Cum poți preveni și trata gripa? O lista a celor mai eficiente metode de prevenire și tratament a infectării cu virusul gripal

0
246
Cum poți preveni și trata gripa O lista a celor mai eficiente metode de prevenire și tratament a infectării cu virusul gripal

Gripa reprezintă o boală infecto-contagioasă, epidemică, produsă de virusuri gripali, care sunt de tipuri diferite, ei se răspândesc în jurul persoanei bolnave în mediul înconjurător prin secrețiile nazo-faringiene, strănut și tuse. Gripa apare îndeosebi iarna și pe la începutul primăverii. Boala are perioada de incubație de obicei de 1-3 zile. Debutează cu simptome în mod brusc, cu febră între 38-39 grade Celsiu, chiar 41 de grade Celsius în anumite cazuri, frisoane, dureri de cap, dureri în gât și membre, strănut.

Cercetătorii au împărțit aceste virusuri în trei categorii A, B și C, și care în timp se pot schimba în tulpini noi, astfel că nu poate exista o imunitate permanentă, în anul următor pot apare virusuri noi de gripă, iar anticorpii dintr-un an nu vor mai putea proteja organismul de noi tulpini apărute de virusuri în anul următor. Se cunosc peste 100 de tipuri de virusuri și tot apar noi în fiecare an.

Atât răceala obișnuită cât și gripa sunt ambele infecții virale contagioase ale căilor respiratorii superioare. Antibioticele nu sunt recomandate în cazul gripei, decât în situația infectării cu unele bacterii. Pentru tratamentul gripei este recomandat repaus la pat, să se consume multe lichide, alimente hrănitoare și să se administreze analgezice de tipul aspirinei, ibuprofenului ori paracetamolului, ori dacă acestea nu au efect și dacă este cazul de o formă de gripă de tip A, medicul recomandă medicamente antivirale.

Prin aromoterapie în sezonul rece ne putem proteja de gripă cu o gargară efectuată zilnic cu un pahar cu apă caldă, în care am pus o picătură de ulei esențial de arbore de ceai, ori două picături de ulei de arbore de ceai într-o baie fierbinte, la picioare. În cazul în care nasul, căile respiratorii sunt congestionate, este bine să se facă inhalații cu aburi dintr-un vas cu apă caldă în care s-au pus câteva picături de ulei esențial de eucalipt (sau câteva picături pe o batistă).

Pentru stimularea imunității organismului se ia câte o linguriță de tinctură de echinaceea, de trei ori pe zi, sau este bine să mestecați un cățel de usturoi, dar nu pe nemâncate, ori încercați să luați 30 de picături de tinctură de flori de coada-șoricelului, ori de flori de soc, din patru în patru ore până dispar frisoanele.

Citește și:  Ce manifestări apar la tricomoniaza urogenitală?

ceai

Masajul reflexogen al membrelor și în zonele amigdalelor, nasului și a bronhiilor plămânilor ajută în cazul gripei. Tratamentul homeopat în cazul gripei constă în administrarea de Bryonia în caz de tuse uscată, iar în caz de frisoane, dureri de articulații și voce răgușită încercați Rhus toxicodeudron.

Pentru tratamentul naturist este recomandat ceaiuri calde, infuzii cu aloe, busuioc, mentă, soc. Eficientă este și infuzia amestec din 5 linguri cu tei, 3 linguri salvie, 2 linguri frunze eucalipt. Decoctul din rădăcină de nalbă ori scoarță de la salcie este de asemenea recomandată în tratamentul gripei.

Infuzia din amestecul alcătuit din scoarță de tei și mentă în părți egale dar și infuzia din tei, cimbru, soc, sovârf în cantități egale sunt alte remedii naturiste. Maceratul din mentă, usturoiul și cu miere de albini în părți egale, sucul de varză roșie sunt de asemenea foarte indicate în astfel de cazuri. De mare folos sunt și băile calde, compresele fierbinți aplicate pe piept, cataplasmele cu muștar puse pe piept.

Anumiți terapeuți recomandă pentru tratamentul gripei următoarele: infuzia din florile de mesteacăn 15 prize, 5 prize din viorele, 5 prize din flori de tei la 1 l de apă; infuzia din sânziene 3 căni pe zi, infuzia amestec din 10 părți flori de soc și 5 părți amestec din flori de tei, rădăcină păpădie, mușețel, frunze de fragi și sânziene; alimentația cu crudități, cereale, legume.

Fructe, lactate care nu sunt pasteurizate, exclude carnea, produsele de patiserie și panificație, zahărul și tot ceea ce este conservat; infuzia din soc sau din salvie, sucul din portocale, lămâi ori sfeclă roșie; infuzia amestec făcută din sovârf, cimbru, salcie albă, ciuboțica cucului, lumânărică, câte 10 g din fiecare și 20 g isop.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.