Ce boli și afecțiuni se ascund în spatele unor simptome ginecologice sau tulburări ale aparatului genital?

0
829
Ce boli și afecțiuni se ascund în spatele unor simptome ginecologice sau tulburări ale aparatului genital

Durerea genitală este caracteristică tulburărilor morfo-funcționale ale aparatului genital și poate fi simțită în hipogastru, pelvis, fosele iliace, ori cu iradieri spre anumite zone ale abdomenului. Poate fi intermitentă, continuă, apare izolat sau împreună cu alte simptome – hemoragia, leucoreea. Când este o afecțiune gravă acest simptom apare brusc, ca de exemplu în caz de avort, torsiune a unui organ, etc.

Un alt simptom al bolilor ginecologice este hemoragia care poate fi abundentă sau nu. În cazuri grave de cancer sau avort hemoragia este abundentă, sângele este fetid ori spălăcit. La pacientele cu sarcină extrauterină sau care au un chist ovarian acest simptom este redus. Hemoragia poate semnala cancerul, traumatismele, congestia pelviană, sarcina extrauterină, fibromul submucos, inflamațiile utero-anexiale, avortul, bolile infecțioase și bolile de sânge.

Poate fi însoțită de anemie, febră, durere – simptome care trebuie luate în serios deoarece pot ascunde boli grave. Traumatismele pot fi de forma unor tăieturi, zgârieturi, înțepături, hematom vaginal. Traumatismele sângerânde grave necesită internare de urgență și tratament chirurgical.

O manifestare a unei boli ginecologice este leucoreea. Are culoare albă și este destul de redusă. Apare din cauza secreției vaginale, vulvare, endometriale și cervicale. Ajută la umectarea căilor genitale și poate fi o barieră împotriva microbilor. Dacă este în cantitate mare și are un miros destul de urât poate semnala o boală sau chiar cancerul genital. Infecțiile uterine, osteita, afecțiunile extragenitale pot da manifestări de acest gen – secreții vaginale purulente. Tratamentul se face cu antibiotice recomandate de medic.

Femeile care au simptome persistente sau tulburări ale ciclului menstrual trebuie să meargă la medic pentru a li se prescrie anumite medicamente, deoarece pot suferi de sindrom de tensiune premenstruală. Principalele simptome pot fi: agitație, depresie, iritabilitate, letargie, vertij, balonare, cefalee, variații ale apetitului, durere, constipație, acnee, congestie pelvină, sensibilitate a sânilor, edem, palpitații.

Dacă un astfel de simtom persistă și este mai puternic este cazul ca femeia să meargă la un ginecolog pentru a primi un tratament adecvat. Durerea exagerată la nivelul sânilor apare în sindromul de tensiune premenstruală, iar dacă aceasta este simțită și după menstruație poate fi un semnal al displaziei mamare. Bolile organice, cancerul, tulburările endocrine, afecțiunile genitale pot cauza sângerare uterină sau ciclu menstrual anormal.

Un astfel de exemplu este menoragia caracterizată prin sângerare menstruală abundentă ciclică și apare la femeile care suferă de polip endometrial, miom uterin, hiperplazie endometrială și altele. Alte tulburări manifestate prin ciclu menstrual anormal sunt: amenoreea (lipsa menstruației), metroragia (sângerări menstruale succesive), hipomenoreea (flux menstrual de 1-3 zile, redus), polimenoreea (cicluri scurte cu menstruație abundentă, la 17-21 de zile), oligomenoreea (ciclu menstrual neregulat, la 35 de zile).

Bolile venerice și cancerul pot fi semnalate prin ulcerații vulvare. În cazul vulvitei atrofice sau al infecțiilor micotice ori bacteriene se manifestă pruritul vulvar. Culoarea roșiatică anormală a zonei vulvare poate să apară datorită ulcerațiilor. Culoarea roșie apare în cazuri de neoplasm epidermoid, vulvovaginită, psoriazis, diabet. Anumite traumatisme, infecții venerice, alergii, dermatite și boli grave (neurologice, renale, cardiace) provoacă edem vulvar.

Citește și:  Ține gripa și răceala la distanță la început de primăvară!

În urma traumatismelor vulvare se formează uneori hematom vulvar care poate crește rapid și necesită un tratament chirurgical. O infecție virală vulvo-genitală este herpesul genital care poate fi recunoscut prin vezicule dureroase ce cresc rapid și ulcerează. Infecția este periculoasă deoarece duce la febră, adenopatie inghinală, retenție urinară acută – care sunt complicații grave.

boli venerice

Furunculoza vulvară este o infecție microbiană cu stafilococ și se tratează cu antibiotice. O infecție cu stafilococ este și impedigo vulgar ce se recunoaște după veziculele cu margini roșiatice și care se vindecă în urma tratamentului cu antibiotice. Hidrosadenita vulvei provoacă noduli subcutanați, duri, ce modifică tegumentul vulvar. Tratamentul este de natură chirurgicală prin incizie și cu antibiotice.

Cancerul vulvar la aparatul genital are o incidență crescută la femeile cu vârsta peste 60 de ani. În astfel de cazuri apare o masă vulvară sângerândă, durere și prurit vulvar. Datorită faptului că acest tip de cancer poate în 25% din cazuri să nu producă simptome el poate fi descoperit din timp doar dacă se face control ginecologic periodic – recomandat de medic femeilor. Tratamentul constă în intervenția chirurgicală.

Cele mai cunoscute tumori benigne sunt: lipomul, neurofibroamele, leiomiomul, nevii pigmentari și fibromul. Pentru punerea corectă a diagnosticului trebuie mers la medic, acesta va face o examinare ginecologică, o biopsie și va stabili caracterele tumorii respective.

Fiecare femeie este un produs al eredității și în anumite cazuri nefericite, unele paciente pot prezenta malformații vulvare ca de exemplu: hipoplazia vulvei (aspect anormal al labiilor), anusul vestibulo-vulvar (dezvoltat incomplet), hipertrofia vulvei (labii foarte mici sau labii prea mari), malformații ale clitorismului, absența vulvei și altele. Malformații ale vaginului sunt: chisturile, vaginul dublu, lipsa vaginului, deschiderea vaginală în uretră, septul transversal vaginal.

Bolile venerice grave sunt: sifilisul, granulomul inghinal, gonoreea, SIDA, șancrul moale. De asemenea există și alte boli venerice, mai puțin grave ca de exemplu: micozele uro-genitale, infecțiile uro-genitale microbiene cu micoplasme sau clamidia, herpesul genital, ftiriaza pubiană, condiloamele, tricomonaza.

Cele mai periculoase boli cu transmitere sexuală sunt: infecția gonococică, granulomul venerian, infecțiile micotice, sifilisul, SIDA. Uretrita este o infecție cu gonococi ce se poate trata prin anumite antibiotice. Alte infecții vulvo-vaginale și chiar contagioase pot fi: condilomul gigant, vegetațiile virale genitale și anale, moluscum contagiosum. Scabia (parazit epidermic) și ftiriaza pubiană (parazitul este păduchele alb) reprezintă boli parazitare sexuale contagioase.

Afecțiunile colului uterin sunt: cervicita (sau inflamația mucoasei canalului cervical), tumorile chistice, infecțiile granulomatoase, stenoza cervicală, sarcina cervicală, tumorile benigne (ex. polipul cervical, hiperplazia microglandulară ce poate fi cauzată de contraceptivele orale, papilomul colului cervical), carcinomul invaziv, displaziile sau bolile precanceroase ale epitelului colului uterin, adenocarcinomul sau tumoarea endocervixului.

Dintre afecțiunile corpului uterin fac parte: metrita (inflamația provocată de germeni), fibromul uterin, endometrita, polipii, cancerul.  Afecțiunile și bolile ovarului sunt: gușa ovariană, chistul dermoid, cistadenoamele de ovar, fibromul de ovar, tumorile endocrine, cancerul de ovar, chistul folicular, ovarul polichistic și chistul luteinic. Sarcomultubar, adenocarcinomul tubar și corioepiteliomul sunt tumori maligne ale tubei uterine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.