Ce leziuni ale țesutului moale pot declanșa durere în zona lombară?

0
320
Ce leziuni ale țesutului moale pot declanșa durere în zona lombară

În prezent, cele mai frecvente motive pentru care oamenii merg la medic sunt durerile de spate. În aproximativ 80% din cazuri zona afectată este cea lombară deoarece aceasta susține mare parte din greutatea corporală. Cauzele durerii de spate pot fi diferite și de aceea sunt necesare investigații medicale pentru a depista boala sau afecțiunea care a produs astfel de simptome.

Medicii consideră că leziunele țesutului moale pot fi în cele mai multe cazuri factori de risc ai durerii de spate în zona lombară. Astfel de țesuturi moi sunt ligamentele, mușchii, tendoanele, discurile intervertebrale, țesuturile conjunctive. Răsucirea, întinderea, contractarea sau ruperea unui ligament poate cauza o durere greu de suportat la spate.

În plus, în opinia medicilor ligamentele se vindecă foarte greu și acest lucru face ca durerea sâcâitoare să țină foarte mult timp. Pentru calmarea ei este necesar un tratament cu medicamente analgezice și exerciții de fizioterapie sau alte tehnici neconvenționale. Inflamarea fasciilor ce țin de țesutul conjunctiv pot crea durere în zona lombară deoarece acestea înconjoară mușchii acestei regiuni și au rol de susținere și protecție pentru aceste structuri.

De asemenea, durerea apare din cauza întinderii, ruperii sau uzurii fasciilor și astfel se ajunge la o limitare a mișcării libere a mușchiului respectiv, la rigiditate și stare de disconfort la spate. Prin masaj se poate realiza o relaxare miofascială, o detensionare a fibrelor musculare și îmbunătățire a flexibilității fasciilor și altor țesuturi adiacente.

Durerile de spate în zona inferioară a spatelui pot să apară frecvent din cauza posturii incorecte a corpului dar și a stilului de viață sedentar. Mulți oameni dorm într-o poziție anormală care tensionează coloana vertebrală sau au o saltea incomodă și acest lucru produce în timp deformarea coloanei vertebrale și apariția durerilor de spate.

durere in zona lombara

De asemenea, statul mult timp pe scaun la birou și lipsa de exerciții fizice pot afecta spatele și produce astfel de simptome. Stilul de viață sedentar poate produce dezechilibre între mușchi, în sensul că unii sunt slăbiți, alții sunt întinși prea mult, unii devin compacți sau se scurtează și astfel se ajunge la suferințe la nivelul spatelui, la dureri cauzate de deteriorarea acestor țesuturi moi.

Citește și:  Scapa de afectiuni comune cu remedii simple si eficiente

Mișcările bruște, căratul de bagaje grele, acțiunile care implică răsuciri repetate, accidentele rutiere, traumatismele, activitățile de grădinărit sunt alte cauze ale producerii durerilor de spate în zona lombară.

Odată cu înaintarea în vârstă discurile intervertebrale și alte țesuturi moi suferă un proces de uzură și acest lucru este mai intens în zonele de curbură mare ale coloanei vertebrale care sunt solicitate mai tare de greutatea corporală. Un alt factor de risc al durerii de spate este osteoporoza, boală care apare din cauza reducerii densității osoase din cauza îmbătrânirii corpului. Treptat, cu cât boala se agravează, cu atât se deteriorează structurile coloanei vertebrale și acest lucru este vizibil prin postura incorectă a corpului și simptomele de durere care apar.

Pentru determinarea cauzei durerii de spate se fac investigații medicale mai ales în cazurile în care odihna nu mai dă rezultate în tratament și durerea devine cronică și persistentă (poate ține și 2 luni). Pentru calmarea simptomelor se iau medicamente analgezice și antiinflamatoare nonsteroidiene recomandate de către medic.

Alte metode de tratament sunt fizioterapia, chiropractica, osteopatia, shiatsu și acupunctura. Prin fizioterapie se fac exerciții fizice foarte bune pentru mobilitatea articulațiilor și calmarea durerii. Prin chiropractică se fac masaje pentru detensionarea spatelui, dezactivarea puctelor declanșatoare ale durerii. Cu ajutorul osteopatiei se pot corecta dezechilibrele muculo-scheletice și alte disfuncții de acest fel.

Prin tehnica shiatsu se face un masaj terapeutic japonez care relaxează și combate stresul, transmite energie vindecătoare în corpul pacientului. Acupunctura ajută în tratamentul afecțiunilor spatelui, în calmarea simptomelor de durere și constă în introducerea unor ace foarte fine în acupunctele potrivite în cazul fiecărui pacient în parte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.