi și oase sunt anormale este necesară examinarea copilului de către un medic specialist. Astfel se pot depista bolile care au cauzat simptomele, se pot evita complicațiile unor suferințe netratate la timp. Dacă un copil are dureri cronice de mușchi și de oase poate suferi de o boală care se manifestă prin astfel de simptome.
În această situație durerile se pot ameliora în timpul activității, la palparea oaselor, pot trece prin administrarea de analgezice, mobilitatea articulațiilor fiind crescută. În cazuri grave, când sunt produse de boli grave, chiar de cancer, durerile sunt mai intense în timpul activității, nu trec cu medicamente analgezice convenționale, apare edemul, umflarea țesuturilor moi, senzația de rigiditate dimineața la nivelul articulațiilor, stările febrile și chiar distrugerea oaselor.
Dacă apar tulburări ale țesutului conjunctiv și ale țesutului muscular durerile sunt periarticulare. Astfel de dureri cronice sunt produse și de artrita juvenilă reumatoidă și alte boli inflamatorii. În cazuri de febră, slăbiciune generală, scăderea în greutate, umflarea picioarelor, rigiditatea prelungită a articulațiilor dimineața poate fi o vasculită sau artrită.
Cele mai comune cauze ale durerii cronice de mușchi și de oase la copii sunt bolile reumatice. Astfel de boli sunt: reumatismul și artrita cu infecție streptococică, sindromul mobilității articulare crescute, durerea pe timp de noapte a membrelor inferioare sau durerea de creștere, artrita reumatoidă juvenilă, purpura Henoch-Shenlyayna, limfomul, leucemia, osteosarcomul. Alte cauze sunt artrita reactivă sau sindromul Reiter, spondilita anchilozantă, artrita articulațiilor mari și în bolile inflamatorii intestinale.
Simptomele în astfel de cazuri de boli reumatismale sunt de infecții orofaringiene cu streptococi, noduli subcutanați, eritem reumatic, poliartrită, boli de inimă reumatice, febră, artragii și altele. Descrierea unor simptome suplimentare de către copil și verificarea lor pot ajuta medicul în stabilirea diagnosticului. Se va face o consultație generală, o examinare a sistemului musculo-scheletic și astfel se pot depista boli precum sunt: artrita, miozita, boli maligne și inflamatorii.
Se fac analize de sânge pentru depistarea inflamațiilor, teste pentru determinarea vitezei de sedimentare a hematiilor, teste pentru lupus eritematos sistemic în cazul când se bănuiește că ar putea fi cauza durerilor cronice, radiografii, ecografii și se aplică și alte tehnici imagistice dacă este cazul. Prin RMN și CT se pot evalua anomaliile la nivelul articulațiilor.
Miocardita și lupusul eritematos sistemic sunt diagnosticate cu ajutorul ecografiei. Foarte trist este faptul că în fiecare an sunt diagnosticați tot mai mulți copiii care suferă de cancer. Bolile maligne sunt o cauză frecventă a durerilor cronice de mușchi și oase. De exemplu leucemia poate da astfel de simptome.