Probioticele sunt acele bacterii care au efecte pozitive asupra organismului, crescând imunitatea și favorizând un tranzit intestinal sănătos. Ele se află la nivelul intestinelor și te ajută să absorbi nutrienții din alimente. Află în continuare mai multe despre avantajele probioticelor și descoperă cele mai cunoscute alimente care le conțin.
De ce sunt importante probioticele
Consumul de probiotice este important pentru o serie de procese care au loc în organism. De-a lungul timpului, oamenii au remarcat că anumite alimente contribuie la starea generală de bine, în special din punct de vedere al digestiei. Cercetătorii au mers mai departe și au analizat componența alimentelor respective, observând că toate aveau ceva în comun: conțineau bacterii bune, care au devenit cunoscute ca probiotice.
O dietă bogată în probiotice naturale – fie că le obții din alimente, fie din anumite suplimente – îți aduce beneficii de care merită să te bucuri. Iată cele mai importante avantaje ale probioticelor:
- Îmbunătățesc procesul digestiv
- Te ajută să ai mai multă energie
- Întăresc sistemul imunitar și te ajută să răcești mai rar
- Scad inflamațiile din organism
- Te ajută să ai un păr mai puternic și o piele mai sănătoasă
- Îți permit să păstrezi o greutate corporală echilibrată
Atunci când ai nevoie de antibiotice, medicii îți prescriu de obicei și probiotice, pe care este bine să le iei zilnic. În timp ce antibioticele afectează flora intestinală, probioticele ajută la refacerea sa.
Alimente care conțin probiotice naturale
Unele dintre cele mai cunoscute alimente sunt bogate în probiotice naturale, fiind astfel o adevărată sursă de sănătate pentru organism. Cel mai probabil, pe multe dintre ele le-ai consumat ani de zile, fără să știi cât de benefice sunt.
Varza murată și castraveții murați
Murăturile nu sunt doar gustoase, ci și foarte sănătoase, fiind o sursă naturală de probiotice. Totuși, există o condiție: trebuie obținute prin fermentare, nu prin simpla adăugare a oțetului. De aceea, este recomandat să mănânci murături preparate în casă sau să alegi din comerț acele variante care sunt puse în apă cu sare.
Iaurtul
Este probabil cea mai cunoscută sursă de probiotice naturale, fiind excelent pentru a-ți regla tranzitul intestinal. Iaurtul grecesc sau cel din lapte de capră sunt variante foarte bune, însă poți consuma și alte tipuri, atâta timp cât ții cont de un detaliu minor: iaurturile cu adaos de zahăr nu au aceleași efecte. Zahărul neutralizează probioticele, așa că nu te baza pe un iaurt cu fructe, ci mai degrabă pe unul simplu.
Chefirul și laptele bătut
La fel de gustoase ca iaurtul, cele două alimente sunt surse de probiotice. Responsabil este, așa cum probabil ți-ai dat deja seama, procesul de fermentare. Chefirul conține mai multe probiotice decât iaurtul și te poate ajuta să îți întărești sistemul imunitar, oferindu-ți totodată și o bună sursă de proteine.
Brânza maturată
Așa cum observi, lactatele sunt o bună sursă de probiotice. Brânzeturile maturate, precum cheddarul, emmentalerul sau feta, sunt nu doar foarte gustoase, dar și benefice pentru organism. La listă se adaugă și brânza nepasteurizată de capră. Un aspect care merită subliniat în cazul lactatelor maturate constă în faptul că acestea sunt mai bine tolerate de persoanele cu intoleranță la lactoză.
Ciocolata neagră
Te-ai fi gândit că unul dintre cele mai gustoase deserturi, ciocolata, poate conține și probiotice? De acum ai o scuză în plus atunci când ți-e poftă de câteva pătrățele de ciocolată: îți protejezi organismul. Dacă vrei ca această tactică să aibă efect, alege întotdeauna cicolata neagră.
Oțetul de mere
Cauți un dressing sănătos și delicios pentru salată? Oțetul natural de mere este o sursă de probiotice și merită consumat cu încredere. Secretul stă tot în procesul de fermentare, care se realizează când merele sunt zdrobite și, ulterior, distilate. Dacă îți cumperi oțet din supermarket, verifică atent eticheta: ar trebui ca produsul să fie nefiltrat și să aibă o consistență ușor lăptoasă.
Măslinele verzi
Măslinele sunt o sursă de probiotice, atâta timp cât sunt ținute în saramură. Când cumperi un borcan cu măsline, verifică dacă în compoziție apar și aditivi alimentari. Aditivii pot anula efectul probioticelor, prin urmare bazează-te pe produse cât mai naturale, care să nu conțină multe ingrediente.
Pe lângă alimentele de mai sus, poți încerca și altele, mai puțin cunoscute la români, dar tot mai prezente și pe piața noastră. Trei exemple bune în acest sens sunt garnitura de legume kimchi, de origine asiatică, supa japoneză miso și băutura kombucha, un tip de ceai chinezesc fermentat. Nu uita să eviți alimentele cu un conținut ridicat de zahăr, pentru a nu anula efectele probioticelor.
Odată ce introduci probioticele în alimentație, vei observa că digestia ta funcționează mai bine, ai o stare generală mai bună și te îmbolnăvești mai rar. Nu uita, de asemenea, ca în perioadele cu stres intens sau în momentele în care iei antibiotice, să asiguri organismului aportul necesar de probiotice. Vei reuși astfel să eviți dereglarea florei intestinale și să-ți menții echilibrul interior.