Ce este și cum se manifestă ulcerul peptic la adulți și la copii?

0
379
Ulcer, infecția cu Helicobacter pylori, Foto: leshim-sami.ru

Specialiștii în sănătate au făcut numeroase cercetări medicale cu privire la bolile interne și referitor la ulcerul peptic. Această boală afectează mulți oameni în acest secol din cauza stresului și a anxietății. Sunt țări în care o persoană din zece are ulcer peptic. Pentru aceasta s-a încercat găsirea unor metode de prevenire a bolii, a eliminării factorilor de agresiune a mucoasei gastrice și a protejării tractului gastro-intestinal.

Ulcer, infecția cu Helicobacter pylori, Foto: leshim-sami.ru

Principalii factori de agresiune sunt bacteria Helicobacter pylori combinată cu acidul stomacal, acizii biliari, acidul peptic, enzimele intestinale, enzimele pancreatice în reflux duodenal, aspirina, steroizii, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, alcoolul în exces. Simptomele sunt de durere moderată sau severă, senzație de sufocare, durere de cap, durere în partea de jos a spatelui, amețeală, vomă, mâncărimi, arsuri la stomac, hemoragie gastrică abundentă.

Ulcer peptic, Foto: physio-pedia.com
Ulcer peptic, Foto: physio-pedia.com

Bolile digestive au devenit destul de frecvente și la copii, în special leziunile duodenului și stomacului sunt cele mai întâlnite boli gastro-intestinale care apar la aceștia. Infecția cu bacteria Helicobacter pylori este principala cauză, ea se transmite de la o persoană la alta și de aceea pericolul de îmbolnăvire este mare. În cazul în care infecția s-a produs la un copil, acesta poate avea simptome de: greață la stomac, dureri abdominale, scăderea apetitului alimentar, respirație urât mirositoare, balonare sau de greutate la stomac după fiecare masă, durere și senzație de arsură la stomac. Dacă un copil are astfel de stări rele, dureri abdominale fără să se cunoască o cauză anume, trebuie dus la un control medical. Există cazuri grave când acesta poate suferi de o tumoare la stomac, o astfel de boală trebuie să fie depistată în fază incipientă pentru ca să existe șanse de vindecare. Cele mai predispuse la ulcer peptic sunt persoanele care au rude cu această boală, sau cu gastrită ori cancer. De asemenea, persoanele care iau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, care suferă de osteoartrită sau poliartrită reumatoidă, au un risc mare de a dezvolta ulcer peptic.

Citește și:  Sindromul Schönlein sau purpura reumatoidă la copii – Sfaturi utile pentru părinți
Reflux gastro-intestinal, Foto: nstu.ca
Reflux gastro-intestinal, Foto: nstu.ca

Prin tratamentul recomandat (cu medicamente anti-ulcer și prin terapie de eradicare a bacteriei Helicobacter pylori) medicii încearcă să amelioreze simptomele pacienților, să prevină agravarea și complicațiile bolii, să reducă durerile și tulburările dispeptice, să grăbească formarea cicatricelor ulcerului și să elimine apariția recidivelor. Durata tratamentului poate fi de 4 săptămâni sau mai mult, poate varia în funcție de rezultatele controlului endoscopic. Un astfel de control se face la interval de 14 zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.