Ce facem daca am fost muscati de capusa?

0
194
Ce facem daca am fost muscati de capusa

Muscatura de capusa este un lucru mult mai periculos decat ne putem imagina. Conform medicilor prin capusa se transmit diferite boli grave din care amintim encefalita virala si boala Lyme. Aceste boli daca ajung sa se agraveze pot ataca sistemul nervos central si sistemul cardiovascular si pot duce la deces.

Ce facem daca am fost muscati de capusa?

Se incearca eliminarea capusei cu atentie, dar nu prin zdrobirea sau frecarea ei de piele. In caz contrar se ajunge la infectie.

Prin ungerea capusei cu alcool sau ulei vegetal se slabeste priza acesteia la piele.

Capusa se prinde cu o penseta sau cu doua degete inmanusate si se trage usor in sus si in acelasi timp in afara, pana in momentul cand este indepartata.

Locul lezat prin muscatura trebuie tratat cu dezinfectant – cu alcool 70% si iod 5%.

Medicii recomanda ca acarianul (de obicei el este viu si intact) sa fie pus intr-un recipient inchis cu capac si dus la un laborator (virusologic) pentru a vedea daca respectiva capusa este purtatoare a unui virus, de exemplu virusul encefalitei.

am fost muscati de capusa

Daca se opteaza pentru a nu merge la laborator atunci se recomanda sa nu se zdrobeasca capusa, ci mai bine sa fie arsa sau pusa in apa fierbinte.

Uneori se intampla ca prin tragere capul capusei sa ramana prins in rana, sa se rupa de corpul ei. In acest caz nu trebuie decat sa se incerce scoaterea lui cu ajutorul unei pensete, iar daca acest lucru este dificil de realizat se poate folosi putin iod de concentratie 5%, se aplica pe piele si se elimina prin ardere capul capusei prins in piele.

Citește și:  Artrita reumatoida - cauze si tratament

Cel mai bun sfat este sa se mearga la un medic care va elimina rapid capusa, fara probleme. Acesta va aplica si un tratament preventiv contra encefalitei prin administrarea de imunoglobulina. Acest tratament se va face in primele trei zile de la muscatura. Mai mult decat atat medicul poate preveni si infectia Borelioza sau boala Lyme recomandand antibiotice.

Uneori dupa muscatura de capusa pot interveni diferite complicatii – dureri de cap, febra – de aceea este necesara verificarea persoanei in cauza de catre un medic cu experienta, timp de o luna dupa ziua in care s-a produs muscatura. Daca nu apare nici un simptom de inbolnavire inseamna ca persoana a fost norocoasa, daca insa ea se simte rau va trebui sa urmeze un tratament in timp util, ca sa previna posibilele complicatii.

Cele mai grave boli care pot fi cauzate de muscatura de capuse sunt boala Lyme si encefalita. Acestea trebuie prevenite si eventual tratate din timp, cand inca nu s-au agravat. In caz contrar ele pot afecta sistemul nervos, inima, articulatiile si pielea. Boala Lyme in faza incipienta se trateaza destul de usor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.